Annons

Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: ”Kan inte bo kvar”

Nyheter Dyr mat, högre räntor och höjda hyror. Nu vill allt fler byta sina hyresrätter för att få en lägre månadsavgift. "Marginalerna hos hushållen är väldigt små", säger Erik Elmgren på Hyresgästföreningen. Samtidigt ökar risken för skenbyten.
Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.
Foto: Getty Images
Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

De sämre tiderna är på väg, med högre räntor och skenande energipriser. Och enligt Finansdepartementet går Sverige i år in i en lågkonjunktur som kan hålla i sig till 2025.

Samtidigt har flera värdar hotat med tioprocentiga hyreshöjningar.

Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Ökning med 30 procent

Många hyresgäster verkar nu ha reagerat med att vilja byta sina lägenheter. Företaget Lägenhetsbyte Sverige, som driver sajten lägenhetsbyte.se, har sett en ökning på nära 30 procent  nya medlemmar under de senaste tre månaderna. Tobias Jonnarth, vd för bolaget, tror att det kan bero på att många känner sig tvingade att dra ner på kostnaderna genom att byta till en lägenhet med lägre hyra.

– Vi har sett liknande tendenser i tidigare lågkonjunkturer. Det finns hyresgäster som inte kan bo kvar i sina lägenheter. De kanske har levt på marginalen tidigare, men helt plötsligt blir maten och allt annat dyrare och då går det inte längre, säger Tobias Jonnarth.

Han tror också att den ökade viljan att byta lägenhet kan bero på att personer som äger en hyresrätt och gått i tankarna på att köpa ett boende nu ändrat sig på grund av en tuffare ekonomisk situation.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

– Det kan vara så att de som hade planerat att köpa nu tvingas vänta och hellre byter, säger han.

"Det finns hyresgäster som inte kan bo kvar. De kanske har levt på marginalen tidigare, men helt plötsligt blir maten och allt annat dyrare och då går det inte längre", säger Tobias Jonnarth på Lägenhetsbyte Sverige.
”Det finns hyresgäster som inte kan bo kvar. De kanske har levt på marginalen tidigare, men helt plötsligt blir maten och allt annat dyrare och då går det inte längre”, säger Tobias Jonnarth på Lägenhetsbyte Sverige.

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, anser att siffrorna på ett ökat bytesintresse är intressanta.

– De bekräftar det vi har sagt hela tiden, att marginalerna hos hushållen är extremt små, säger han.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Varför tror du att intresset att byta har ökat?

Annons

– Jag tror att det finns en ökad allmän oro för det är många som inte har fått sitt hyresbesked för 2023. Det har funnits hyreskrav på tio procent och det skapar så klart oro, vilket kan leda till att man ser sig om efter något billigare.

Fler ville byta lägenhet under pandemin

Erik Elmgren förklarar att förhandlingarna om nya hyror varit utdragna med många fastighetsägare och att parterna fortfarande står väldigt långt ifrån varandra.

Enligt siffror från Lägenhetsbyte Sverige ökade viljan att byta lägenhet även under pandemin. Då ville många hyresgäster ha större lägenheter. Den här gången är det viktigare att få ner priset.

I november, som brukar vara lågsäsong på lägenhetsbyte.se, anslöt sig 4 600 nya medlemmar till sajten, en ökning med 1 300 från året före. Sedan har trenden fortsatt och Tobias Jonnarth tror att bytesintresset kommer att hålla i sig om lågkonjunkturen fortsätter.

– Det tror jag absolut, särskilt i storstadsregionerna. Vi har vårt högsta tryck på bostäder i Stockholm, Göteborg och Malmö – men intresset att byta är även stort i till exempel Uppsala och Linköping, säger han.

En risk som både Erik Elmgren och Tobias Jonnarth ser är att så kallade skenbyten kan öka när fler vill byta lägenhet. Ett skenbyte innebär att en person utan hyresrätt byter till sig en lägenhet med hjälp av falska dokument och oriktiga uppgifter.

– När bytesviljan ökar vet vi att det också kommer in en ökande mängd felaktiga eller ofullständiga ansökningar om byten. Det leder till att risken för skenbyten och svartkontrakt blir svårare att upptäcka, säger Tobias Jonnarth.

Erik Elmgren, Förbundschef på Hyresgästföreningen, tror att många oroas för kraftiga hyreshöjningar.
Erik Elmgren, Förbundschef på Hyresgästföreningen, tror att många oroas för kraftiga hyreshöjningar.

Han anser att det nu är viktigt för hyresvärdarna att förenkla ansökningsprocessen – bland annat genom digitalisering – för att underlätta för alla parter och för att själva hinna med det ökade trycket.

Annons

– Risken är annars att man blir slarvigare, att man sköter bytesansökningarna med vänsterhanden för man inte hinner. Om man till exempel sitter med 20–25 byten på en månad på två personer blir det väldigt mycket att hantera.

”Blir inte tioprocentiga hyresökningar”

Erik Elmgren förstår att många hyresgäster just nu har en tuff ekonomisk situation och är oroade för framtiden.

– Det vi på Hyresgästföreningen kan göra är att försöka se till att hyrorna efter förhandlingarna ska landa på en så rimlig nivå som möjligt. Där har vi ändå visat att det inte blir tioprocentiga hyresökningar, utan att de ligger runt fyra procent just nu, säger han.

Vilka råd skulle du ge till desperata hyresgäster som får svårt att få ekonomin att gå ihop och funderar på att byta lägenhet?

– Först skulle jag rekommendera en hyresgäst som har svårt att betala hyran att ta kontakt med sin hyresvärd och föra en dialog om det. Och är det någonting vi kan hjälpa till med så ska man alltid ringa och prata med oss.

Hyresförhandlingarna är klara på vissa håll i landet, medan andra ser ut att ta längre tid. 44 000 hushåll i Malmö får en retroaktiv höjning från årsskiftet med fem procent.

I Stockholm är det osäkert läge för 77 000 hyresgäster efter att de tre stora kommunala bostadsbolagen samt Haningebostäder och Gotlandshem har strandat förhandlingarna och gått till tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén så att dessa ska avgöra hur stor hyreshöjningen ska bli.

Läs också Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?" Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.