Annons

Kritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga”

Stockholm De kommunala bostadsbolagen i Stockholm vill höja hyran med 3,5 procent 2020. ”Orimligt högt”, säger Yngve Sundblad, Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation. Bolagen själva vill inte svara på frågor.
Foto: Karin Wahlgren/Kristina Wahlgren.
Yngve Sundblad, Hyresgästföreningens ordförande i förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder är inte helt nöjd med att hyran höjs med 1,95 procent.

Årets hyresförhandlingar i Stockholm har dragit i gång och Svenska Bostäder, Stockholmshem, Familjebostäder kräver en hyreshöjning på 3,5 procent från första januari 2020. Samma krav som Fastighetsägarna Stockholm, som förhandlar hyror åt privatvärdar med 85 000 lägenheter.

Yngve Sundblad, Hyresgästföreningens ordförande i förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder, är mycket negativ till kravet.
– Det är ju orimligt högt naturligtvis, säger han.

Läs också95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning

Hur ser du på att ni gick med på 2,35 procent i hyreshöjning 2019?
– Det blev för högt och det hänger ihop med att vi trodde att bland annat inflation och räntor skulle bli högre, men så blev inte fallet. Vi måste ha betydligt lägre höjningar 2020, säger han.

Att hyreshöjningen på 2,35 procent för 2019, som de kommunala bostadsbolagen i Stockholm och Hyresgästföreningen kom överens om, blev för hög, verkar även bostadsbolagen tycka. I Stockholmshems senaste tertialrapport står det att de fick igenom en högre hyreshöjning än de hade budgeterat för. ”Utfallet av hyresförhandlingarna är något högre än vad som budgeterats, vilket bidrar till den ökade årsprognosen för resultatet.”

Har ni gett något motbud till bostadsbolagen i årets förhandlingar?
– Nej, vi träffas första gången nästa vecka, säger Yngve Sundblad.

Annons
Läs ocksåStorvärd kontrollerar sina städtjänster efter Hem & Hyras granskningKatja Bähr är tillförordnad inköpschef på Familjebostäder i Stockholm. Det kommunala bostadsbolaget har sett över alla sina leverantörer av städtjänster efter Hem & Hyras granskning.

Hem & Hyra har bett de kommunala bostadsbolagen svara på frågor och kommentera deras krav. Men de har avböjt.
”Vi har skickat en förhandlingsframställan till Hyresgästföreningen om en hyresrevision från och med första januari på 3,5 procent. Det är en gemensam framställan från oss och våra två systerbolag. Eftersom det är en pågående förhandling väntar vi gärna med att kommentera mer än så.” skriver Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem.

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm tycker också att höjningen blev för hög 2019.

– Vi kände det redan då, att 2,35 procent var mer än motiverat. Vi fick rätt. Å andra sidan har det varit låga höjningar åren innan, säger han.

Läs ocksåDuvor byggde bo i garderob och elementen försvann – nu blir hyresgästen av med kontraktet

I årets förhandling med Fastighetsägarna Stockholm har Hyresgästföreningen krävt att den som vill ha en hyreshöjning ska kunna visa att ventilation och hissar är godkända och att radonhalterna inte överskrider riktvärdet.

Annons

– Vi uppmanar alla hyresvärdar att ha protokollen redo inför hyresförhandlingarna så att vi ser att det är godkänt. Det är ett viktigt krav från oss, det handlar om grundläggande förvaltning för att skydda hyresgästernas liv och hälsa. Sånt här ska ju bara fungera, säger Kristoffer Burstedt.

Kommer ni att ställa samma krav på de kommunala bostadsbolagen?
– Det är rimligt att ställa samma krav på dem, säger han.

Läs också Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot" Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.