Annons

Hyresvärd grävde upp gammal gata och byggde mur på innergård – får vara kvar trots kritik

Stockholm En hyresvärd har grävt ut en gammal väg på innergården och byggt en mur intill som en slags läktare. "En farlig konstruktion", menar Hyresgästföreningen som anmält bristerna flera gånger. "En påminnelse om Sveriges stormaktstid", menar hyresvärden. Staden krävde att innergården skulle återställas, men nu har länsstyrelsen gett värden rätt att ha kvar muren och utgrävningen.
Byggprojekt av mur på innergård
Foto: Privat
Bild från projektet med utgrävning av vägen och byggande av muren/läktaren som först skulle rivas enligt stadsbyggnadskontoret, men som nu fått grönt ljus av länsstyrelsen.

För några år sedan hittade hyresvärden Sven Wallin, Sakila Fastighets AB, en gammal gata som tidigare låg under fastigheten på Kungsholmen. Han satte igång med något som liknade en arkeologisk utgrävning på innergården så delar av den gamla gatan kom fram.

Enligt honom är gatan Jaktvarvsgränd, en 1600-tals gata, som visar en väganläggning från stormaktstiden.

Läs ocksåStaden hotar hyresvärd med skarpt vite på 250 000 för rök och matos i lägenheterHyreshus på Kungsholmen

Intill gatan har han byggt en mur, som en slags läktare. I planerna för innergården finns även en LOD-anläggning, lokalt omhändertagande av dagvatten, som är tänkt att bli till en slags damm intill.

Hyresgästföreningen Kungsholmen är kritisk till projektet, som de hävdar har uppenbara brister och till och med kan innebära en fara för folk.

– Muren är byggd på ett icke fackmannamässigt sätt, utan gjuten grund och med el som löper genom muren till lampor som ska lysa ner på den gamla vägstumpen. Projektet upptar cirka en tredjedel av innergården, där hyresgästerna tidigare kunde umgås och grilla till exempel, säger Magnus Fajersson, som sitter med i styrelsen för Hyresgästföreningen Kungsholmen.

Läs ocksåIntressant dom ger Hyresgästföreningen klagorätt: "Vinst för 552 000 medlemmar"HGF logga och bild på projekt på innergård

”Klagar på att det ser ovårdat ut”

Han bodde tidigare lite drygt 30 år i huset på Hantverkargatan och har varit pådrivande i ärendena som Hyresgästföreningen drivit mot mur- och utgrävningsprojektet.

– Ingen av de hyresgäster som jag har pratat med vill ha den här konstruktionen på innergården. I alla fall inte som den ser ut idag. Det har inte gjorts några försök att färdigställa konstruktionen sedan den påbörjade för fyra år sedan. Till och med boende i grannfastigheter har klagat på att det ser ovårdat ut, säger Magnus Fajersson.

Byggprojekt på innergård
Byggprojektet och utgrävningen på innergården.

Staffan H Westerberg är en av hyresgästerna som inte tillhör den kritiska skaran. Han vill mest att projektet ska bli klart.

Annons

– Problemet är att det anmäls hela tiden, så fastighetsägaren kan inte avsluta det hela så länge anmälningarna pågår. Gården används idag av hyresgästerna, men det ser inte så kul ut när det står en ofärdig mur på halva gården, säger han.

Krav på återställning av gården

Hyresgästföreningen har gjort en rad anmälningar angående brister till bland annat stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Ett komplicerat ärende med många turer i olika instanser. Stadsbyggnadskontoret och stadsbyggnadsnämnden beslutade i slutet av förra året om ett åtgärdsföreläggande med hot om vite på 250 000 konor om hyresvärden inte tog bort muren och återställde marken som den var innan.

Sven Wallin överklagade till länsstyrelsen. Och nyligen kom beslutet, som gav honom rätt att ha kvar muren.

– Det har varit en strid om påvens skägg och det har inte varit jag som bråkat. Det är medlemmar i hyresgästföreningen som anmält, och övriga hyresgäster i huset är lätt luttrade. Rekreationsvärden är viktiga, och hyresgästerna i huset gillar innergården, alla utom en kvarvarande hyresgäst. Men alla kan inte tycka lika, säger han.

”Inga besök har gjorts vid fastigheten”

Magnus Fajersson tycker beslutet är märkligt.

– Länsstyrelsen anser inte att muren är en mur. Inga besök har gjorts vid fastigheten, så det verkar som att beslutet är grundat på uppgifter som fastighetsägaren har lämnat in.

Vitet gällande ett plank, som hyresvärden menar är en spaljé, som måste sänkas på innergården kvarstår. Länsstyrelsen har sänkt vitesbeloppet från 75 000 kronor till 50 000 kronor.

Annons
Hyreshus med byggprojekt på innergården
Hyreshuset på Hantverkargatan med innergården där projektet med utgrävningen den gamla vägen och bygget av muren/läktaren stått stilla.

Sven Wallin har överklagat länsstyrelsens beslut angående planket/spaljén till mark- och miljödomstolen. Han säger att han inte vill färdigställa gården förrän den saken är avgjord.

– Naturligtvis ska innergården färdigställas. Men det blir inte förrän mark- och miljödomstolen avgjort, och jag är tämligen säker på att jag vinner det målet, som sannolikt blir avgjort någon gång efter sommaren, säger han.

Hem & Hyra har tidigare berättat om husets förvaltning, då handlade det om ett skarpt viteshot på 250 000 rörande luktstörningar mellan lägenheter.

En rad av hot om viten

Hyresvärden har haft en rad vitesförelägganden på grund av bristande förvaltning genom åren. Han har gjort sig känd för att hellre betala dem än att åtgärda, eller att inte betala utan överklaga till högre instans.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, är väl insatt i de olika turerna. Han är inte imponerad av hyresvärdens sätt att hantera hyresgästerna och förvaltningen i huset på Kungsholmen.

– Vi överväger att ansöka om tvångsförvaltning. Gränsen för vad som är oacceptabelt har överskridits med bred marginal. Och det handlar naturligtvis inte bara om en utgrävning som har havererat, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.