”Kraftigt” angrepp av vägglöss spreds i huset – nu kastar bostadsbolaget ut 80-årig hyresgäst
Listerna som löper längs väggarna är fyllda av små svarta djur. De klättrar på vattenrör och bakom elsladdar. På undersidan av sängarna finns stora klasar med skadedjur och spår av deras framfart på madrasserna.
Bilderna från lägenheten i Malmö är från tidigare i år och visar ett svårt angrepp av vägglöss.
Under hösten skickade det kommunala bostadsbolaget MKB vid flera tillfällen ut experter för att sanera bostaden. Men den 80-årige mannen, hyresgästen, öppnade inte dörren och släppte inte in personalen som fick lämna adressen i ogjort ärende. Kort efter det sista försöket sade MKB upp mannens hyreskontrakt. 80-åringen har bott i lägenheten sedan början av tvåtusentalet men nu kan det alltså vara slut.
Enligt värden har det varit omöjligt att missa den stora mängden löss i bostaden. Eftersom hyresgästen inte slagit larm har skadedjuren med tiden blivit allt fler. Detta tolkas av bolaget som att mannen inte skött sina plikter som hyresgäst. Nu har MKB gått vidare till hyresnämnden för att få klartecken att kasta ut honom.
Hem & hyra har varit i kontakt med hyresgästen som avböjt att kommentera fastighetsbolagets flyttkrav.
– Jag vill inte uttala mig om detta, säger han.
Beskrivs som ett ”kraftigt” angrepp
Trerummaren med skadedjuren ligger i ett bostadsområde i östra Malmö och enligt värdens uppgifter har ohyran spritt sig vidare till andra delar av huset. Angreppet beskrivs som ”kraftigt” och ”mycket omfattande”.
– Det här är väldigt ovanligt och något som vi ser mindre än fem gånger per år, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB.
Varför det kan gå så pass långt som i det aktuella fallet har Lars-Gunnar Larsson inget svar på. Men ser han likheter med de fall som förekommer med belamrade lägenheter som under lång tid bebos av samlare och att alla inte påverkas på samma sätt av vad som händer runt omkring dem.
Minskning av vägglöss över hela landet
Från MKB:s sida ser man en generell minskning av antalet vägglusärenden och tror att detta kan vara kopplat till att bolaget blivit mer effektiva på att hantera de fall som dyker upp. Men samma mönster finns nationellt i Anticimex statistik över antalet saneringar. År 2020 genomfördes 13 000 stycken i landet som helhet, året efter 12 000 och så här långt i år har siffran endast kommit upp till 10 000.
– Vi ser en nedåtgående trend och den håller i sig. Det man kan se just i år är att det inte heller blev en puckel efter semestern som det annars brukar bli, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.
Varför är det så?
– Man kan ju hoppas att det är ökad medvetenhet men det tror jag inte att det är. Det kan vara en kvardröjande pandemieffekt då man har rest betydligt mindre än tidigare. Resor och vistelser utanför hemmet är annars den största orsaken till att vägglöss kommer in i hemmet. Men vi har ingen superbra förklaring till detta.
När det gäller orsaken till de stora angreppen av vägglöss som dyker upp ser Thomas Persson Vinnersten en möjlig förklaring i kulturella skillnader, okunskap om regler och rädsla för kostnader.
– Man det är ytterst få extremfall och ofta är detta kopplat till social utsatthet. Alla får inte heller några utslag av betten. Känner man inte av detta och har andra bekymmer i sitt liv att tänka på så kanske det kan fortgå.
Vägglössen är blodsugande och dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. Den kan gå i dvala i månader utan att äta. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod från. Den gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.
Vägglössen kan bli mellan 5 och 6 millimeter långa är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.
Källa: Anticimex
- Håll resväskan stängd när du bor på hotell. Placera den inte under sängen, utan hellre på en stol mitt i rummet.
- Packa upp väskan utomhus, absolut inte på sängen! Frys eller tvätta innehållet i 60 grader om du misstänker vägglöss.
- Undvik begagnade sängar, sängbord, textilier och soffor eller undersök dem noga innan du tar hem dem
- Om du får bett under natten, leta efter små blodfläckar på lakanet och svarta fläckar på eller kring sängen.
- Kontakta genast värden eller värdens saneringsföretag om du får problem med vägglöss i din lägenhet.