Annons

Kraschade förhandlingar – skiljeman avgör hyrorna hos privatvärdar i Stockholm och på Gotland

Stockholm Återigen blir det en skiljeman som avgör hur mycket hyran ska höjas för hyresgäster hos privatvärdar i Stockholms län och på Gotland. Fastighetsägarna krävde uppemot 15,4 procent i hyreshöjning 2025. Men efter att Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen inte har kommit överens vill Fastighetsägarna att en skiljeman bestämmer hur stor höjningen blir nästa år.
Foto: Privat/Kristina Wahlgren
Sanna Kolk, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Stockholm, är inte nöjd med att hyreshöjningen avgörs av en skiljeman.

Nyligen skrev Hem & Hyra att Hyresgästföreningen och Stockholmshem och Familjebostäder kommit överens om hyreshöjningar från första januari 2025. Men när det gäller förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, som förhandlar åt privatvärdar, går det trögt.

Det var i början på sommaren som Fastighetsägarna Stockholm gick ut och krävde en hyreshöjning på uppemot 15,4 procent från januari 2025. Kravet berörde 60 000 – 70 000 lägenheter i Stockholms län och på Gotland. Efter att Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen inte kommit överens lämnar nu Fastighetsägarna förhandlingarna – i stället har organisationen vänt sig till hyresnämnden för att en skiljeman ska avgöra hyrorna.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Att det sker just nu är ingen slump – det krävs tre månaders förhandlingar innan en part kan ansöka om att en skiljeman ska bestämma hyresnivån.

Hem & Hyra har bett Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm, kommentera varför de lämnar förhandlingarna.

”Vi har inte lämnat förhandlingarna utan inom gällande lagstiftning vänt oss till hyresnämnden för utseende av en skiljeman. Vi har under tre månader försökt hitta en lösning med utgångspunkt i trepartsmodellen. Vi utgick från modellens första steg som pekade på en kostnad att förvalta hyresrätter med ca 15 procent. Hyresgästföreningens beräkning av steg ett var marginellt lägre. Den lösning som vi presenterat för att komma i mål innebär en halvering jämfört med det kostnadsbaserade justeringsbehovet. Hyresgästföreningen har tyvärr knappt rört sig från sitt ursprungliga bud och därför nödgas vi gå till skiljemannaförfarandet”, skriver hon i ett mejlsvar.

Annons
Läs ocksåHalvtid i hyresförhandlingarna – här är värdarna som höjer mest

Men ska ni fortsätta förhandla?

”Formellt är förhandlingarna inte avslutade utan vi har vänt oss till hyresnämnden för utseende av en skiljeman. Skiljeförfarandet resulterar i en rekommendation som parterna har att omsätta i en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor.”

Tvärtemot Fastighetsägarna menar Hyresgästföreningen att Fastighetsägarna har lämnat förhandlingarna.

Läs ocksåHyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad"Moa Arnberg Herbhus

Sanna Kolk, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, hävdar att Fastighetsägarna inte varit så intresserade av att förhandla. Hon menar att Fastighetsägarna mest verkar ha velat sitta av tiden för att sedan gå till en skiljeman för att hoppas få igenom en högre hyreshöjning än vad de hade fått i förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Annons

– Självklart är det ett misslyckande att en skiljeman ska avgöra. Det blir svårt att få till den här typen av lokala överenskommelser där man tar hänsyn till lokala faktorer. Särskilt förra året när det blev samma höjning för i princip alla länets kommuner fast förutsättningarna var väldigt olika i de olika kommunerna, säger hon.

 

Läs också Skiljemän utsedda – de bestämmer hyran för 70 000 lägenheter i Stockholms län och Gotland Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.