Annons

Konsumentverket vill att Hyresgästföreningen JO-anmäler

Kristinehamn Jo, Therese Friberg borde få tillbaka sina deponerade hyrespengar från länsstyrelsen. Det menar juristen Mari Gremlin på Konsumentverket.

Nu uppmanar hon Hyresgästföreningen att JO-anmäla länsstyrelsen i Värmland.

Hem & Hyra har tidigare berättat om strulet för Therese Friberg och hennes familj att få tillbaka sin deponerade hyra.

Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn

Therese Friberg började deponera delar av hyran till länsstyrelsen i Värmland. Det efter att hyresvärden inte åtgärdade de mögelskador som fanns i bostaden och som gjorde hennes barn sjuka.

Nu har det gått tre månader sedan hon började deponera sin hyra och eftersom hyresvärden inte opponerat sig, trodde Therese Friberg att hon skulle få ut pengarna nu i månadsskiftet.

Så blev det inte.

Annons
Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Länsstyrelsen hävdar nämligen att de inte kan betala ut pengarna – eftersom hyresvärden valt att inte hämta ut de rekommenderade brev som informerar om hyresdeponeringen.

Men det är fel, säger Mari Gremlin som är jurist på Konsumentverket. Enligt hennes tolkning av lagen kan länsstyrelsen redan nu kan betala tillbaka de dryga 13 000 kronor som deponerats.

– Jag har tittat på lagen och kommentarerna till lagen och det står uttryckligen att det räcker med att ett brev sänts rekommenderat och till rätt adress. Så jag kan inte tolka den på något annat sätt.

Läs ocksåStriden om Robert Dicksons hyror fortsätter – länsstyrelsen överklagarFasaden till Robert Dicksons stiftelses huvudkontor vid Svingeln i Göteborg.

Länsstyrelsen kommer trots det inte att betala tillbaka pengarna. Deras tolkning av lagen är nämligen att hyresgästen kan få ut pengarna tidigast tre månader efter att hyresvärden hämtat ut det rekommenderade brevet. Men det under förutsättning att inte hyresvärden motsätter sig deponeringen.

Annons

Mari Gremlin hoppas att Hyresgästföreningen engagerar sig mer i frågan.

– Det här borde vara en jättestor fråga för Hyresgästföreningen eftersom hyresvärdar kan sätta det i system att inte hämta ut rekommenderade brev. Och det handlar ju ofta om mycket pengar för hyresgästen. Därför vill jag uppmana Hyresgästföreningen att JO anmäla länsstyrelsen i Värmland för att få en prövning av fallet, säger hon.

Fakta: Deponering av hyran

Om man anser att brister i lägenheten gör att hyran är för hög kan man ansöka hos länsstyrelsen att få deponera en del av hyran.

Visar inte hyresvärden inom tre månader att de vill ha tillbaka beloppet, har du rätt att få tillbaka de deponerade pengarna.

Deponeringens storlek ska svara mot det avdrag som du anser att du är berättigad till. Resterande hyra betalas på vanligt sätt.

Om du deponerar en större del än vad som kan sägas motsvara bristen i lägenheten, kan du förlora din bostad.

Läs också Ny dom: Robert Dickson behöver inte sänka hyrorna Granne överklagade bryggeri – fick rätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.