Annons

Kooperativ hyresrätt – en boendeform med fördelar och risker

Nässjö Kooperativ hyresrättsförening är en ovanlig boendeform. Enligt Boverkets jurist Assar Lindén finns det både för- och nackdelar.
Parkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket
Foto: Linda Mankefors/Charlotte Nilsson
Assar Lindén, jurist på Boverket, tycker att kooperativ hyresrätt i grund och botten är en bra boendeform. Men det finns risker.

85-åriga Ingrid Ekblom behövde ett mer tillgänglighetsanpassat boende. Hon ställde sig i kö hos bland annat Trygga hem i Nässjö. Men när hon skrev på kontraktet för lägenheten på trygghetsboendet Parkgården förstod hon inte vad det innebär i praktiken att vara hyresgäst och medlem hos en kooperativ hyresrättsförening. Att hyrorna inte förhandlas utan sätts ensidigt av styrelsen var inget hon kände till. Beskedet om en hyreshöjning på tio procent kom som en kalldusch.

Ingrid Ekblom och Sara Lindberg
Ingrid Ekblom kände inte till vad kooperativ hyresrättsförening är när hon flyttade in. Trygga hems ordförande Sara Lindberg medger att informationen kan behöva förbättras.

— Det här med information är något som vi har pratat om i styrelsen. Vi informerar alltid om vad det innebär att flytta in och gå med i en sån här förening. Men vi kan behöva göra det ännu tydligare framöver, säger Sara Lindberg (S), styrelseordförande i Trygga hem.

Ovanlig boendeform

Kooperativa hyresrättsföreningar har funnits i Sverige sedan början på 2000-talet men är fortfarande få till antalet. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) finns sammanlagt cirka 12 000 lägenheter med den boendeformen i landet, varav de allra flesta i Stockholmsområdet.

Trygga hem i Nässjö har stora lån, cirka 275 miljoner kronor, och räntehöjningar är enligt Sara Lindberg en av de tyngsta orsakerna till att hyran höjs så mycket som tio procent.

En kooperativ hyresrättsförening beskrivs som en blandning mellan vanlig hyreslägenhet och bostadsrätt. Den som flyttar in blir samtidigt medlem och får betala en insats som återbetalas vid utflyttning. Hos Trygga hem i Nässjö är insatsen 200 kronor, men den kan vara betydligt högre i andra hyresrättsföreningar. Ibland handlar det om 100 000-tals kronor.

Annons
Läs ocksåKommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringarPengar från allmännyttiga bostadsbolag går bland annat till övervakningskameror och simhall.

— Man riskerar att förlora sin insats om föreningen inte bär sig och verksamheten likvideras. Men inte minst riskerar man att stå inför omaket att behöva flytta därifrån, säger Assar Lindén, jurist på Boverket.

Är kooperativ hyresrättsförening en riskabel boendeform?

— Nej, det tycker jag inte. Jag är i grund och botten väldigt positivt inställd till den kooperativa tanken och hade önskat att den traditionen blivit mer etablerad här. Det finns goda förebilder där det fungerar utmärkt både i Sverige och i andra länder, som till exempel Österrike. Där är det betydligt vanligare. Men just det här exemplet i Nässjö låter bekymmersamt om man nu känner sig tvungna att höja hyran så pass mycket, säger Assar Lindén.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

”Föreningen kapsejsar”

Han ser fördelar i att de boende, genom styrelsen, kan vara med och forma sitt boende och bestämma över hyrorna.

Finns det något man som hyresgäst kan göra om man anser att hyran höjs för mycket?

Annons

— Föreningen kapsejsar om den inte får ekonomin att gå runt. Men tas det ut för höga hyror så är väl tanken att styrelsen gör sig omöjliga på nästa årsmöte, helt enkelt, säger Assar Lindén.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Menar du att medlemmarna kan välja att byta ut styrelsen om de är missnöjda?

— Ja.

Läs också Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.