Annons

Kräver skärpt lag mot diskriminering

Malmö Organisationen Malmö mot diskriminering vill se ett bättre skydd mot diskriminering på bostadsmarknaden. Nu vänder de sig till regeringen för att få en skärpning av lagen.

Den ideella organisationen Malmö mot Diskriminering har i två år arbetat med bostadsdiskriminering och har bland annat uppmärksammat att personer med utländskt klingande namn diskrimineras på bostadsmarknaden.
Nu kräver de en skärpning i lagen och att Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ser över diskrimineringslagen.

– Vi har sett att det är många som utsätts för bostadsdiskriminering som har svårt att få upprättelse idag. Lagstiftningen är svag på det här området. Eftersom bristen på bostäder är så stor idag är också risken stor att människor blir utnyttjade och att många inte vågar anmäla diskriminering, säger Disa Nordling som är ansvarig jurist i bostadsprojektet.
Projektet som startade 2013 har under två år fått stöd av Malmö stad och Hyresgästföreningen har bidragit med sin kunskap om bostadsmarknaden i Malmö. Organisationen har hållit utbildningar, erbjudit gratis juridisk rådgivning , haft fältkontor ute i Malmö, och fått in totalt 78 anmälningar om bostadsdiskriminering under sina två år.

Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.

En majoritet av de anmälningar de fått in rör ansökan om lägenhet och rasistiska trakasserier, enligt slutrapporten.
I 58 procent av anmälningarna som nått Malmö mot Diskriminering har barn blivit drabbade.
– Det kan handla om att föräldrarna blivit vräkta eller inte lyckas ta sig in på bostadsmarknaden. Som samhället ser ut idag har barnen ingenstans att vända sig när de blir drabbade av den här typen av diskriminering, säger Disa Nordling.

Annons

Under 2015 har det hittills i år kommit in 64 ärenden till diskrimineringsombudsmannen (DO) som rör bostadsdiskriminering.

Av dessa har inte ett enda tagits upp av DO.

Annons
Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering
Läs också Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.