Annons

Kräver sänkta hyror i ytterligare tre Uppsalakvarter

Uppsala Hyresgästföreningen har vänt sig till hyresnämnden för att begära sänkta hyror i ytterligare tre nybyggda kvarter i Uppsala, med totalt över 400 lägenheter.
Kvarteret Hans och Greta, Kåbo, Uppsala
Foto: Petra Marandi Roos
Kvarteret Hans och Greta i Kåbo i Uppsala är ett av tre kvarter där Hyresgästföreningen nu jobbar för sänkta hyror.

Det började med kvarteret Åpromenaden, där hyresgäster fick rätt till kraftigt sänkta hyror genom ett banbrytande beslut i hovrätten i slutet av 2019. Ett år senare lyckades Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle förhandla fram hyressänkningar även i kvarteret Senapsfabriken, där förutsättningarna var liknande – nyproduktion med egensatta, oförhandlade, hyror (se faktaruta).

Sen dess har Hyresgästföreningen tagit sig an ytterligare tre nybyggda kvarter, som ägs av Uppsalahem och har egensatta hyror. Det handlar om 88 lägenheter i kvarteret Citrinen på Opalvägen i Stenhagen, 226 lägenheter från etapp 1 i Bäcklösa och 90 studentlägenheter i kvarteret Hans och Greta på Dag Hammarskjölds väg i Kåbo.

Läs ocksåMissarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand i en grå handske som torkar av en spis med en turkos trasa. Den till höger är en bild på en faktura från Uppsalahem, med namn och lägenhetsnummer etc är överstukna med svart tuschpenna.

Hyresgästföreningen försökte först förhandla fram sänkta hyror för samtliga hyresgäster.

Annons
Isabelle Melin, förhandlare.

– Den vägen är inte stängd, men eftersom vi inte lyckats nå framgång vid förhandlingsbordet ville vi inte fördröja processen i hyresnämnden mer, säger Isabelle Melin, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Omkring 50 medlemmar i Hyresgästföreningen deltar i processen. Går det vägen i hy­res­nämnden kommer Hyresgästföreningen ta upp förhandlingarna för att sänka hyran även för övriga hyresgäster i husen.

Läs ocksåPappan hamnade i fängelse – hyresvärden ville vräka barnfamiljenEn tudelad bild. T v en bild på entrén till Uppsalahems kontor. En ljusgul fasad, en trappa upp till entrén med ett svart räcke. Över porten står det Uppsalahem, likaså på en skylt på väggen till vänster i bilden. Bilden till höger föreställer Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. Längst fram en skylt där det står Kriminalvården samt deras logga. I bakgrunden en gråvit byggnad i vinkel. En innergård med en grön gräsmatta och en grön buske.

– Lika lägenhet ska ha lika hyra. Skillnaden blir att de som deltar i processen kan få en hyressänkning tidigare, säger Isabelle Melin.

Annons

Vad tror ni om era möjligheter att lyckas få till en sänkning?
– Rent krasst skulle vi inte driva den här typen av processer om vi inte trodde att vi skulle kunna nå framgång. Men exakt hur det kommer att gå kan vi inte förutspå.

Fakta: Så sätts hyrorna i nyproduktion

När nya hyreslägenheter byggs kan hyran bestämmas på tre olika sätt:

  • Förhandlad hyra: En överenskommelse mellan Fastighetsägaren och Hyresgästföreningen, där man utgår ifrån bruksvärdet. Bruksvärde är det praktiska värde en lägenhet har ur hyresgästperspektiv, men det handlar inte om en enskild hyresgästs åsikter utan alla hyresgäster som kollektiv.
  • Presumtionshyra: Presumtionshyran förhandlas utifrån de faktiska produktionskostnaderna. Hyran kan inte bruksvärdesprövas de första 15 åren.
  • Egensatt hyra: Fastighetsägaren bestämmer själv en hyra. När en hyresgäst har bott sex månader i lägenheten kan hen begära att få hyran bruksvärdesprövad i hyresnämnden.
Läs också Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Solel sänker elräkningen – för hyresvärden Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.