Annons

Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande”

Malmö En prunkande innergård där hyresgästerna månar om den biologiska mångfalden. Fast en grannkonflikt såg ut att ödelägga allt: ”Chockerande och sorgligt”. Men så kom ett besked från hyresvärden – och hyresgästerna hoppas de kan pusta ut.
Foto: Petra Martinsson
Hyresgästen Mats Larsson.

Blommor, växter och grönsaksodlingar samsas. Och det mitt i centrala Malmö. Här har också hyresgästerna tänkt till för att måna om den biologiska mångfalden. Växterna har valts ut för att gynna bin, insekter och fjärilar, samt för att återkomma år efter år och blomma under olika perioder.

Men i juni fick hyresgästerna besked att det mesta skulle bort – också odlingslådorna med tomater, chili och örter. Och det skulle gå snabbt.

Läs ocksåVärdens ovanliga julklapp: 30 miljoner kronor till hyresgästernaMKB-skylt och en påse med julklappar.

– Chockerande och sorgligt. Och att vi ska tömma mitt i odlingssäsongen. Vi förstår inte, säger hyresgästen Mats Larsson.

Innegården ligger mitt i Malmö – ett stenkast från Stortorget.

För fyra år sedan bildade fem hyresgäster en trädgårdsgrupp.

– När vi flyttade in var gården jättetråkig, såg hemsk ut. Vi pratade med grannarna och med MKB och kom fram till den här lösningen, säger Mats Larsson.

Läs ocksåVärden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlottEn gulteglad husfasad.

Inte i god jord hos alla

Gruppen har planerat, gjort inköp, planterat och skött om växter och odlingar. MKB har betalat växter och stått för odlingskärl i form av bland annat stora vintunnor. En del har hyresgästerna skaffat själva.

Men deras arbete föll inte i god jord hos alla. En grannkonflikt växte och blommade fullt ut under ett grannmöte med hyresvärden i början av sommaren. På mötet avsade sig trädgårdsgruppen ansvaret för den gemensamma trädgårdsskötseln. De ville dock fortsätta med enskilda odlingar som de har i odlingslådor.

På mötet sa flera att de inte gillade plastkrukor, och det kom fram åsikter om att fanns för mycket småkrukor. Någon ville ha mer färgprakt. Hur man skulle göra med blommor i entrén och med utemöblerna fanns olika viljor.

Läs ocksåDe gör film om tvättstugepolisen Lotte: ”En person vi alla stött på i vardagen”

MKB beslöt ta över skötseln

Enligt Thomas Odder, fastighetschef på MKB, var det låg nivå på diskussionerna och eftersom man inte kom fram till någon lösning bestämdes att MKB tar över skötseln.

Annons

Sedan gick det snabbt. Trädgårdgruppen fick några dagar efter mötet ett mejl om att gården skulle tömmas på växter inom två veckor – även odlingslådorna som skulle tas bort. När de protesterade fick de ett mejl att allt skulle vara tömt efter semestrarna 30:e juli.

Växande vitlök och en vinranka som börjar etablera sig.

Hyresgästerna ville ha ännu tydligare svar när det gällde odlingslådorna, de större vintunnorna med planteringar och mindre krukor. När de ställde frågor fick de svar att de skulle plocka bort allt annars skulle det kastas. Här växer till exempel en vinranka och en syren.

Sörjde biologisk mångfald

De sörjde att deras jobb med biologisk mångfald skulle gå förlorad och ville att MKB skulle gå varsamt fram.

– Det nästan bästa är att vi lockat hit insekter, fjärilar och till och med blåmesar och talgoxar. Det har varit fantastiskt att kunna odla fast man inte har egen trädgård och för att vi har lärt känna så mycket människor, säger Maria Methi som var med i trädgårdsgruppen.

Hon och de andra befarade att allt skulle gå förlorat. Men när Hem & Hyra ringer MKB låter det som att det inte ska bli så.

Vi frågar MKB varför de tar till så drastiska åtgärder. De har en policy att värna biologisk mångfald och välkomnar hyresgästerna att odla. Enligt fastighetschef Thomas Odder är de också ”oerhört glada” när de får engagerade hyresgäster.

– Är de några som säger att säger att de vill odla, ja då åker vi ut med odlingslådor på en gång, säger han.

Mats Larsson vid en av odlingslådorna som riskerade att kastas.

Varför MKB i detta fall har beslutat att ta över skötsel på den aktuella innergården är för att konflikten inte gått att lösa. Han tycker att den aktuella gården är ”fantastiskt” och vill att den ska fortsätt vara det.

Annons

– Det ska inte bli sämre men blommorna får väl inte samma kärlek som när hyresgästerna sköter om dem.

Bra besked – enligt hyresgästerna

Thomas Odder ber att få återkomma om vad mer specifikt som ska att gälla för gårdens skötsel framöver. När han återkommer har han varit på plats och kommer med vad som är lugnande besked för hyresgästerna.

När MKB nu tar över skötsel behöver inga växter från vintunnorna med perenner tas bort, de betyder till exempel att vinrankan och syrenen blir kvar. Också odlingslådorna blir kvar om det finns hyresgäster som vill sköta och ta ansvaret för dem. Samma gäller krukorna – men de i plast tas bort.

För hyresgästerna låter det som ett bra besked.

– Stämmer det här är det mycket lyckligt. Jag hoppas att det är det som gäller nu och inte informationen som vi tidigare fått. Det är motstridiga uppgifter, säger Mats Larsson.

– Ja mycket lyckligt också med med tanke på att lite biologisk mångfald nu får bli kvar i Malmö. Det är ett litet bidrag och det känns bra, och bra att MKB vill uppmuntra det, säger Maria Methi.

Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Dåligt har blivit bättre – men nu kräver kommunen Oscar Properties på 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.