Kriskommuner söker akut hjälp för att riva och rusta – ”bra men kommer inte räcka”
Ett tillfälligt statsbidrag ska hjälpa kommuner med krisande ekonomi. Av ansökningarna att döma är behovet mycket stort. Många av de kommuner som sökt bidraget omnämns i Hem & Hyras stora granskningar ”Sverige töms” och ”Långt ifrån allt”. Gemensamt för dessa kommuner och orter är att de får allt färre och allt äldre invånare. Inte sällan har kommunerna dessutom tagit ett stort ansvar under flyktingkrisen.
Totalt 23 kommuner och fem regioner har ansökt om stöd för sammanlagt omkring 1,7 miljarder men regeringen har avsatt blott 750 miljoner. I förra veckan offentliggjordes hur mycket pengar de första åtta kommunerna och två regioner beviljas. Det rör sig i de allra flesta fall om en spottstyver av den summa som kommunerna och regionerna ansökt om.
Drygt sex miljoner till hållbara fastigheter i Ragunda
Minst en handfull kommuner har sökt pengar för att riva eller renovera hyreshus. Ragunda är en av dem. I går fick den jämtländska kommunen besked om att man beviljats 6,35 miljoner för ett ”hållbart fastighetsbestånd”.
Kommunen hade ansökt om sammanlagt nästan 32 miljoner i stöd. Känslorna var blandade igår när beskedet kom, berättar centerpartisten Mikael Westin som är kommunstyrelsens ordförande.
– Klart vi hade hoppats på mer, men sex miljoner är bättre än ingenting. Jag har stor respekt för att det finns kommuner som har det värre och att medlen som avsatts är begränsade, säger Mikael Westin.
”Behöver renovera allt!”
Kommunen dras med ett stort underhållsbehov. Pengarna ska användas till bland annat nya fönster, stambyten, och ventilation. Ragunda har inget kommunalt bostadsbolag, men omkring 400 hyresrätter som ägs av kommunen.
– Vi behöver göra allt! Kommunen släpar efter 50 år med underhållet. Och så behöver vi sälja mellan 70 och 100 lägenheter för att kunna underhålla de hus vi ska ha kvar.
Filipstad vill riva förfallet hus
Värmländska Filipstad är en av de kommuner som väntar på besked. Kommunen hoppas på att få pengar för att riva hyreshus i orten Persberg med 20 lägenheter. De är i ett obeboeligt skick och det finns ingen efterfrågan. Kostnaden för att riva husen beräknas till sex miljoner kronor och ska genomföras under nästa år. Dessutom söker kommunen medel för att riva en skola i centrala Filipstad.
Till en början sökte kommunen medel för att minska kostnaderna för försörjningsstöd, men fick då besked av Kammarkollegiet, som hanterar ansökningarna, att det var för diffust. Då sökte Filipstad i stället pengar för den planerade rivningen i Persberg.
– Det är väl alltid trevligt om vi skulle få pengar. Men ett engångsbelopp räcker inte. Vi kommer göra underskott på 30-40 miljoner kronor årligen från 2025 om vi inte får långsiktig statlig hjälp varje år, säger Hannes Fellsman, kommundirektör.
Även Gullspångs kommun vill ha pengar för att riva en fastighet. Huset ligger i Skagersvik i utkanten av kommunen och är mycket nedgången. Den ligger ute till försäljning, men kommunen är försiktig med vem som är potentiell köpare är och vad fastigheten ska användas till, enligt ansökan.
I Kramfors i Västernorrlands län som söker pengar för att minska energiförbrukningen, bygga om, riva och renovera såväl lägenheter som lokaler.
Söker pengar till robotgräsklippare
Inte fullt så deppigt är det att läsa Färjelanda kommuns ansökan. Där vill kommunen bland annat satsa på energieffektiviseringar inom kommunala bostadsbolaget Valbohem. Det handlar bland annat om konventionella åtgärder som att byta fönster, tilläggsisolera och sätta upp solpaneler. Men även om att investera i robotgräsklippare. Med långt mellan fastigheterna och höga priser på drivmedel innebär gräsklippning både stora kostnader och miljöavtryck. En investering i robotgräsklippare skulle kosta en miljon, men minska dieselförbrukningen med 1800 liter om året och innebära en besparing på 41 000 kronor om året, skriver Färjelanda kommun i sin ansökan.