Annons

Kritik mot boskola för flyktingar

Nyheter En obligatorisk boskola för flyktingar, som drivs gemensamt av Karlskronahem, kommunens flyktingintroduktion och Hyresgästföreningen, får kritik för ”kränkande frågor” och flyktingarna måste delta i boskolan för att få ekonomisk ersättning.​
Omkring hälften av de totalt 150 flyktingar med uppehållstillstånd som Karlskrona tar emot varje år deltar i boskolan. 75 av flyktingarna är nämligen barn och därför ”befriade från Boskolan”.
För att en flykting ska få sin dagersättning, 7 288 kronor per månad för en ensamstående vuxen, måste han eller hon gå i boskolan.
Flyktingar i Karlskrona ska också prioritera boskolan före arbetsplatspraktik och SFI (svenska för invandrare), för att få ekonomisk ersättning.
Hur kan då Hyresgästföreningen, även om syftet är gott, ägna sig åt myndighetsutövning? Boskolan är ju inte frivillig för flyktingarna.
– Nej, vi ägnar oss inte åt myndighetsutövning. Det är kommunens flyktingintroduktion som kontrollerar flyktingarnas närvaro i skolan, säger Annelie Robertsson, ansvarig för boskolan på Hyresgästföreningen Region Småland-Blekinge.
– Vi ger bara en allmän information om hyresgästers rättigheter och skyldigheter och är dessutom ute i bostadsområden, säger Annelie Robertsson och tillägger att man även ordnar frivilliga boskolor för flyktingar, men att bara ett fåtal då dykt upp.
Boskolans frågor handlar dock mindre om den svenska bostadsmarknaden och hyressättningssystemet och mer om hur man ska uppföra sig som hyresgäst i ett svenskt bostadsområde.
Bland annat ska boskolans elever svara ”rätt” eller ”fel” om ett antal påståenden, exempelvis:
”Jag ska städa tvättstugan efter mig när jag har tvättat” och ”Jag får inte ha fest eftersom jag inte får störa mina grannar”.
Hem & Hyra har pratat med en före detta elev på boskolan i Karlskrona som upplevde frågorna som kränkande.
– Man utgår från att flyktingar inte vet hur man beter sig i en hyreslägenhet.
Man klumpar ihop dem och dumförklarar dem, säger den före detta eleven som vill vara anonym.
– Tråkigt att höra. Tanken är ju att nyanlända flyktingar ska få veta sina rättigheter och skyldigheter. Vi hade velat att den som hade genomgått kursen skulle få diplom som en belöning, säger Annelie Robertsson på Hyresgästföreningen.
 

Annons
Annons
Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.