Kortvarig glädje för fyrabarnsfamiljen – förlorar sitt hem för andra gången på ett år
Det är i slutet av april i år och Louise Wahlgren har äntligen börjat jobba heltid igen efter sin långa sjukskrivning, som är en direkt följd av familjens bostadssituation. Då får hon ett rekommenderat brev från hyresvärden. Hon förstår omedelbart vad det är: en uppsägning. Hon har varit med om det förut. Inom loppet av ett år har familjen med fyra små barn stått inför två vräkningar. Ändå har de inte gjort något fel.
– Vi är skötsamma och har alltid betalat hyran i tid. Jag kan inte förstå att vi har hamnat här igen. Varför? Vad har vi gjort för att förtjäna det här ännu en gång?
De har enbart hunnit bo i sitt nya radhus i den lilla skånska byn Bara, en mil utanför Malmö, i tre månader när uppsägningen kommer. Men historien om familjens bostadssituation börjar egentligen redan för ett år sedan. När vi träffades första gången, i september förra året, i deras gamla hem i ett lugnt villakvarter i grannkommunen Arlövs utkant, var de på väg att bli hemlösa. Hyresvärden hade klassificerat om deras hem till småhus och sålt det bakom deras rygg. Den nya ägaren ville själv flytta in i huset. Beskedet, som de fick före sommaren, kom som en chock. Louise hade ångest och klarade inte av att sköta sitt jobb på Ica. Hennes man Robin Wahlgren mådde dåligt.
– Jag mår dåligt när jag är på jobbet och jag mår lika dåligt när jag hemma. Det är ständigt en klump i magen, sa han då.
Deras gamla radhus i Arlöv låg ett stenkast från Robins föräldrahem, morfar bodde dessutom runt knuten, och där hade familjen föreställt sig att barnen skulle få växa upp. Därför tog paret strid, med hjälp av en jurist, och efter flera förhandlingar i hyresnämnden fick de till slut bo kvar, vilket Hem & Hyra berättat om tidigare.
Men det blev en kortvarig glädje. De hade lagen emot sig. Besittningsskyddet för den som hyr ett enfamiljshus är svagt och de insåg att de förr eller senare måste lämna sitt hem. Radhusets nya ägare tänkte inte ge sig.
Annons på Blocket framstår som räddningen
Men att hitta någonstans att bo för en familj med fyra barn mellan två och tolv år, två hundar och en katt visade sig vara svårt, nästan hopplöst. Även om Louise och Robin alltid hade betalat hyran i tid hade de gamla skulder som satte stopp för dem hos de flesta hyresvärdar. Då framstod radhuset i byn Bara, i grannkommunen Svedala, som en räddare i nöden. Annonsen hittade de på Blocket och trots att de var skuldsatta godkände den nya hyresvärden dem. De flyttade in den 1 februari i år.
– Det var så klart väldigt skönt att det löste sig. Eller det var vad vi trodde, säger Louise Wahlgren.
Det visade sig dock snart – det nya huset var långt ifrån ett drömboende. Yngsta dottern Saga, två år, fick röda kliande utslag som läkaren misstänkte berodde på mögel. Robin och Louise kontaktade kommunen som skickade en miljöinspektör. Han slog fast att luften var dålig, ventilationen undermålig och att det mycket riktigt fanns mögel i ett par rum.
Vid det här laget sov hela familjen i vardagsrummet, där det är enklast att hålla öppet och få in frisk luft. De var rädda för att barnen skulle bli sjuka.
– Det är som att vara på flykt och bara dimpa ner i en bostad i ett nytt land. Barnen på madrasser och vi i soffan, säger Robin Wahlgren.
Hyresvärden vill ”nyttja bostaden” själv
Värden började åtgärda problemen med både ventilation och mögel. Men historien slutade inte där. För plötsligt blev familjen uppsagd. Hyresvärden ville själv ”nyttja bostaden”. Efter enbart tre månader i radhuset stod de återigen inför hotet att hamna på gatan med sina fyra barn.
– Vi har gjort allt vi kan. Vi har sökt ett hundratal lägenheter. Och socialen vill inte hjälpa oss. De säger bara att de inte är en bostadsförmedling. ”Hör av er när pengarna är slut och ni står utan bostad, då kan ni bo på vandrarhem”. Men vad är det för svar? Är det värdigt ett Sverige år 2022 att låta fyra barn bli hemlösa, säger Louise Wahlgren.
Hon fingrar på sin mobil hemma vid det nyköpta köksbordet i radhuset som skulle bli deras räddning, men som de nu har två månader på sig att lämna. På köksbänken bakom henne ligger en roman av Björn Ranelid och en kokbok för diabetiker. Saga, 2 år, hoppar otåligt upp och ner i mammas knä.
– Jag förstår inte hur jag ska orka. Jag tror inte att jag gör det längre, säger Louise Wahlgren.
Varför har just ni så svårt att hitta bostad?
– Nu står vi i kö i Boplats Syd. Men det känns helt hopplöst. Vi får aldrig komma på visning för vi står för långt bak i kön. Sedan är det mina ungdomssynder. Jag har skulder hos kronofogden. Jag var ung och dum och jag förstod inte då vilka konsekvenser det kunde få senare i livet, säger Robin Wahlgren.
Skulderna stoppar familjen från kontrakt
Barnen går idag kvar i sina skolor och förskolor i Arlöv, omkring en kvarts bilfärd bort. Pendlingen är lite omständlig och Robin har gått ner i arbetstid för att de ska hinna med att hämta och lämna barnen på deras skolor och förskolor, men det är det värt.
– Barnen är så oroliga ändå. Det är tillräckligt synd om dem vi vill inte att de ska förlora sin trygghet helt, säger Louise Wahlgren.
Paret har löneutmätning och räknar med att vara helt skuldfria om tre år. Drömmen är ett eget förstahandskontrakt. Eller kanske att kunna köpa något helt eget. Fast det viktiga nu är tak över huvudet.
– Vi vill bara hitta någonstans att bo. För barnens skull. Men hur stor var chansen att detta skulle hända igen. Att vi blev uppsagda. Vi har ännu en gång blivit blåsta. Som människa orkar man bara inte hur mycket som helst, säger Robin Wahlgren.
Vi får tag på hyresvärden men hon har inte tid att prata och avslutar samtalet när vi ställer frågor om uppsägningen.
- Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
- I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
- Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad.
- Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
- Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och, som i fallet i artikeln ovan, om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.