Kräver ersättning för översvämmad lägenhet

Rinkeby I drygt elva år har Keinan Abdikadir Elmi och hans familj bott i en lägenhet i Rinkeby som återkommande översvämmas av avloppsvatten. Ofta läcker avföring ut på badrumsgolvet. Nu hoppas han att Hyresnämnden ska hjälpa familjen att få lägenheten åtgärdad.
Foto: Mikael Bergling
Dörren till Keinan Abdikadir Elmis badrum har skadats av översvämningarna.

Keinan Abdikadir Elmi berättar att han flyttade in i den 82 kvadratmeter stora lägenheten (tre rum och kök) på Svennebygränd i Rinkeby i början på 2006. Fastigheten ägs av Familjebostäder.
I bostaden, som ligger på nedre botten, bor sammanlagt nio personer, två vuxna och sju barn.

– När det regnar kraftigt kommer avloppsvatten upp ur brunnen i badrummet, rinner ut i hallen och in i vardagsrummet med resultat att mattor och mycket annat förstörs. Det händer till och med att bajs flyter omkring, säger Keinan Abdikadir Elmi.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

Hur ofta är det översvämning?
– Under tiden vi har bott här har det varit översvämning ett par gånger per år. När jag pratade med den tidigare hyresgästen berättade han att det var liknande problem när han bodde här.

Vad säger värden Familjebostäder?
– När jag har ringt och anmält vad som har hänt har Ragnsells kommit hit och åtgärdat felen temporärt. Men efter en tid är det samma sak igen. Det är dessutom inte bara jag som drabbas av detta. Åtminstone en granne har samma problem. Till det ska läggas att det med jämna mellanrum är översvämningar i trapphuset.

– Familjebostäder har erbjudit oss en annan lägenhet, men en tvåa. Det är en alldeles för liten lägenhet för en så stor familj som vår. Vi behöver minst en trea.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

Vid Hem&Hyras besök hos familjen syns det tydliga spår efter den senaste översvämningen. Dörren till badrummet till exempel, har svällt och är svår att stänga.

– Torkfläktarna togs bort för bara ett par dagar sedan. De har stått på dygnet runt för att torka ut, vilket gjort det svårt för oss att sova. De låter mycket.

I skrivelsen till Hyresnämnden berättar Keinan Abdikadir Elmis ombud, juristen Samuel Vidén, att familjen sedan inflyttningen haft problem med framför allt badrummet:
”Avloppet har haft stopp, översvämningar och stigande vattennivåer, vilket har lett till att avföring har läckt ut på badrumsgolvet från golvbrunnen.”
”De sanitära förhållandena har stundtals således varit mycket dåliga, då stopp och avsaknad av avrinning gjort att badrumsgolvet varit helt täckt av avföringsvatten..//…Skadorna har även inneburit att familjen varit tvungen att slänga två tvättmaskiner och ett skåp i badrummet.”

Läs ocksåTvå decennier med skandalhusen i Tobo – hyresgästen Kintu: ”Ingen ska bo så här”Anna Patzauer Personne, Kintu Kawumba, Gunilla Silverun och hennes hund Nina kommer gående mot kameran på en oasfalterad väg som ser ut att vara blöt. Bakom dem syns ett gult tvåvåningshus. Runt omkring dem höga buskar och träd utan blad. De så kallade skandalhusen i Tobo finns med på Hem & Hyras Värsta värden-lista.

Keinan Abdikadir Elmi berättar att det ofta luktar avföring i lägenheten.
– Jag vill att Familjebostäder en gång för alla åtgärdar felen eller erbjuder oss en rimlig ersättningslägenhet. Som det är nu kan det inte få fortsätta. Vi vill också få tillbaka en del av hyran.

På vägen ut ur fastigheten stöter vi på en granne som säger:
– Det är mycket upprörande att det ska fungera så här, speciellt i ett kommunalt bolag. Familjebostäder bryr sig inte om oss som bor här.
Hem&Hyra har sökt familjebostäder för en kommentar.

Läs också Nytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant" S-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.