”Kravet var oskäligt”

Östersund Janne krävde Östersundshem på 63 529 kronor för de månader han inte kunde bo i lägenheten. Oskäligt anser bolaget som säger att de inte kände till hur det förhöll sig.

Hyresgästen Janne (läs artikeln om honom här) anser att bostaden gjorde honom så sjuk att han inte kunde bo i den. Trots att han inte nyttjade den under 19 månader behöll han den.

Janne vände sig sedan till hyresnämnden för att kräva tillbaka månadshyrorna.

Läs ocksåFick inte överta mammans hyreskontrakt: "Inte rimligt att bo i en tvåa med sitt vuxna barn och en till vuxen"Svea hovrätt i bakgrunden, en silhuett av en kvinna till höger.

– Ett oskäligt krav, anser Ulf Magnusson, sektionschef på Östersundshem. Eftersom vi inte kände till att han inte bodde där förrän långt senare.

– Det är viktigt att hyresgästen hör av sig direkt så vi kan föra en dialog och hitta en lösning.

Parterna kom ändå överens om en ersättning på 8 500 kronor.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

– Jag tycker verkligen att vi sträckte oss väldigt långt.

Tror ni på ”Janne”?

– Ja, han är trovärdig i sin upplevelse, men eftersom våra prover inte visade på hälsofarliga värden är hans allergisymtom svåra att härleda.

Läs ocksåFör ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontraktMan i rutig skjorta står lutad mot ett balkongräcke. I bakgrunden stadsmiljö.

Är lägenheten uthyrd nu?

– Ja, för enligt vår syn är den ju helt åtgärdad.

Vd Daniel Kindberg anser det viktigt att kunna påvisa att det verkligen är boendet som är orsaken i såna här fall.

– Annars blir det bara tro och tyckande, säger han.

Fotnot: Janne heter egentligen något annat.

Läs också Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet Hyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.