Kraftig minskning av lokala hyresgästföreningar i Skåne
Tänk dig en arbetsplats utan en fackklubb eller en skola utan ett elevråd. När de lokala hyresgästföreningarna ute i bostadsområdena läggs ner minskar också hyresgästernas makt och Hyresgästföreningen är rädd för att föreningens trovärdighet skadas.
– Försvinner de lokala föreningarna förlorar de boende möjligheten att påverka. Som organisation tappar vi vår trovärdighet om vi inte har någon lokal förankring, säger Patrik Ruppel, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.
Hem & Hyras kartläggning visar att antalet lokala hyresgästföreningar stadigt minskat varje år det senaste decenniet, från 286 föreningar i Skåne för tio år sedan till dagens 160. Flest har lagts ner i region norra Skåne men även i södra Skåne har antalet minskat, från 120 till 96. Värst är det i Lomma, Osby, Perstorp, Tomelilla och Örkelljunga där det helt saknas lokala hyresgästföreningar. Det är bland annat en effekt av att Hyresgästföreningen, likt många andra organisationer, tappat förtroendevalda. Men Hyresgästföreningen tror också att det beror på att formen med styrelse, regelbundna styrelsemöten som hålls enligt en viss mall och årsmöten upplevs som seg och förlegad.
–Fast jag tror mest det beror på att många inte känner att de kan påverka sitt boende, säger Patrik Ruppel.
Petra Lundh, enhetschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne, varnar för utvecklingen.
– Om vi fortsätter att tappa förtroendemannakåren i den takt som sker nu och inte gör något då har vi inga förtroendevalda kvar om fem år, säger hon.
Petra Lundh beskriver läget som akut inte bara i hennes region utan i hela landet. Enligt henne är ett av problemen att många förtroendevalda varit aktiva väldigt länge, vissa i upp till 30 – 40 år. De orkar inte längre och slutar. Men medan lokala hyresgästföreningar läggs ned ökar antalet aktivitetsgrupper och husombud.
– Det traditionella styrelsearbetet är inte lika intressant. Folk har inte tid med aktivitetsplaner, göra budget och skriva verksamhetsberättelser. Vi måste ta reda på hur folk vill engagera sig och anpassa nya modeller efter det, säger hon.
Men att den mest lokala formen av organisering skulle vara uträknad tror inte hennes kollega i södra Skåne, Patrik Ruppel. Tvärtom.
– Fördelarna är många och i jämförelse med andra sätt att organisera sig har den lokala föreningen en särställning gentemot hyresvärden, säger Patrik Ruppel.
Petra Lundh håller med om att de lokala hyresgästföreningarna är viktiga.
– Poängen med ett LH är ju att tillvarata hyresgästernas inflytande och föra fram grannarnas talan när det gäller boinflytandet. I grunden är detta en demokratifråga. Om vi tappar de lokala hyresgästföreningarna blir vi svagare mot hyresvärden, säger Petra Lundh.
De som är aktiva i den lokala hyresgästföreningen är demokratiskt valda och vem som helst i området är välkommen att vara med. Hyresgästföreningen förhandlar fram pengar för lokal verksamhet där den lokala hyresgästföreningen påverkar innehållet. Trots det ser Hyresgästföreningen över formerna för organisering. Och det finns redan andra sätt att arbeta på: genom arbetsgrupper eller genom digitala kvarter.
Trots att Petra Lundh ser allvarligt på läget är hon inte orolig inför framtiden. Hon berättar att regionen precis startat projektet ”Fler aktiva” som ska ta fram ett koncept för att få fler att engagera sig både i styrelser och i aktivitetsgrupper.
– Det är skarpt läge nu men vi vet att vi kan ordna det här. Forskning visar att folk vill engagera sig men många vill göra annat än själva styrelsearbetet.