Annons

Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster

Gävleborg Hallstahems hyror är färdigförhandlade för 2022. Från årsskiftet höjs de med 1,55 procent.
Foto: Lena Mattsson
Förhandlingarna om nästa års hyror är i gång. Hyresgästföreningens Mårten Gulin hoppas på att hyresuppgörelserna blir ännu lägre än i fjol.

Från Hyresgästföreningens håll hade man gärna sett lägre hyreshöjningar men är ändå nöjd.

– Vi är glada att vi kunnat komma överens med Hallstahem i god tid före årsskiftet. Självklart hade vi velat nå en lägre överenskommelse då vi tycker att de gånga pandemiårens ekonomiska stagnation måste avspegla sig även på hyrorna, men båda parter har gjort eftergifter och för de allra flesta blir ändå hyreshöjningen måttlig, säger Johan Kretz, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett uttalande.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

Salabostäder var först ut bland de kommunala bostadsbolagen i region Aros-Gävle att vara färdig med nästa års hyror. Redan i början på november skrev företaget på sin hemsida att förhandlingarna med Hyresgästföreningen är klara. Höjningen blir i snitt 1,35 procent från och med den 1 januari. Salabostäder inför 2022 ett nytt hyressättningssystem som kallas Rättvis hyra. Det baseras på lägenheternas bruksvärde och innebär att vissa lägenheter får höjda hyror medan andra lägenhetshyror sänks.

Hyreshöjningen på 1,35 procent gäller bara de hyresgäster som har fått en målhyra som ligger över deras nuvarande hyra. Övriga hyresgäster slipper hyreshöjning nästa år.

Hyresgästföreningen förhandlar nu med Fastighetsägarna, som som mest begär en höjning på tre procent (se tabell nedan).

Annons
Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

Med tanke på coronapandemins effekter på hyresgästers privatekonomi hoppas Hyresgästföreningen på att hyresuppgörelserna landar ännu lägre än i fjol. Pandemin har medfört att många hyresgäster känner oro över att kunna betala hyran. I en enkätundersökning som Hyresgästföreningen låtit göra känner var tredje hyresgäst oro över sin privatekonomi till följd av coronapandemin.

2021 höjdes hyrorna i region Aros-Gävle, som består av Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län samt Norrtälje kommun, med i snitt 1,49 procent.

– Vi tycker att man måste gå in i framtiden med stor försiktighet. Samhället börjar öppna upp, men det kan komma bakslag. Även hyresgäster har rätt att komma tillbaka till vardagen med ekonomin i behåll, säger Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Läs ocksåStudenterna årets vinnare? Här är landets hittills lägsta hyreshöjningHenrik Krantz, vd AF Bostäder i Lund, och en person som går in genom en dörr.

Inför 2021 vädjade Hyresgästföreningen till hyresvärdarna att låta bli att höja hyrorna över huvud taget.

Annons

Två bostadsföretag i regionen – kommunala Ljusdalshem och privata Fastighetsförvaltning i Norberg gick på Hyresgästföreningens linje och gav sina hyresgäster en nollhöjning.

Även för Håbohus hyresgäster fick pandemin inverkan på hyrorna 2021, med en höjning på 1,29 procent som började gälla först till sommaren.

Krav på hyreshöjningar i region Aros-Gävle 2022

Hyresvärd Krav på hyreshöjning 2022 Färdigförhandlad hyra 2022
Fastighetsägarna i Bollnäs 2,9 procent
Fastighetsägarna i Gävle 3 procent
Fastighetsägarna i Hofors 2,8 procent
Fastighetsägarna i Hudiksvall 2,9 procent
Fastighetsägarna i Ljusdal 2,7 procent
Fastighetsägarna i Ockelbo 2,7 procent
Fastighetsägarna i Sandviken 2,9 procent
Fastighetsägarna i Söderhamn 2,9 procent
Fastighetsägarna i Älvkarleby 2,5 procent
Salabostäder 1,35 procent
Hallstahem 1,55 procent

 

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.