Annons

Kraftiga förändringar för friare andrahandshyror

Nyheter Regeringen släpper nu fler detaljer kring regelförändringarna för andrahandsuthyrning. Uthyraren ska alltid ha rätt att ta ut en hyra som täcker alla kostnader.

Den som hyr en bostadsrätt eller ägt boende i andra hand kan från och med årsskiftet räkna med en rejäl hyreshöjning.
Det framgår när regeringen nu släpper fler detaljer kring förändringarna i lagstiftningen som Alliansens partiledare presenterade för snart två veckor sedan. Enligt regeringens promemoria ska den som hyr ut en bostadsrätt, villa eller ägarlägenhet, alltid ha rätt att sätta en hyra som ger full täckning för alla kostnader. I dag ska hyran vara i samma nivå som en likvärdig hyresrätt.

Förändringarna innebär exempelvis att innehavare av dyra bostadsrätter i Stockholms innerstad kommer att få ta ut en väsentligt högre andrahandshyra än i dag. Och möjligheten att få tillbaka en del av andrahandshyran retroaktivt genom att begära prövning hos hyresnämnden kommer också att tas bort. Rätten att få en andrahandshyra prövad kommer att finnas kvar, men då ska ändringen ske från dagen då hyresgästen vänt sig till hyresnämnden. Eller vid en senare tidpunkt om det finns skäl för det.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Vid en prövning i hyresnämnden ska andrahandshyran inte anses godtagbar om den påtagligt överstiger kapitalkostnaderna, samt driftkostnaden. Regeringen öppnar alltså för att man ska kunna ta ut mer utöver månadsavgift och räntekostnader på lånet.
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är bedrövad:

– Unga människor utan fasta jobb med svag koppling till bostadsmarknaden är de som drabbas. Ränta plus avgift på en bostadsrättstvåa värd tre och en halv miljon kronor i Stockholm kan landa på 12 000 kronor. Den som köpt lägenheten billigt för många år sedan kan göra sig en rejäl hacka varje månad. Det här skapar stora inlåsningseffekter på bostadmarknaden.

Annons

Bostadsrättsinnehavaren ska kunna hyra ut lägenheten i upp till fyra år, utan att ange något anledning till bostadsrättsföreningen. I dag måste den som vill hyra ut i andra hand fråga föreningen om lov. Ofta krävs särskilda skäl, exempelvis studier på annan ort.

Läs ocksåPopsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhetBilden är en split. Den vänstra bilden visar ett brevinkast. Den högra bilden visar en allmän gata i Spanien.

Anders Lago, förbundsordförande för bostadsrättsorganisationen HSB, är också kritisk:

– Bostadsrättsföreningen bygger på samverkan. Det är konstigt att regeringen går in och styr över hur föreningarna ska agera. Vi är också förvånade över att man vill ha olika hyressättning beroende på upplåtelseform. Det känns som att regeringen försöker att införa marknadshyror smygvägen, säger Anders Lago.

Annons

Förändringarna föreslås träda i kraft i januari nästa år.

Läs ocksåMassuppsägningen kom som en chock – hyresgästen Tobias: ”Visste inte ens att jag hyrde av mellanhand”Tobias Karlsson.
Läs också Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg Bytte till sig drömlägenhet – hyrde ut den svart

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.