Annons

Kraftigt ökad byggtakt i Göteborg – går om Stockholm

Göteborg Göteborg var tidigare sämst av storstäderna när det gällde att bygga bostäder. Men 2019 tog staden ett rejält skutt. Räknat per tusen invånare så byggde Göteborg fler hyresrätter än Stockholm förra året. Men Malmö är fortfarande ohotad etta.
Foto: Pixabay/AnnaKarin Löwendahl
Räknat per tusen invånare byggde Malmö flest hyresrätter under 2019. På andra plats kom Göteborg medan Stockholm halkade ner till jumboplatsen.

Hem & Hyra har under flera år jämfört byggtakten i Sveriges tre största städer. Hittills har Göteborg legat klart sist.

2017 färdigställdes bara 358 hyresrätter i Göteborg, enligt SCB:s statistik.

Läs ocksåGöteborg sämst på att bygga hyresrätter

2018 hade antalet ökat till 966 stycken.

2019 fördubblades siffran igen, då 2 055 hyresrätter blev färdiga för inflytt.

Läs ocksåGöteborg sämst på att bygga hyresrätter - igen

Ser man till hur många hyresrätter som byggs per tusen invånare så petade Göteborg under 2019 ner Stockholm från andraplatsen. Men Malmö är fortfarande ohotad etta.

Rangordningen är den samma även om man tittar på det totala bostadsbyggandet och räknar in bostadsrätter och småhus.

Läs ocksåKort kö i Malmö - för folk med rätt plånbok

Hampus Magnusson (M) är byggnadsnämndens ordförande i Göteborg. Han menar att det finns tre huvudanledningar till att staden äntligen fått fart på byggandet.

Annons
Hampus Magnusson (M), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling i Göteborg, och ordförande i byggnadsnämnden.

Den första är att kommunen stramat åt sitt eget arbete. På så vis har bland annat infrastrukturen och bostadsbyggandet börjat gå mer i takt.

– Vi har sett att det funnits ett eftersläp när det gällde att bygga skolor och annan kommunal service. Nu har vi ett tydligt fokus på spaden i marken. Både för infrastruktur och för bostäder. Vi har beslutat att komma i kapp med alla detaljplaner som funnits och har betat av dem systematiskt, säger Hampus Magnusson.

De två andra delarna handlar om att sätta press på byggherrarna.

– Tidigare har vi sett att markanvisningar ofta har blivit liggande. Nu vill vi se att den som får en markanvisning drar igång med produktionen direkt. Vi är väldigt tydliga när vi ställer den frågan till aktörerna. Dessutom ska det finnas ekonomi i projektet från dag ett, annars genomförs det inte, säger Hampus Magnusson.

Totalt färdigställdes 4 185 bostäder (hyresrätter, bostadsrätter och småhus) i Göteborg under 2019. Räknar man med vindar och lokaler som byggdes om tillkommer ytterligare drygt 150 bostäder.

Inte sedan miljonprogrammets dagar har det byggts så mycket. Ändå räcker det inte.

Enligt Fastighetskontorets egen uträkning behöver det byggas 4 000–5 000 bostäder per år fram till 2030 om bostadsbristen ska försvinna.

Byggtakten måste alltså vara minst lika hög som förra året. Samtidigt slår Boverket larm om att byggandet av bostadsrätter kan vara på väg att tvärnita i coronapandemins spår.

Annons

Hampus Magnusson menar dock att detta inte syns än så länge från hans horisont.

– Det är förstås svårt att sia om framtiden, men vi hade nyligen möte med Byggföretagen. De tror på Göteborg, det är inte samma inbromsning här som i Stockholm, säger han.

Ett annat frågetecken är om dagens nyproduktion verkligen kan bota bostadsbristen. Boendeformen som det är störst brist på är billiga hyresrätter. Men de nya hyreslägenheter som byggs är nästan dubbelt så dyra att bo i som de i det äldre beståndet.

– Alla har inte råd med nyproducerat. Men när någon flyttar in där kan det bli en lucka i det befintliga beståndet, och då uppstår flyttkedjor.

Men stämmer det verkligen i en växande storstad? Det verkar svårt att finna stöd för det i forskningen.

– För varje nyproducerad lägenhet lättar trycket lite. Men det är klart att det påverkar om man har en stor inflyttning. Till Göteborg kommer också många nyanlända som inte kommer i jobb på flera år och har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden. Sådant spelar också roll, vad man har för typ av befolkningstillväxt.

Fakta: Siffrorna i granskningarna

Alla siffror i den här artikeln kommer från SCB och rör enbart nybyggnation.

Samma typ av siffror användes i förra årets jämförelse.

I granskningen Hem & Hyra gjorde 2018 använde vi uppgifter från städernas fastighetskontor.

Då ingick även ombyggnation av lokaler och vindar som skapar nya hyresrätter.

Därför ser siffrorna något olika ut. Men jämförelsen mellan de tre storstäderna är konsekvent.

Läs också Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.