Annons

Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala

Hylte Hyresvärden vill ha in obetalda hyror sedan ett decennium tillbaka och drar hyresgästen inför rätta. Ett ovanligt fall, men hyresgästen kan tvingas att betala, säger Johan Perup, jurist på Hyresgästföreningen.
Ett kuvert från Kronofogden, ett tiokronorsmynt i närbild, och en man.
Foto: Krister Vikström Kronofogden/Sveriges Riksbank/Anders Eeg-Olofsson
Hyresvärden vill ha in obetalda hyror sedan ett decennium tillbaka och drar hyresgästen i Hyltebruk inför rätta. Jurist Johan Perup förklarar vad som gäller med preskriptionstider.

Tvisten gäller en lägenhet i Hyltebruk i Hallands län och obetalda hyror på sammanlagt 21 000 kronor från 2012 och 2013. Nu har fastighetsbolaget dragit hyresgästen inför rätta i Halmstads tingsrätt.

Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen. Han har ingen koppling till just detta fall, och enligt honom är det ovanligt med hyreskrav som rör händelse så långt tillbaka i tiden.

Läs ocksåVärden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två årKollage med två bilder av

– Det är ingenting vi ser väldigt ofta för normalt vill man ha in pengarna ganska så omgående, säger han.

Har vänt sig till Kronofogden

Hyresgästen menar att han redan har betalat hela sin skuld. Men hyresvärden säger att bara en mindre del av skulden är betald, och har via ett inkassobolag vänt sig till Kronofogden för att få in resten av pengarna. Eftersom hyresgästen inte går med på att han är skyldig pengar har hyresvärden vänt sig till tingsrätten, för att den ska slå fast att det verkligen är så.

– Vem som helst kan säga att vem som helst är skyldig pengar men fogden har inte några krav på sig att utreda det här, säger Johan Perup.

Läs ocksåHan betalade ingen hyra på tio år: ”Fullständig chock och fullständig katastrof”
En man som håller i en tegelvägg.
Johan Perup, Hyresgästföreningen.

Det finns regler för skulder som innebär att de preskriberas efter en viss tid. Precis som det inte går att åtala någon misstänkt för ett visst brott efter en viss tid, så går det heller inte att kräva in pengar en viss tid efter att en skuld har uppstått.

Annons

Beroende på vilken sorts skuld det är, gäller olika tidsgränser. En hyresvärd som kräver en hyresgäst på pengar måste, på juristspråk, ”väcka talan” inom två år från det att hyresgästen lämnat lägenheten. Att väcka talan innebär att skicka ett betalningsföreläggande, eller vända sig till tingsrätten eller hyresnämnden med sitt krav.

Preskriberas efter tre år

När det väl finns ett krav så gäller detta i tre år innan det preskriberas, om det är en hyresskuld. För andra typer av skulder gäller andra tidsgränser och i många fall är det i stället tio år. Därför skulle man kunna tro att skulderna från 2012 och 2013 skulle vara ute ur bilden i just detta fall, men riktigt så enkelt är det inte.

I fallet med lägenheten i Hyltebruk kontaktade värden Kronofogden redan 2013, alltså i god tid innan hyresgästen flyttade ut. Och senare, 2017, skickade värden en påminnelse.

– Då innebär det rent krasst att den här påminnelsen har brutit preskriptionstiden och så har det börjat på nytt så att säga, säger Hyresgästföreningens jurist Johan Perup.

Kan ha bevakat hyresgästen

I detta fall innebär det att den tioåriga preskriptionsgränsen börjar ticka från om med 2017.

Annons

Att kravet kommer just nu behöver inte vara en slump eller bero på dålig koll från hyresvärdens sida, säger Johan Perup.

Tvärtom kan det vara så att det inkassobolag som hyresvärden anlitar regelbundet har gjort kontroller av hyresgästens ekonomi, och nu fått indikationer på att det finns pengar att kräva in.

– Du kan inte mjölka en ko som har sinat, säger Johan Perup.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

Hem & Hyra har sökt kontakt med hyresgästen, som inte har återkommit.

Fakta: Detta kan värden kräva - och detta kan du slippa
  • Spara kvitton som kan styrka att du verkligen har betalat din hyra. Kontoutdrag kan också vara bra, om det framgår till vilket konto pengarna betalats.
  • Bestrid krav som skickats via Kronofogden, om du anser att du inte är skyldig att betala pengarna. Då blir det istället tingsrätten som får ta ställning till kravet, och du riskerar ingen betalningsanmärkning innan domstolen kommit med sitt avgörande.
  • Om du går i borgen för någon som hyr lägenhet så kommer ditt åtagande att preskriberas efter tre år. Det innebär att du inte längre kommer vara skyldig att ersätta värden för de eventuella skador eller uteblivna hyror som den du gått i god för orsakat. Men det räcker att hyresvärden innan tre år har gått påminner dig om borgensåtagandet för att det ska förlängas. Detta kan till exempel ske via ett rekommenderat brev, och du behöver inte ens hämta ut det för att det ska räknas som att du är underrättad.
  • Kronofogdens hemsida kan du läsa mer om preskriberade skulder.

Källa: Johan Perup, jurist Hyresgästföreningen region norra Skåne och södra Halland

Läs också Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Så gör du om du får en felaktig faktura från värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.