Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch
I början av sommaren slog hyresvärden larm. Pengarna hade börjat sina i kassan, menade ägaren av Öresunds Bygg- och Fastighetsservice AB.
”Bolaget saknar förmåga att betala sina skulder i takt med att dessa förfaller till betalning. Denna oförmåga är inte endast tillfällig”, stod det i konkursansökningarna som skickades in till Malmö tingsrätt.
Bolagets tolv fastigheter i Malmö och Burlöv berörs nu av en konkurs och är till salu. De har fått en prislapp på totalt 123 miljoner kronor. Jimmy Pilo är konkursförvaltare förordnad av Malmö tingsrätt och har i uppdrag att agera tillfällig värd och sköta försäljningen.
– Fastigheterna är välskötta och fullt uthyrda. Jag ser inget problem i att hitta en ny fastighetsägare som är villig att ta över ansvaret för såväl husen som för hyresgästerna. Jag har redan tagit emot flera bud på hela beståndet. Men låt oss ändå säga att jag misslyckas och att det inte finns någon som vill ta över en eller flera av fastigheterna. Då blir nödlösningen att i samråd med berörd bank begära fastigheterna exekutivt sålda, säger han.
Tillfällig värd har tagit över
Totalt handlar det om 100 lägenheter med lika många hyresgäster. Folkbokföringsregistret visar att 222 personer berörs av vad som nu händer. Förvaltaren räknar med att nya ägare ska kunna vara på plats inom ett år.
– När det gäller den dagliga driften och kontakten med hyresgästerna är inte jag en professionell hyresvärd, men jag hoppas ändå kunna leva upp till hyresgästernas förväntningar under den här perioden. Vi är ett team av medarbetare som tillsammans med det befintliga vaktmästeriet i fastighetsbolaget sköter ärendet.
Finns det pengar för att sköta underhållet i husen under den här tiden?
– Det korta svaret är, ja, det gör det absolut, säger Jimmy Pilo.
Men vad innebär en konkurs för boende i ett hyreshus och hur ser reglerna ut?
Enligt experter inom området som Hem & Hyra konsulterat kan hyresgäster ta det lugnt, oavsett hur det går i en försäljning. Så länge det rör sig om taxerade hyreshus, där de boende har skrivna hyresavtal på obestämd tid och där de har tillträtt bostaden, så gäller kontrakten även i framtiden och oavsett utgången i en eventuell exekutiv auktion.
– Har man skrivna avtal på obestämd tid och där man har tillträtt då är man skyddad. Då sitter man säkert, säger Filip Håkansson, jurist på Kronofogdemyndigheten och expert på försäljningar.
I ett av de mindre husen, vid Beijers park på Kirseberg i östra Malmö, bor Senada Hidanovic. Hon lever där tillsammans med sina barn.
– Ska jag vara helt ärlig så är detta jättebra, att det har gått till konkurs. Jag har bott här i två år och ingenting blir åtgärdat i huset. Ingen svarar när man hör av sig, säger hon och räknar upp brister med mögel och strulande vitvaror.
Just nu är familjens framtid något oviss och hon undrar vad som ska hända. Det är oklart vem som kommer ta över huset där de bor. Annonsen ligger ute och den som har 7,4 miljoner kronor över kan ringa mäklaren och lägga ett bud. Senada Hidanovic vet dock redan nu vem hon hade velat se som ägare.
– Det ska ju vara någon som kan ta tag i saker som behöver göras. Någon som är trevlig, som man kan komma överens med. Vi behöver verkligen någon som kan sköta sig som hyresvärd, säger hon.
Enligt konkursförvaltaren är majoriteten av de boende i de aktuella konkurshusen hyresgäster med förstahandskontrakt. Men det finns även ett mindre antal lägenheter som kontrolleras av ”sociala bolag”, berättar han. Med detta menas mellanhandsföretag som i sin tur hyr ut till kommuner som behöver bostäder för hemlösa och andra resurssvaga grupper. Ett system som kan innebära skyhöga hyror för skattebetalarna och som Hem & Hyra tidigare avslöjat i Malmö.
Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning hyr idag boendeplatser av mellanhänder, eller lägenheter av ägaren, på majoriteten av konkursadresserna.
Otryggt i husen enligt hyresgäster
Hyresgäster i flera av husen vittnar om att det har uppstått en stökig situation med in- och utflyttning och otrygghet. Något som de menar har pågått under en längre tid.
– Det var ju bra här tidigare men vi behöver verkligen en ny hyresvärd nu. Jag hoppas att det blir bättre efter konkursen, säger en kvinna som hör till gruppen som har egna förstahandskontrakt.
Hem & Hyra har tidigare rapporterat om mellanhandssystemet från ett av det konkursade bolagets hus på Sofielund i Malmö. Här bor flera personer som inte har egna hyreskontrakt utan som bor via socialtjänsten.
– För mig spelar det här ingen roll. Jag ska ändå inte bo kvar. Jag ska flytta vidare, säger en kvinna som inte känner till konkursen.
Hennes granne, också placerad av socialtjänsten, vet redan vad som har hänt med bolaget och är oroad. Han funderar över hur en ny ägare kan tänkas agera.
– Det här är ju förjäkligt. Vad händer nu då och var ska vi ta vägen om vi inte får bo kvar?
- Lundavägen 54 i Arlöv
- Byggmästaregatan 1 i Arlöv
- Brobygatan 10 på Sofielund i Malmö
- Björkgatan 10 på Sofielund i Malmö
- Klubbegatan 79 på Håkanstorp i Malmö
- Håkanstorpsvägen 25 på Håkanstorp i Malmö
- Håkanstorpsvägen 52 på Håkanstorp i Malmö
- Lindgatan 5 A-B på Augustenborg i Malmö
- Lindgatan 7 A-B på Augustenborg i Malmö
- Norra Bulltoftavägen 22 på Kirseberg i Malmö
- Solgatan 13 på Kirseberg i Malmö
- Solgatan 15,17 på Kirseberg i Malmö
En konkurs beslutas av tingsrätten som utser en förvaltare som tillfälligt tar över skötseln av huset. Sedan säljs fastigheten och pengarna används för att betala eventuella skulder. En försäljning kan ske direkt till en intresserad köpare via mäklare eller via exekutiv auktion hos kronofogden.
Hyresgästernas bostadskontrakt påverkas inte så länge de är skriftliga, på obestämd tid, redan tillträdda och avser en fastighet som är taxerad som hyreshusenhet. För småhus som villor gäller andra regler.
Det finns dock två undantag där hyresgäster bör agera. Om ett konkursat hyreshus går till försäljning via exekutiv auktion hos kronofogden bör hyresgäster med tidsbestämda eller muntliga kontrakt höra av sig till kronofogden för att på så sätt bevaka sina intressen inför framtiden.
Källa: Domstolsverket, Hyresnämnden och Kronofogdemyndigheten, Hyresgästföreningen
Tipsa gärna om vad du känner till och vad du tycker att vi bör granska: malmo@hemhyra.se
Du har rätt att vara anonym som källa.