Kraftverk ska bli skärgårdsstad
Förra året köpte bolaget Synthesis Real Estate loss det gamla Marvikenverket av Vattenfall. I dag presenterade de nya ägarna sina planer för området inför inbjudna representanter från Norrköpings kommun och media.
– Vi vill bygga något häftigt och spännande. Det här området har ett fantastiskt läge vid vattnet och skärgården, säger Niclas Adler, styrelseordförande och en av huvudägarna i Synthesis.
Bolaget har tidigare utvecklat olika destinationer på Öland, Blekinge och Indonesien. I Marviken är planen att skapa en skärgårdsstad med bland annat 1 000–1 200 nya bostäder, ett 200 rumshotell, en konferensanläggning, en datorhall, en marina, ett behandlingshem och ett äldreboende. Totalt handlar det om en investering på 3,5–4 miljarder kronor.
– Vi tror att det måste bli stort för att det ska bli tillräckligt intressant att flytta hit. Att det finns förskola och affär och att man ska kunna bo här utan att behöva ta sig in till stan varje dag, förklarar Niclas Adler.
Hur ska satsningen finansieras?
– Det handlar om en blandning av olika finansieringsformer och fondstrukturer.
Bostäderna ska bestå både av villor, bostadsrätter och hyreslägenheter. Tanken är att både bygga nytt men också utnyttja de befintliga kraftverksbyggnaderna. Bland annat ska stommen i den 87 meter höga reaktorbyggnaden nyttjas för att bygga på med lägenheter utanpå. För att satsningen ska kunna dras i gång krävs en ny detaljplan och att det finns klartecken för strandnära bebyggelse.
– Vi vill att det ska vara året runt bostäder och med blandade upplåtelseformer. Vår tanke är att en tredjedel ska vara hyreslägenheter, så omkring 300–400 stycken, förklarar Niclas Adler.
Satsningen kommer samtidigt som signaler om en nedgång på bostadsmarknaden. Hur ser du på det?
– Det är något som går upp och ned hela tiden. Vi har ett brett synsätt och vi kommer försöka skapa yteffektiva bostäder som passar olika målgrupper.
Marvikenverket uppfördes på 1960-talet som kärnkraftverk och var utrustad med en tungvattenreaktor för att kunna producera plutonium för en tänkt svensk atombomb. Men reaktorn startades aldrig och verket byggdes om till oljeeldning och stod i beredskap fram till 2010.
Anläggningens ovanliga historia är något som de nya ägarna vill ta vara på för att skapa ett kärnkraftsmuseum, där många delar såsom reaktor och kontrollrum ska bevaras.
– Vi vill skapa ett världsarvsmuseum för kärnkraften. Det finns en väldigt spännande historia att berätta här, säger Fredrik Pahlett, en av ägarna i Synthesis Real Estate.
Reidar Svedahl, (L) kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Norrköping, välkomnade satsningen och lovade att kommunen skulle snabba på handläggningen i ärendet.
– Vi ska försöka hälla olja i maskineriet och agera snabbt. Redan i morgon ska tjänstemännen på samhällsbyggnad få en presentation av satsningen, säger Reidar Svedahl.