Värdens krav på Eva: ordna bil för att kunna sopsortera
Eva Novik kliver ut från lägenheten i Mollösund. Hon bär på en papplåda till brädden fylld med uttjänta glödlampor och batterier. En tom sprayflaska balanserar högst upp.
Tidigare kunde hon lämna den här typen av miljöfarligt avfall i soprummet på gården. Men förra våren tog Orustbostäder bort de så kallade miljöboxarna.
– Orust kommun var tidigt ute med noggrann sopsortering. Att man nu har det så här! Risken för att folk slänger batterier, glödlampor och annat i de vanliga soporna är ju överhängande, säger hon.
Värden hänvisar till öns två återvinningscentraler. Eva Novik har drygt 1,5 mil till Månsemyr som ligger närmast. Dit går ingen kollektivtrafik. Hon har ingen bil.
– Jag är ju tvungen att be att få åka med någon granne, men det borde inte bli andras problem att jag inte kan slänga den typen av avfall. Jag är van att leva självständigt. Det är jobbigt att inte kunna sköta det här själv.
Orustbostäders beslut innebär att hanteringen av miljöfarligt avfall återgår till ursprungliga rutiner på ön. Förr fick alla hushåll, även hyresgäster, en egen miljöbox av kommunen och ansvarade själva för att lämna innehållet på rätt plats.
Problem uppstod dock i hyreshusen. Överfulla boxar stod i källare, vindar och förråd. Bland annat räddningstjänsten hade synpunkter på förvaringen och risker gällande brandfarlig vätska. Orustbostäder tog därför på sig ansvaret i sitt bestånd.
Med tiden har värden fått allt svårare att hantera avfallet. Främsta skälet: hyresgäster som slarvar. Många lämnar saker i och bredvid miljöboxarna, även tv-apparater och annat som inte hör dit. Flaskor och burkar med okända vätskor förekom också.
– Enligt dagens krav får vi inte transportera miljöfarligt avfall i våra bilar och enligt arbetsmiljölagen får vår personal inte hantera farliga kemikalier och vätskor utan att veta vad de innehåller, svarar Anders Andersson, förvaltare och projektchef på Orustbostäder, i ett mejl.
I nuläget klarar inte Orustbostäder att hantera den stora mängd miljöfarligt avfall som samlas i soprummen. Hur soporna ska hanteras i framtiden är ännu en öppen fråga.
– Ett av förslagen är att vi och renhållningsentreprenören samordnar hämtning vid vissa tillfällen under året. Det kräver att vi tillhandahåller utrymmen där hyresgästerna samlar sina miljöboxar centralt. Dessa utrymmen har vi tyvärr inte i dagsläget, skriver Anders Andersson.
Eva Novik tycker inte att det är något konstigt med värdens argument. Hon har sett brödrostar och annat felsorterat i miljöboxen.
– Jag förstår att sopslarvet är ett problem för Orustbostäder. Sedan vet jag inte hur man ska få till stånd en ordning där folk slänger rätt saker på rätt ställe.
Eva Novik har vänt sig till Hyresgästföreningen, som har försökt hjälpa henne. Men Sandra Nogueira, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige, konstaterar att det är svårt.
– Det finns inget i lagstiftningen som skyddar hyresgästen i det här läget, och inte heller något i hennes hyresavtal om sophantering. Annars hade vi kunnat hänvisa till det. Jag har haft kontakt med både Orustbostäder och kommunen. Det var tyvärr väldigt tydligt att de vet om problemet, men att det stannat där. Det är svårt för oss att göra något åt det, säger Sandra Nogueira.
Eva Novik beställde en personlig miljöbox för flera månader sedan, men har ännu inte fått någon. Den skulle kunna lösa problemet.
– Men jag tycker fortfarande att det borde finnas möjligheter till sortering i soprummet. Orustbostäder kunde åtminstone sätta upp batteriholkar. I många städer kan man lämna batterier i mataffären, det kan man inte här.