Kravet efter vår granskning: ”Regeringen måste stoppa åtalen av hemlösa”
Tony Haddou (V), riksdagsledamot, har redan krävt en översyn av lagen. Detta efter att Hem & Hyra avslöjat att den skärpta lagstiftningen av folkbokföringsbrott slagit hårt mot hemlösa och redan utsatta. Nu har han i en interpellation dessutom vänt sig direkt till finansminister Magdalena Andersson (S). I början av september kommer frågan därför att debatteras i riksdagen.
– Jag kräver att regeringen löser frågan nu och stoppar åtalen av hemlösa. Problemet måste lösas och jag förväntar mig att ministern öppnar ögonen för hur det ser ut. Idag låter man de som redan har det tufft komma i kläm, säger Tony Haddou.
Hem & Hyras unika granskning tidigare i år visar att lagen slår snett. Hittills är det framför allt personer utan ett eget hem som dragits inför rätta misstänkta för folkbokföringsbrott, inte yrkeskriminella eller välfärdsfuskare. Så blev det trots att justitieminister Morgan Johansson (S) lovade, i samband med lagskärpningen sommaren 2018, att man inte skulle åtala i ringa fall. Folk som saknade uppsåt att utnyttja lagen skulle inte alls sättas dit.
Justitieministern vägrade svara på Hem & Hyras frågor efter granskningen utan hänvisade till Magdalena Andersson, finansminister och ytterst ansvarig för folkbokföringen. Även hon medgav att det aldrig var meningen att hemlösa skulle åtalas, men sa samtidigt att det var för tidigt att utvärdera lagstiftningen.
– Är man felaktigt folkbokförd, oavsett om man är hemlös eller inte, så är det ett brott man begår, sa hon till Hem & Hyra i samband med granskningen.
Kort efter vår publicering ställdes finansministern till svars i riksdagens skatteutskott, dit hon kallats just med anledning av luckorna i folkbokföringen. Men det räcker inte, menar Tony Haddou.
– Jag kan inte acceptera att regeringen gör det svårare för de som redan är så utsatta. Jag blir provocerad. I stället för att åtala hemlösa borde regeringen se till att det byggs billiga bostäder. Det är bostadsbristen som är den grundläggande problematiken, säger han.
Även Niklas Wykman (M), Skatteutskottets andre vice ordförande, har tidigare varit starkt kritisk till hanteringen av folkbokföringsfrågan. Han är öppen för krav på att se över folkbokföringslagens effekter.
– Det finns starka skäl till att man återinförde folkbokföringsbrottet och vi invänder inte mot det. Men som er granskning visar är det definitivt ett trubbigt verktyg som behöver förbättras, säger han.
Torsdagen den 9 september debatteras frågan om folkbokföringsbrott i riksdagen.
- Det är en fråga som en riksdagsledamot ställer till en minister i regeringen.
- Med interpellationen vill ledamoten granska eller ta upp ett problem.
- Efter att ministern svarat på interpellationen i riksdagen blir det debatt mellan ledamoten och ministern.
- Tony Haddous fråga till finansministern är: Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att inte fler ska drabbas av den skärpta folkbokföringslagen som enligt uppgift slår mot helt andra individer än vad som från början var tänkt?
Hemlösa drabbas när staten jagar kriminella och fuskare i adresskaosets Sverige, det visar Hem & Hyras unika granskning av folkbokföringsbrott. Läs alla artiklarna här. Hårdare lagstiftning var tänkt att stoppa bidragsfuskare. Men av de 123 personer som hade åtalats vid årsskiftet var fyra av tio hemlösa, den klart största gruppen. Lagen har använts allra flitigast i Göteborg. Mariam och Fatin är två av de drabbade.