Kraftig ökning av vägglöss
Siffror från de två största saneringsföretagen i Sverige som Hem & Hyra har tagit fram visar att ingreppen mot de blodsugande insekterna ökat med 60 procent bara de fem senaste åren.
– Vägglössen sticker ut mer än något annat skadedjur under denna period, säger Andreas Olsson, driftchef på saneringsföretaget Nomor.
Den största ökningen har skett där det finns mest folk. Storstäderna, turistorter och vissa studentstäder där det finns fler tillfälliga boenden är extra drabbade.
För 15 år sedan fanns vägglössen knappt i Sverige. Men de började spridas allt mer i början av 2000-talet. Sedan dess har antalet saneringar ökat stadigt. Saneringsföretagen menar att den största anledning är vårt rörelsemönster. Över 10 000 ingrepp mot lössen har gjorts hittills i år av företagen Anticimex och Nomor.
– Vi reser allt mer och oftare. Vägglössen är specialister på att följa med vid resor. Även inköp av begagnade möbler kan utgöra en risk för spridning, säger Thomas Persson Vinnersten, expert på vägglöss på Anticimex.
Han menar att många inte vet hur vägglössen ser ut. Med bättre kunskap minskar risken för spridning och oönskade fripassagerare i bagaget.
– Ju snabbare åtgärder sätts in desto lättare är det att bli av med problemet.
Vägglössen kommer fram om natten för att suga blod och kan vara svåra att upptäcka. Fullvuxna löss har storleken av en äppelkärna. De gömmer sig gärna i mörka skrymslen som sängramar och nattduksbord och efterlämnar spillning i form av små svarta prickar. De kan gå in via eluttag och ta sig från lägenhet till lägenhet. Även i en obebodd lägenhet kan de ligga i dvala i många månader för att sedan vakna till liv när nya människor flyttar in.
Alla märker inte av betten. Saneringsföretagen uppger att det kan ta tid innan folk förstår att de har problem med vägglöss. Vid bett är vanliga symtom svullnad och rodnad tillsammans med viss klåda. Men den psykiska påfrestningen kan vara värst. En del får sömnsvårigheter och andra isolerar sig för att det är så tabubelagt att drabbas.
Saneringar kan gå fort vid begränsade angrepp, medan om en hel lägenhet har drabbats krävs helt andra metoder som dammsugning, värmebehandling och bekämpningsmedel. Det är inte ovanligt att saneringen får göras om flera gånger när löss eller ägg lyckats överleva.
Bland annat används ånga och värmetält för att få bukt med lössen.
– Värmebehandling är effektivt och gör att de dör, säger Thomas Persson Vinnersten.
Vid saneringar används även specialtränade hundar som kan känna doften av en enda vägglus. De kan upptäcka skadedjuren i ett tidigt skede innan de hunnit sprida sig. Efter ingreppen kan hundarna kontrollera att alla lössen är döda.
En del bostadsföretag har börjat lägga ut kiselpulver i till exempel golvlister i förebyggande syfte. Det gör att eventuella löss som sprids till bostaden dör av uttorkning.
Var uppmärksam när du tar hem begagnade möbler.
Välj en väska med hårt skal framför en tygväska när du ska resa iväg. En väska i plast eller metall är mindre attraktiv för vägglössen.
Förvara aldrig resväskan öppen på golvet när du är ute och reser, ställ den till exempel i ett badkar dit lössen har svårt att ta sig.
Syna sängkläder och bäddmadrasser när du kommer fram till ditt boende.
Ta inte in väskan direkt när du kommer hem utan gå först igenom packningen och väskan.
Tvätta kläder i 60 grader eller tumla på ett långt program med hög värme. Det tar död på både lössen och deras ägg.
Lägg föremål som kan ha varit utsatta för skadedjur i frysen en vecka.
Källa: Anticimex