Krav på nya rutiner runt utredningar och avstängningar

Göteborg Rättssäkerheten inom Hyresgästföreningen får kritik, efter att en förtroendevald på hög nivå i Göteborg suspenderats. ”Vi behöver se över hela processen”, säger Ronny Bengtsson, tf regionordförande i region Västra Sverige.
Foto: Gustaf Görfelt

LÄS MER: Så här är Hyresgästföreningen uppbyggd – riksförbund, region, förening och lokal förening.

Det har blåst upp till storm i Hyresgästföreningen region Västra Sverige – igen. Precis som i fjol sker det i början av året, när uppladdningen drar igång inför regionfullmäktige i april.

Läs ocksåHög förtroendevald i Göteborg avstängd i tysthet

Christina Abrahamsson, ledamot av regionstyrelsen och ordförande för en av regionens största hyresgästföreningar, har suspenderats från alla förtroendeuppdrag i fem år.

Ännu en styrelseledamot i hennes förening Centrum Göteborg är under utredning och stora delar av styrelsen har avgått.

Vad det egentligen är som har hänt är svårt att få veta, tystnaden är kompakt. Men i sociala medier tolkar många förtroendevalda och bostadsaktivister skeendet som en del i en politisk maktkamp.

Läs ocksåKvinnor inom Hyresgästföreningen: Det är för mycket ”lilla gumman”

Suspenderingen ses av vissa som en fortsättning på förra årets process runt Hyresgästföreningen Angered och dåvarande regionordförande Kristofer Lundberg. Precis som i fjol dras skiljelinjerna mellan en kampinriktad gräsrotsrörelse i Göteborg och det som uppfattas som ett ”etablissemang” med socialdemokratiska förtecken, högre upp i föreningen.

Kritik riktas också mot hur det går till när utredningar och beslut leder till avstängningar och uteslutningar.

I en debattartikel som Christina Abrahamsson och fem andra kvinnliga förtroendevalda nyligen publicerade i GT/Expressen formuleras kritiken så här: ”Vi kallas till förhör i regionstyrelsen eller i riksförbundet, men får aldrig klart för oss vad vi anklagas för, inga underhandsbesked eller skriftliga beslut trots årslånga utredningar. Anklagelserna är ospecificerade, exemplifieras inte, presenteras aldrig skriftligt och är även anonyma.”

Läs ocksåOrdföranden i Västra Sverige utesluts ur Hyresgästföreningen

Ronny Bengtsson är tillförordnad regionordförande i Västra Sverige och hade Christina Abrahamsson som styrelsekollega tills nyligen. Han vill inte kommentera vad det är som ligger bakom att hon nu blivit suspenderad.

– Det kan jag inte säga något om, eftersom det är ett beslut från förbundsstyrelsen. Regionstyrelsen kan inte besluta om sina egna ledamöter, det hade blivit en jävssituation.

Hur kommuniceras det här till Hyresgästföreningens 70 000 medlemmar i regionen?

– Det är en bra fråga, jag kan inte svara på den. Vi håller på att diskutera det. Vi är försiktiga med att hänga ut människor i den här organisationen, men ibland kan det vara till nackdel också. Det här handlar ju om styrelsen i en förening och då är det den föreningen som får gå ut med det. Jag tycker naturligtvis att man ska vara så öppen som det går.

Ronny Bengtsson är ordförande i hyresgästföreningen Västra Göteborg och tillförordnad regionordförande för Västra Sverige.

Vad tänker du om den debatt som uppstått runt ”rättssäkerheten” inom Hyresgästföreningen?

– När jag själv började i regionstyrelsen så hade vi väldigt lite anmälningar. Men de senaste åren har det ökat. Det kommer in anmälningar mot både personer och hela styrelser, som man anser bryter mot värdegrund eller stadgar. Det har blivit väldigt mycket och jag tycker att vi behöver se över hela processen.

Kan du utveckla det?

– Här i regionen har vi en stadge- och policygrupp som utreder när det kommer anmälningar. Jag har läst att vissa uttrycker att de ”kallas till förhör”, och det låter ju väldigt prekärt. Men stadge- och policygruppen måste prata med alla, både den som anmält och den som blivit anmäld. Sedan rapporterar gruppen till regionstyrelsen. Gruppen fattar inga egna beslut, den bara utreder vad som inträffat.

Samtidigt är ju flera medlemmar i stadgegruppen även ledamöter i regionstyrelsen. Då är de väl med och både utreder och beslutar?

– Det är här jag tänker att vi behöver se över hur vi ska göra. Ska det fortsätta vara förtroendevalda som utreder varandra? Eller ska vi ha några personer som är ”neutrala” och kanske inte ens är medlemmar i Hyresgästföreningen, som sköter det? I alla större organisationer kommer det att uppstå sådana här saker och då gäller det att kunna hantera det på ett vettigt sätt.

Personer som utreds säger att de inte får veta vad de anklagas för. Vad säger du om det?

– Jag tror inte riktigt på den bilden, jag tror den är överdriven. Vad jag vet får den som utreds ett besked om vad ärendet handlar om. Det låter väldigt märkligt att inte veta vad man blivit anmäld för. Jag förutsätter att man får veta det.

– Däremot får man inte veta vem som anmält, och där kan jag förstå om berörda tycker att de inte får insyn. Men vi måste skydda alla parter. Man har rätt att kunna anmäla utan att bli utpekad själv. Allt kan inte vara offentligt, vi är en förening, inte en myndighet.

Konflikterna inom organisationen verkar ha kommit upp till ytan igen, efter en lugnare period sedan Kristofer Lundbergs uteslutning i april. Håller du med om den bilden?

– Ja, precis. Just nu är det väldigt mycket svallningar och ganska hård ton i sociala medier. Det inträffar just när vi börjat återhämta oss efter en period när hela regionstyrelsen var avstängd.

Hur påverkas arbetet i regionen och föreningarna?

– Det tar ganska hårt, det är svårt att driva verksamhet. Det försvagar oss att man inte kan ha helt 100 procent fokus som förtroendevald. För parallellt med detta pågår ju andra saker. Vi har hyresförhandlingar i Göteborg där Framtiden-koncernen har lämnat förhandlingsbordet. Och förra året fick vi föra en hård kamp för att kunna ha kvar boinflytandeavtalen med allmännyttan. När man sitter med det ansvaret och har allt det här andra samtidigt, då är det inte roligt. De här interna sakerna dränerar kraft.

LÄS MER: Hög förtroendevald i Göteborg avstängd i tysthet

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige

• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.

• Nästan 70 000 västsvenska hushåll är medlemmar.

• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.