Kriminell skötte Boplats Syds lägenhetskö
I början av juli fick 76 000 bostadssökande i Skåne ett mejl som slog ner som en bomb – en av Boplats Syds anställda misstänktes ha manipulerat bostadskön. 28 personer hade hoppat före andra och lagt vantarna på attraktiva lägenhetskontrakt.
I dag kan Hem & Hyra berätta att härvan startade långt tidigare och kunde ha blivit betydligt mer omfattande än vad som hittills varit känt. Totalt 102 profiler hade förberetts och låg redo för fusk. Det började redan i november i fjor, visar en utredning som ett privat säkerhetsföretag gjort på uppdrag av Boplats Syd.
Allt avslöjades i somras genom ett telefonsamtal till kundtjänst från en person med en manipulerad profil. När en anställd kikade på betalningshistoriken för profilen upptäcktes felaktigheter. Vd:n Krister Hjelm befann sig i Almedalen när han fick veta vad som hade hänt:
– Jag har varit bergsäker på att systemet inte går att manipulera inifrån. Nu har verkligheten visat att jag hade fel.
Den misstänkte började arbeta inom Malmö stad för sex år sedan då Boplats Syd låg som en enhet under stadsbyggnadskontoret. Han kom in som sommarjobbare men blev kvar och den korruptionskänsliga tjänsten övergick med tiden till en fast anställning.
Avslöjandet av härvan har skapat oro, både bland anställda på Boplats Syd och bland bostadssökande som hört av sig och ställer frågor. Enligt Krister Hjelm har den misstänkta mannen varit en omtyckt kollega, men som haft svårt att hålla tiderna.
– Vi såg inga varningstecken till att detta skulle kunna hända, säger han.
Boplats Syd tror att bostadsförmedlaren har tagit betalt för extra kötid. Anonyma tipsare har hört av sig till Boplats Syd och berättat att de betalade från 25 000 till 45 000 kronor för en snabb genväg till lägenhetskontrakt. Det handlar om personer som ska ha fått extra kötid genom fusket. Summor på samma nivåer nämndes redan under våren av en källa, som för Hem & Hyra berättade om pågående fusk i bostadskön. Uppgifterna har direkt koppling till den pågående polisutredningen.
Om uppgifterna om betalningar stämmer innebär det att härvan kan ha genererat miljontals kronor – svarta pengar rakt ner i fickan. Åklagaren har gett polisen i uppdrag att jaga efter pengaspåret.
Hem & Hyras granskning visar att varningstecken har funnits kring den misstänkte under lång tid. Den före detta bostadsförmedlaren hade en historik av upprepade kontakter med polis och rättsväsende när han anställdes. Det rör allvarliga brott som försök till rån, grov misshandel, mened och våld mot tjänsteman. Han har dömts flera gånger, sista gången två år innan han anställdes. Vid sidan av rättsprocesserna deltog mannen i kommunala insatser för unga med en “kriminell livsstil”. Kartläggningen av hans privata ekonomi visar att kronofogden gjort upprepade utmätningar av hans lön. Totalt rör det sig om skulder på över 150 000 kronor med krav från flera håll.
Idag känner vd:n Krister Hjelm till delar av detta. Men det gjordes ingen bakgrundskontroll när mannen anställdes och informationen kom fram först under internutredningen. Nu överväger Boplats Syd att börja granska blivande anställdas belastningsregister. Att man sedan årsskiftet agerar i en fristående bolagsform öppnar upp större möjligheter för kontroller.
– Vi har inte haft som rutin att göra den typen av slagningar. Det är en sak som vi diskuterar nu. Vi har fått det rådet av säkerhetsföretaget, säger Krister Hjelm, som inte är säker på att bostadsförmedlaren alls hade blivit anställd om alla kort hade legat på bordet från början.
Hem & Hyra har varit i kontakt med mannen som menar att han inte gjort något fel. Han vill berätta sin version säger han men avbokar och dyker inte upp på flera planerade möten och slutar sedan svara i telefon. Boplats Syd säger sig dock vara säkra på sin sak och som Hem & Hyra tidigare berättat avskedades mannen i somras. Boplats Syds egen säkerhetsutredning visar kopplingar mellan den misstänktes inloggningar i systemet och de manipulerade profilerna.
Tjänstemän som förmedlar hyreskontrakt är en av de yrkesgrupper som löper risk att utsättas för mutförsök och att ställas inför frestelsen att stoppa svarta pengar i fickan. Det kom Brottsförebyggande rådet (BRÅ) fram till i en rapport när de för några år sedan undersökte korruptionen i landet. Krister Hjelm delar uppfattningen att det är en utsatt position även om han inte fått indikationer på att någon anställd har erbjudits mutor.
I Malmöområdet finns tidigare exempel på bilprovare, migrationshandläggare och bostadsförmedlare som har tagit mutor och sedan dömts för brott.
– Man har en maktposition som har ett stort värde. Det öppnar upp för påverkansförsök, säger Natali Phalén, generalsekreterare på organisationen Institutet mot mutor.
– Du kan aldrig kontrollera att du har anställda med ett gott uppsåt. Men det brukar ingå i ett normalt rekryteringsförfarande att försöka. Det ligger ett stort ansvar på arbetsgivaren att visa nolltolerans mot mutor och korruption och att vidta åtgärder för att förhindra det, säger hon.
102 avregistrerade kö-profiler hos Boplats Syd återaktiverades. I 62 av fallen manipulerades kötiden och betalningshistoriken så att användarna fick möjlighet att gå på lägenhetsvisningar. Vissa stod redan i kö men med mindre tid och andra gick rakt in i kön. 28 personer med falsk kötid skrev under förstahandskontrakt med MKB och Stena fastigheter.
Sverige har gott rykte när det gäller korruption och det är i en internationell jämförelse ganska sällsynt. Mutan är oftast pengar eller ekonomiska värden som till exempel en resa. Flera brottsrubriceringar kan vara aktuella, som tagande eller givande av muta eller trolöshet mot huvudman.
Källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)
Boplats syd är en kommunal bostadsförmedling. Bolaget ägs av Malmö stad men förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av flera skånska kommuner och en rad privata fastighetsägare.
Systemet är enkelt och grundar sig främst på en faktor, den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett kontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på de sökandes ålder, ekonomi och antalet boende.
Har du tips som rör fusk i bostadskön eller handel med svarta hyreskontrakt?
Då vill vi att du hör av dig till oss. Skriv ett mejl till malmo@hemhyra.se eller helsingborg@hemhyra.se. Du är alltid skyddad som källa.