Annons

Körs hissen trots körförbud? Så kan du anmäla en farlig hiss

Nyheter Tusentals hissar underkänns varje år på grund av säkerhetsbrister. Trots att de får körförbud förekommer det att de används ändå. Om du som hyresgäst misstänker att hissen inte är säker kan du göra en egen kontroll.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/András Frimmel

Nästan 10 000 personhissar i Sverige blev underkända på grund av säkerhetsbrister 2022, enligt Boverket. Därmed ska de vara avstängda tills de har blivit reparerade och godkända. Men det är inte säkert att någon kontrollerar att fastighetsägaren sköter detta.

Som hyresgäst kan du ta reda på om en hiss i ditt hus fått användningsförbud och samla bevis för att sedan anmäla till kommunen om den inte är avstängd.

Läs också"Omedelbar risk för säkerhet och hälsa" - hissar med körförbud används ändåHissar med körförbud

Filma hissen med mobilen

Enligt Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, är det bra att skicka in bevis i form av datum, adress och vilken hiss det gäller. Det är också bra att dokumentera att hissen är igång och går att använda. Det gör man enklast genom att filma med hjälp av mobiltelefonen.

När en hiss med körförbud ändå används kan det leda till att kommunen tvingar fastighetsägaren att betala en hög straffavgift.

Annons
Läs ocksåBoel och Iréne strider mot miljardvärdens hotelluthyrning: "Skiter i om han blir arg"Svarta hotell. Boel Nilsson och Iréne Strindhed kartlägger nyckelboxar och andra tecken på hotelluthyrning av lägenheter.

– Om det skulle hända varje gång en hiss körs trots körförbud så skulle det vara ett effektivt sätt att se till att bestämmelserna efterlevs. Då skulle hyresvärdarna bli mer noggranna i framtiden, menar Bengt Öhman.

Hissar med körförbud värdens ansvar

Det är hyresvärden som har ansvaret för att hissen är i gott skick. Varje år ska en ackrediterad och oberoende kontrollant besiktiga den. Får den körförbud så ska hyresvärden stänga av, åtgärda och ombesiktiga hissen. När en hiss börjar krångla mellan besiktningarna är det också värdens ansvar att se till att den fungerar som den ska.

 

Läs ocksåBetalar för kvadratmeter som inte finns - här avslöjar vi miljardvärdens svartbyggenHem & Hyra upptäcker svartbyggen och att hyresgäster betalar för kvadratmeter som inte finns.
Låt inte barn åka själva, håll hundkopplet kort, kontrollera besiktningsmärket i hissen och kräv att din hyresvärd sätter in skydd i äldre hissar. Hem & Hyra tipsar om hur du blir trygg i hissen.
I äldre hissar kan konstruktionen medföra risker, trots att de är godkända. Här har fastighetsägaren har satt in ett extra skydd i form av en bockad plåt nedtill på dörren. Plåten förhindrar att barn och djur kommer i kläm mellan hissens yttre och inre dörr.

Hyresvärden har även ansvaret om en olycka skulle inträffa och är alltid skyldig att rapportera olyckor och incidenter till byggnadsnämnden i kommunen. Det uppger branschföreningen Hissförbundet.

Annons

Den som misstänker att det finns problem med en hiss kan anmäla det till kommunen som då får kräva att fastighetsägaren gör en kontroll.

Här kan du läsa mer om osäkra hissar.

Fakta: Så anmäler du en farlig hiss - steg för steg
Kontrollera hissen. Bilden visar registreringsskylt och kontrollmärken.
På en platta står hissens registreringsnummer och när nästa besiktning ska ske, men den kan ha fått körförbud mellan de löpande besiktningarna.
  1. Begär ut information från kommunen för den fastighet och adress du bor på. Har farliga hissar fått körförbud vid en inspektion?
  2. Om det är så – skriv upp registreringsnumret för den farliga hissen.
  3. Sök upp den hiss som har samma registreringsnummer som det som står i inspektionsrapporten från kommunen. Det ska finnas på en platta inne i hissen.
  4. Dokumentera att hissen används. Filma fastigheten utifrån gatan så att adressnummer syns. Filma hela vägen in till hissen och tryck igång hissen för att visa att den körs. Se till att filma hissens registreringsnummer och dokumentera dagens datum i filmen som bevis för att hissen använts vid en viss tidpunkt när den haft körförbud.
  5. Gör en anmälan till kommunen om att den farliga hissen körts.
  6. Hyresvärden riskerar en hög straffavgift om farliga hissar varit i bruk.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Ramstedts Landiabolag tvingas betala 343 800 för farliga hissar Efter Hem & Hyras granskning – politiker kräver skärpt lag mot "skurkvärdar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.