Kräver stopp för cannabisrök i sovrummet: ”En kvävande känsla”

Den söta röklukten från cannabis tränger sedan månader in i hemmet på nätterna. Det sker främst i sovrummet vilket orsakar sömnsvårigheter och huvudvärk för de boende. Hyresgästen som klagar anser att problemen är så svåra att det har blivit omöjligt att använda samtliga rum.
”Störningarna är återkommande, särskilt under kvälls- och nattetid, vilket har en allvarlig påverkan på min sömn och hälsa”, skriver hyresgästen i en vädjan till hyresnämnden.
Röken beskrivs komma från en grannlägenhet i huset. Hyresgästen tycker inte att fastighetsägaren har gjort tillräckligt för att lösa problemet och har genom ansökan om åtgärdsföreläggande bett nämnden om hjälp.
– Det här är helt oacceptabelt, säger en person i familjen.
Försökte täta bort lukten av cannabis
Huset ägare är Malmös kommunala bostadsbolag MKB som menar att man har genomfört flera åtgärder för att stoppa störningarna: Dialog med grannarna. Hantverkare har arbetat med att försöka täta väggen mellan de två lägenheterna. Trygghetsjouren har under en period i vintras bevakat rökarnas trapphus på nätterna för att motverka ”spring”.
Nu har bolaget gått vidare genom att riva de utpekade rökarnas hyreskontrakt
”Är det en allvarlig störning och ingen rättning sker kan det finnas grund för uppsägning”, skriver Margaretha Söderström, kommunikationschef på bolaget, i ett mejl.

MKB:s slutsats är att det inte finns grund för att besluta om ett åtgärdsföreläggande i domstol, som skulle kunna tvinga fram ännu fler åtgärder. Men i det missnöjda hushållet står man fast vid sin åsikt:
– Problemet är fortfarande inte löst. Detta är inte tillräckligt.
Frågan om cannabisröken ligger nu hos hyresnämnden som har två alternativ, om de två parterna inte kan komma överens.
Att ge avslag på den plågade hyresgästens ansökan.
Eller att tvinga MKB till nya åtgärder mot cannabisröken.
Liknande fall hos samma hyresvärd
För två år sedan gick ett liknande fall upp i samma domstol. Även detta fall rörde en av MKB:s fastigheter i Malmö. Boende i ett annat hus klagade då på ”besvärande rök” från cannabis. Den ska ha gått rakt in i deras hem, orsakat huvudvärk och de kunde vare sig ha fönster eller balkongdörrar öppna.
En väsentlig skillnad var att MKB då på egen hand och från början drev målet som ett störningsärende efter att ha sagt upp en hyresgäst. Värden ansåg att cannabisröken kom från specifik lägenhet, där en kvinna i 40-årsåldern bodde, och försökte få henne att flytta.

– Jag kan ta blodprov för att bevisa att jag inte röker och det har jag sagt till MKB. Men mitt ord betyder tydligen ingenting, sade den missnöjda kvinnan då till Hem & Hyra.
Det hela slutade dock i en förlikning som innebar att kvinnan kunde bo kvar. Skillnaden blev att hon fick ett kontrakt med kort uppsägningstid som värden omprövade var fjärde vecka.
Forskare undersökte passiv rökning av cannabis
Att känna obehag är en subjektiv upplevelse som kan orsakas av att ofrivilligt utsättas för någon form av rökning. Men passiv cannabisrökning kan även leda till mätbar påverkan på den blir utsatt, i alla fall under extrema förhållanden. Detta har forskare undersökt och hittat nivåer av THC, en substans som finns i cannabis. Svenska Rättsmedicinalverket hänvisar i ämnet till ett test i Nederländerna där åtta icke-rökare satt i timtal i en coffeeshop tillsammans med en stor mängd rökare som puffade på cannabis.
Ett liknande test i USA, under extrema förhållanden med tät rök i ett trångt utrymme utan ventilation, gav ett liknande resultat – en mätbar påverkan. Men allt beror på hur stort utrymmet är, hur länge du vistas där och när provtagningen sker.

Robert Kronstrand är chefstoxikolog och expert i frågan på Rättsmedicinalverket.
Kan man bli påverkad av passiv cannabisrökning i form av rök som går mellan två otäta lägenheter?
– Risken att bli påverkad av rökning i en annan lägenhet ser jag som mycket liten. För att inandas så mycket rök att man visar positivt resultat i till exempel ett urin- eller blodprov krävs relativt forcerade omständigheter. Det är just mängden cannabis som röks, storlek och ventilation på utrymmet samt tiden under vilken man är exponerad som är de viktigaste faktorerna, säger han.
Cannabis luktar starkt och lite sötaktigt och är den vanligaste drogen som används i Sverige. De kortsiktiga effekterna av cannabisrökning är berusning, ökad hjärtfrekvens och höjt blodtryck. THC är den substans i cannabis som kan ge hallucinogena effekter, som omfattas av narkotikalagstiftningen och är olaglig att bruka. THC leder till ökad dopaminfrisättning i hjärnan, vilket förklarar de euforiska effekter som kan uppstå. Mätbara nivåer av THC efter aktivt intag kan finnas kvar i blod eller urin under lång tid men är inte samma sak som att vara ”hög”.
Källa: Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Rättsmedicinalverket, Polisen
En hyresgäst kan på egen hand, eller med stöd av ett ombud från hyresgästförening, ansöka om åtgärdsföreläggande via hyresnämnden. Rättsprocessen kostar ingenting för den som ansöker.
Ett godkänt åtgärdsföreläggande innebär att en fastighetsägare måste åtgärda en specifik brist i en lägenhet, eller annat utrymme i huset, inom en viss tid. Rent konkret kan det handla om bristande underhåll i en bostad men även om störningar som påverkar de boende negativt.
Åtgärdsföreläggande från hyresnämnden kan kombineras med ett viteshot mot fastighetsägaren, men det är ovanligt.