Allt fler kräver tillbaka för hög andrahandshyra
Under 2018 fick landets åtta hyresnämnder in 346 ärenden från personer som krävde pengar tillbaka efter att ha betalat för hög andrahandshyra. Det innebär att antalet sådana ärenden har ökat med 150 procent jämfört med 2015 (se tabell nedan).
Även på Hyresgästföreningen märks ökningen, berättar Johan Candler, enhetsjurist på den nationella rådgivningen, dit medlemmar kan ringa för att få råd och hjälp.
– De senaste åren har återbetalningsärenden ökat kraftigt hos oss. Det är svårt att säga vad det beror på. Det kan vara för att fler har blivit insatta i att man har rätt att få tillbaka hyra, men det kan också bero på att andrahandshyrorna har blivit mycket högre, trots att det inte finns stöd för det i lagen när det gäller hyresrätter.
År 2013 ändrades lagen så att hyressättningen blev friare för dem som hyr ut en bostadsrätt eller villa. Sedan dess har andrahandshyrorna i bostadsrätter höjts kraftigt.
De som hyr ut en hyresrätt i andra hand får fortfarande bara ta ut en hyra motsvarande vad man själv betalar, plus visst pålägg för möblering, el och liknande. Ändå verkar andrahandshyrorna i hyresrätter följa utvecklingen för bostadsrätter.
Kristian Eriksson, chef för hyresnämnden i Stockholm, säger att det är vanligt att förstahandshyresgästen hänvisar till vad ”alla andra” på nätet tar ut.
– Det visar sig ofta att man har utgått från hyror på bostadsrätter i andra hand och då är det ju större belopp det handlar om, säger han.
Det skulle i sin tur kunna betyda att andrahandshyresgästen har mer att vinna på att begära återbetalning av överhyran. Men Kristian Eriksson säger att det oftast också ligger annat bakom ansökningarna.
– Det man slås av är att det sällan bara är en fråga om pengarna. Oftast har de hamnat i en konflikt av något annat skäl, hyresgästen har blivit utslängd eller hyresvärden tycker att man har skadat lägenheten. Det är väldigt mycket beskyllningar av olika slag.
Hyresnämnden tar bara upp frågan om återbetalning, gör klart vilka regler som gäller och föreslår en förlikning.
– Vi förlikar de flesta av ärendena. Det kanske är trevligare än att fortsätt processa för båda parter. Då kan man få ett snabbt avslut och gå vidare och göra något annat av sitt liv, säger Kristian Eriksson.
Antal inkomna ärenden om återbetalning av andrahandshyra
Källa: Domstolsverket.