Kritik efter hyresöversyn i Karlsborg
Statens fastighetsverk äger en mängd residens, slott, herresäten i Sverige och ambassader och andra svenska byggnader utomlands. Men även ett antal vanliga hyresrätter, till exempel på Karlsborgs fästning.
I år har Statens fastighetsverk och Hyresgästföreningen gjort en gemensam översyn av hyrorna här. Den blev klar i somras och omfattade ett 60-tal lägenheter. De flesta kontrollmättes och efteråt fick hyresgästerna uppdaterade hyreskontrakt med ny boendeyta och ny hyra.
Christer Karlsson är en av flera hyresgäster på Karlsborgs fästning som reagerade på det nya hyreskontraktet. Efter översynen hade hans trea på 122 kvadratmeter blivit en fyrarummare på 148 kvadratmeter, alltså 26 kvadratmeter större. Hyran steg med nästan 2 000 kronor per månad.
– Jag förstår att man gör en översyn, men jag begriper inte hur min lägenhet kan växa så mycket, säger han.
Christer Karlsson har ett förråd inne i lägenheten, han uppskattar storleken till cirka 6 kvadratmeter. När hans lägenhet blev kontrollmätt frågade han om förrådet räknades in i boytan. Konsulten som mätte sa nej, eftersom förrådet saknar fönster.
Från Hyresgästföreningen har Christer Karlsson dock fått beskedet att förrådet räknas som ett rum. Han tycker att de dubbla beskeden är märkliga.
Han har kontaktat både Statens fastighetsverk och Hyresgästföreningen för att få veta hur de har räknat, men tycker inte att han har fått något vettigt svar.
– Jag vill ha en ny, opartisk mätning och se vad den kommer fram till. Lägenheten är väldigt speciellt, jag vet inte själv hur ytan ska mätas, säger han.
Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Carl-Johan Öjeke ska ett fönsterlöst utrymme räknas in i boytan. Han hänvisar till svensk standard som du kan läsa mer om här (som PDF).
Carl-Johan Öjeke råder Christer Karlsson att vända sig till Hyresgästföreningen igen för svar på fler frågor och ommätning av sin lägenhet.
RELATERAT
Vad säger Statens fastighetsverk om mätningarna? Läs förvaltningsområdeschefen Camilla Jarlheds kommentar här
Försök att mäta i rektanglar och så stora ytor som möjligt. Då minskar risken för att det blir fel. Oftast räcker det att använda en vanlig tumstock.
När lägenheten är byggd avgör vilka regler som gäller och vilka ytor som ska räknas bort.
Läs också Hyresgästföreningens information: Så mäter du din lägenhet