Kötiden ökar för hyresrätter i Stockholm
Det ökande trycket på Stockholms bostadsmarknad syns tydligt i siffrorna från Stockholms stads bostadsförmedlings statistik.
För fem år sedan behövde den som ville ha en lägenhet i länet stå i kö i genomsnitt lite över fem år. Idag har kötiden ökat till nästan sju år.
Längst kötid har Stockholmshem och Folksam Fastigheter där det tar i genomsnitt sju och ett halvt år att få en lägenhet. Kortast kö har privatvärden Tornet och Wallenstam där det går att få en lägenhet efter knappt fem år.
– Även om kötiderna fortfarande är längst innanför tullarna ser vi en tydlig trend i att kötiderna blir allt längre i kommunerna utanför Stockholm. Det är en helt naturlig utveckling eftersom Stockholm växer, säger Jenny Burman, kommunikationsansvarig på Stockholms stads bostadsförmedling.
Den som vill ha en av Botkyrkabyggens lägenheter får till exempel vänta i genomsnitt fem år.
Under 2011 minskade antalet lägenheter som förmedlades av bostadsförmedlingen. Förra året fick 9 928 personer en lägenhet, under 2010 fick nästan två hundra fler en lägenhet.
– Det brukar ligga runt 10 000 lägenheter men går upp när det är mycket nyproduktion. På samma sätt går det ner lite om många stambyter och renoverar, säger Jenny Burman.
Idag är det brist på studentlägenheter i Stockholm. Men samtidigt förmedlar Stockholms stads bostadsförmedling allt fler student- och ungdomslägenheter.
För två år sedan förmedlade Stockholms stads bostadsförmedling 115 studentlägenheter. 2011 hade siffran stigit till 814 stycken. De senaste två åren har även antalet förmedlade ungdomslägenheter i länet fördubblats till totalt 555 stycken förra året.
Jenny Burman tror att förklaringen till ökningen är arbetet med att försöka få privata fastighetsägare att lämna ifrån sig lägenheterna till Stockholms stads bostadsförmedling, som påbörjades för några år sedan.
– Vi har marknadsfört oss mer mot de privata fastighetsägarna och gjort om hemsidan och våra system så att de är mer anpassade till studentlägenheter, säger Jenny Burman.
Däremot saknar bostadsförmedlingen statistik över hur många av lägenheterna som är nya lägenheter på marknaden och inte bara lägenheter som fastighetsägarna tidigare förmedlat själva.
Majoriteten av de förmedlade studentlägenheterna fanns i innerstaden. Medan en majoritet av ungdomslägenheterna finns i södra ytterstaden.