Kraftiga protester mot krav på 50 procentiga hyreshöjningar
Det gick ett sus genom publiken när Stockholmshem höll informationsmöte för sina hyresgäster inför den kommande renoveringen i 302 lägenheter vid Valla torg i Årsta. Skälet att Stockholmshems representant nämnde att hyresgästerna fick räkna med höjningar på 50-55 procent. Historien om hyresgästernas reaktioner återberättas av nio hyresgäster som sitter i den lokala hyresgästföreningens lokaler på Sandfjärdsgatan.
– Det är en lyxrenovering, helt klart säger hyresgästen Agneta Attlan. Bredvid sitter Birgit Westerdahl, som bor i en fyra och betalar 6 800 kronor i hyra. Skulle Stockholmshem få igenom sina krav höjs hennes hyra till 11 000 kronor för fyrarummaren.
– Jag kan inte flytta tillbaka, vad händer med mig då? Man kanske kan byta till en mindre lägenhet, säger hon.
Gemensamt för alla i lokalen är att de förstår att Stockholmshem måste stambyta och göra i ordning lägenheterna. Däremot sågar de planerna på att blåsa ur lägenheterna och helrenovera dem.
Magnus Hedrén och Rebecka Nordgren Rooth tog initiativ till en protestlista¨, som Magnus Hedrén hävdar att 60 procent av de boende skrivit på.
– Det finns anledning att se över om renoveringen måste vara så omfattande. Sedan kommer vi att tvingas att bo i en container på Årstafältet i femton månader under renoveringen, säger Magnus Hedrén.
Flera av hyresgästerna säger att de har renoverat sina lägenheter själva och menar att de inte behöver ha en så omfattande renovering som Stockholmshem vill genomföra.
Houman Sayedi är förhandlingsansvarig på Stockholmshem. Hyresgäster hävdar att vissa kommer att tvingas flytta om ni får igenom ert krav på en hyreshöjning på 50-55 procent efter renoveringen. Hur ser du på det?
– Jag har full förståelse för hyresgästerna, det är kraftiga höjningar. Men inget är spikat än utan det ska förhandlas och vi hoppas vi kan lösa det på bästa sätt för hyresgästerna.
Hur då?
– Vi kan erbjuda hyresrabatter de första åren eller möjlighet att byta lägenhet mot en med billigare hyra.
Skulle era krav gå igen innebär det att hyran för en trea höjs från 5 400 kronor till cirka 8 000 kronor, varför vill ni höja så mycket?
– Inför förhandling tittar vi alltid på liknande lägenheter som har samma bruksvärde och standard. Jag har tittat på andra lägenheter som har renoverats i närområdet och vi begär därför en hyreshöjning som är likvärdig.
Renoveringen är ju en del av miljösatsningen och EU-projektet, GrowSmarter. Men hur bra är det ur resurs och miljösynpunkt att byta ut säkerhetsdörrar som är några år gamla eller renovera lägenheter som renoverats nyligen?
– Vi är beredda att titta på det, har de en ny säkerhetsdörr eller ett nytt golv kommer vi att försöka se till att det kan behållas.
Vissa har betalat för underhåll så kallat VLU och har en hög hyra på grund av de tillval som de valt. Ska de få en höjning på den redan höga hyran?
– Nej det kommer de inte att få, vi kommer att ta bort alla tillvalskostnader och höja hyran därefter.
Varför erbjuder ni inte att hyresgästerna får välja mellan olika upprustningsalternativ, så de som inte vill ha så stor höjning kan välja en basnivå på renoveringen?
– Jag kan i dag inte svara på om vi kommer att erbjuda olika alternativ.
Att ni vill höja hyran så här mycket beror det på att det är ett miljöprojekt?
– Nej, ingen kostnad för miljösatsningarna kommer att leda till högre hyra.
Flera hyresgäster som skrivit på en protestlista vill att ni stannar projektet och startar en dialog med hyresgästerna om vilken hyreshöjning de klarar av och vilka förbättringar de vill ha i sina hem. Vad tycker du om det förslaget?
– Vi har haft två informationsmöten och kommer att ha flera samrådsmöten med hyresgästerna i vår, vi kommer inte att skynda på samrådsprocessen med hyresgästerna.
När vill ni vara klara med processen med hyresgästerna?
– Vi vill ha klart den dialogen före sommaren, då kan vi börja evakuera hyresgäster i slutet av 2015.