Krav på konst i Åre
Ett medborgarförslag fick politikerna i Åre kommun att tänka till kring betydelsen av konstnärlig utsmyckning.
Nu har kommunfullmäktige antagit en så kallad enprocentsregel för konst.
Det innebär att en procent av kostnaden för ny-, om- och tillbygge av offentliga lokaler avsätts för konstnärlig utsmyckning eller gestaltning.
Undantag från regeln är projekt av övervägande teknisk karaktär exempelvis ventilationsrenoveringar, stambyten, tillgänglighetsanpassningar och liknande.
Regeln ska gälla alla nämnder och kommunens bolag. Vilket alltså inbegriper även Årehus.
Bostadsbolaget får dessutom ett direkt inflytande vid besluten om konstsatsningarna. Ett konstnärligt råd ska tillsättas där en representant från Årehus ingår tillsammans med en tjänsteman från kultur- och fritid samt en som är ansvarig för bygget.
Helen Olausson, vd för Årehus, ser positivt på medborgarförslaget och beslutet.
– Ja, eftersom jag tycker det är väldigt viktigt med konstnärliga utsmyckningar. Vi påverkas alla av de intryck vi får, så jag hoppas att vi får till bra utsmyckningar som så många som möjligt kan ta del av och uppskattar, säger hon till Hem & Hyra.
Enprocentsregeln ska nu skrivas in i Årehus ägardirektiv.
Och även om regeln främst gäller för offentliga byggnader så har Årehus beslutat att även framtida hyresgäster direkt ska få njuta av skön konst.
– Åttio procent av vår verksamhet är offentliga lokaler, och dessa besöks ju av en stor del av kommunens invånare. Men vi har, trots att beslutet bara avser offentliga lokaler, nu beslutat att vi skall satsa på utsmyckningar även i nu pågående hyresrättsprojekt, säger Helen Olausson.
Det konstnärliga rådet har också möjlighet att anlita en person med konstnärlig kompetens från den konstnärliga riksorganisationen. Arvodet ska då betalas inom ramen för enprocentsregeln.
• 1937 beslutade riksdagen att införa en procentregel, vilket innebar att minst en procent av kostnaden för ny-, om- och tillbyggnationer ska gå till konstnärlig utsmyckning av offentliga byggnader.
• Enprocentsregeln används än idag i minst 25 kommuner i landet.
Källor: KIF (Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare), KRO (Konstnärernas Riksorganisation) och Wikipedia.