Annons

Kräver hårdare lagstiftning mot hyresvärdar

Malmö ​Kackerlackor, mögel och fläckiga tapeter. Det är vardag för de boende i ett av Sveriges fattigaste områden. Hjalmar Falck, områdeskoordinator, efterlyser tuffare lagstiftning för att kunna lösa problemen i Malmöområdet Seved.

Emelie Lindholm har tryckt upp kuddar i fönstergluggarna i sitt källarrum för att förhindra insyn från gatan. Det vita tyget är prickigt av mögel. Samtidigt är luften i den lilla lägenheten seg som kola och på diskbänken har myrorna bildat långa slingriga stigar.

– Det finns råttor, kackerlackor, myror och mögel här. Värmen fungerar inte så i vintras var det dessutom iskallt, säger 23-åriga Emelie Lindholm.

Läs ocksåFuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för"En kvinna står vid ett fönster och tittar ut.

Det 20 kvadratmeter stora källarutrymmet på Olofsgatan hittade Emelie på Blocket. Kallhyran är 4005 kronor i månaden.

Emelie är bara en av många hyresgäster som har skäl att vara missnöjd. Den senaste tiden har kommunen och Hyresgästföreningen inventerat hyresfastigheter på Seved.

– Vi fick signaler från hyresgäster att allt inte stod rätt till. När vi gjorde stickprov blev vi chockade över misären, säger Hjalmar Falck, områdeskoordinator på Seved. 
 

Annons
Läs också76-åring tvingas leva med mögelproblem – ”Har mått så dåligt att jag fått sova borta”

Enligt Hjalmar Falck är Emelie dessutom långt ifrån ensam om att betala för mycket för sitt boende.

– Vi har stött på ettor där kallhyran är 8 000 kronor, säger han.

Inventeringen av fastighetsbeståndet i området är ett första steg för att komma till rätta med höga hyror och misskötta lägenheter. Enligt Hjalmar Falck krävs det även hårdare lagstiftning mot fastighetsägare.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Hyresgästföreningen hoppas att det snart ska bli bättre för de boende på Seved. Flera fall av missförhållanden har redan hamnat i hyresnämnden.

– Vi hoppas att många problem går att lösa genom en dialog med fastighetsägarna. Annars blir nästa steg hyresnämnden. Det finns exempel där vi tycker att hyran borde halveras, säger Lisa Renntun, jurist.

Annons

Är situationen på Seved en nyhet för Hyresgästföreningen?
– Vi har alltid vetat att det är ett dåligt område.

Har ni förhandlat hyrorna där?
– Ofta saknas förhandlingsordning i fastigheterna vilket innebär att vi inte förhandlar. Där är många små hyresvärdar där hyresgästerna inte är medlemmar hos oss, säger Lisa Renntun.

Text: Anna Hultberg/Kristina Wahlgren

Fakta: Seved


På Seved finns det cirka 40 olika fastighetsägare, den senaste tidens kartläggning har visat att hälften har brister i sina fastigheter.
Området har 4 500 invånare. Hälften saknar arbete.
I augusti i fjor fattades beslut om ett områdesprogram för ett socialt hållbart Seved. De kommande fem åren ska en mängd aktörer samarbeta för att förbättra levnadssituationen i området.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.