Kort kö i Malmö – för folk med rätt plånbok
Buskarna kring uteplatsen är små och taniga och det blåser bistra vindar på den kala innergården. Men Samar Abdul-Halim är lycklig. Hon har fått ett förstahandskontrakt i Malmö. Tillsammans med sin syster flyttade hon nyligen till ett av de nybyggen som har lägst hyra i staden:
Trianons hyresrätter i centrala Oxie. För tvåan på 64 kvadratmeter betalar de 7 000 kronor i månaden plus varmvatten och internet. Samar är frisör och utan dubbla inkomster hade de inte kunnat söka lägenheten.
– Jag hade aldrig haft råd att bo här själv. Men jag bor gärna med min syster, hon är den enda jag har i Sverige, säger Samar Abdul-Halim.
De lämnade en tillvaro som inneboende för lägenheten i Oxie.
– Jag är superglad. Det är så himla fint och stort här och med egen uteplats, säger Samar Abdul-Halim.
De mest eftertraktade lägenheterna hos Boplats Syd är just billiga tvåor och treor men även de allra dyraste lägenheterna har blivit svårare att få tag på. Kötiden har på ett år mer än fördubblats för lägenheter med en hyra på 15 000 kronor eller mer. Trots det har nybyggnation generellt kortast kötid – för den som har råd vill säga. För smakar det så kostar det. Nybyggt är dyrt och hyresvärdarnas höga krav på inkomst stänger ute många.
Av de tvårumslägenheter i Malmö som i fjor förmedlades av Boplats Syd låg snitthyran på 8 100 kronor. I nybyggnation kräver de flesta hyresvärdar, MKB undantaget, två gånger hyran i inkomst vilket innebär att mindre än hälften av alla Malmöbor har möjlighet att efterfråga en nybyggd tvåa, då det krävs en inkomst på minst 21 000 kronor i månaden.
Förra året stod 1 506 hyreslägenheter inflyttningsklara i Malmö, vilket är fem gånger så många som i Göteborg. Sedan 2014 har nära 4 000 hyreslägenheter byggts i Malmö vilket motsvarar 11,8 lägenheter per 1 000 invånare. Det är nästan lika mycket som byggts sammantaget i Stockholm och Göteborg, räknat per 1 000 invånare. Även när det gäller byggstartade hyreslägenheter står Malmö ut rejält. Men trots det är det inte tillräckligt. Söktrycket på den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd fortsätter att öka. Det tar i snitt över tre år att få en lägenhet genom förmedlingen och då kan man inte räkna med att få välja och vraka. Totalt står 81 000 i kön. Omkring 15 000 av dem sökte tio lägenheter eller fler förra året. Nybyggnationen hjälper inte heller dem som står längst från bostadsmarknaden.
– De som saknar kapital och inkomst kan aldrig efterfråga en nybyggd lägenhet. Men den som har råd kan få en nyproducerad lägenhet med bara någon månads varsel, säger Krister Hjelm, vd för Boplats Syd.