Annons

Korta köer till nybyggt: Så snabbt får du en hyresrätt – om du har råd

Nyheter Det går ofta hyfsat snabbt att få en hyresrätt – om du har råd med en hög hyra. Nästan hälften av de bostadsbolag som deltagit i Hem & Hyras undersökningar svarar att den genomsnittliga kötiden till en nyproducerad lägenhet är mindre än ett år. En femtedel har just nu tomma nybyggda lägenheter.
Foto: Wikimedia commons
Kort kö om du har råd. Att få kontraktet en helt ny hyresrätt behöver inte vara så många månader bort - om du har råd med hög hyra.

Förslaget om fri hyressättning i nyproduktion fällde statsminister Stefan Löfven i en missförtroendeomröstning för en vecka sedan. Centerpartiet drog tillbaka sitt krav på att reformen ska genomföras, men i går lämnade statsministern in sin avskedsansökan. Nu blir det talman Andreas Norlén som får ställa in sin semester och via talmansrundor försöka hitta en regering som riksdagen kan tolerera.

Hur hyrorna ska sättas i nybyggda lägenheter har med andra ord stått mer i fokus än någonsin. Ett av argumenten för fri hyressättning ska göra att det byggs fler nya hyresrätter. Men i förra veckan presenterade Hem & Hyra en undersökning som visar att landets värdar tror att fria hyror varken leder till byggboom eller hyreschock.

Läs ocksåJeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardrömJeanette Magnusson hade bott 39 år i samma lägenhet med Poseidon som hyresvärd. Hon använda alla sina köår för att byta till sig en lägenhet där det sedan varit konstanta problem och hon utvecklat svår allergi.

Förklaringarna som de 129 kommunala svarande bostadsbolagen anger till att reformen, som nu av allt att döma ser ut att hamna i papperskorgen, inte skulle ge så många nya bostäder är att hyrorna redan i dag är så höga i det som byggs nytt.

Det är också anledningen till att det relativt snabbt går att hitta ett förhandskontrakt till en nybyggd lägenhet, som har väsentligt högre hyror än äldre lägenheter. 29 procent svarar att kötiden i snitt är 0-6 månader, 16 procent att den är ett halvår till ett år. Blott 9 procent anger att kötiden är mer än tre år.
Bland bolagen som svarar att den genomsnittliga kötiden är mellan ett halvår till ett år finns bland annat bostadsbolag i Stockholm och Göteborg.

Annons
Läs ocksåSkiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs"

Robert Dicksons stiftelse i Göteborg har mellan sex månader och ett års kötid till deras nyproduktion.

– Ibland kan det gå ännu snabbare. Det beror på att hyrorna är högre och den mesta av vår nyproduktion ligger i ytterområdena, säger vd:n Mikael Jansson.

Som jämförelse är kön är mellan sju och tio år lång till stiftelsens äldre bestånd. I stadsdelen Haga ända upp till 25 år.

Läs ocksåInga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresseEn kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".

– Yngre hyresgäster har kort kötid och oftast lägre inkomst än snittet. De blir i första hand hänvisade till dyrare nyproduktion i ytterstaden. Äldre välbeställda hyresgäster med lång kötid får ofta företräde till stora lägenheter med låg hyra i centrala Göteborg. Det är ett bekymmer som definitivt inte är bra för samhällsutvecklingen på sikt, säger Mikael Jansson.

Annons

En femtedel av de svarande bolagen har just nu tomma nybyggda lägenheter. De flesta av dem finns i mindre kommuner, men även bostadsbolag i mellanstora städer redovisar att man har enstaka vakanta nyproducerade lägenheter.

Svaren i undersökningen förvånar inte Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningens riksförbund. Han påpekar att det redan i dag finns utrymme i dagens system för att ta ut höga hyror, exempelvis för nyproduktion. I små och medelstora städer ligger presumtionshyrorna, som baseras på produktionskostnaden, i praktiken på marknadsmässiga nivåer. I Stockholm skulle dock införandet av marknadshyror innebära ännu högre hyror i nybyggt, enligt Martin Hofverberg.
– Eftersom nya lägenheter redan är så dyra försöker vi hålla nere hyresutvecklingen. Vid de årliga förhandlingarna brukar dessa lägenheter få ett betydligt lägre påslag än äldre bestånd. Det får stor betydelse över tid, säger Martin Hofverberg.

Läs också Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge" Tusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbrist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.