Annons

Kritik mot jätteuppgörelsen – hyresgäster fick inte vara med

Göteborg UPPDATERAD Över 74 000 göteborgare som hyr av kommunala värdar har fått nya hyror. Men i den största delförhandlingen har de förtroendevalda hyresgästerna varit utestängda. Anledningen uppges vara att de brutit mot Hyresgästföreningens värdegrund.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2022 – hela listan

– Vi har inte fått veta vad det handlar om. De hänvisar bara till en paragraf om att regionstyrelsen har rätt att ta över, säger Mirja H Lappalainen, förtroendevald hyresgäst i förhandlingsdelegationen för Poseidon.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille
Mirja H Lappalainen är förtroendevald hyresgäst hos Poseidon, men har inte fått vara med i förhandlingarna sedan december.

Poseidon är det största kommunala bostadsbolaget i Göteborg och en av Sveriges största värdar, med 28 000 lägenheter i beståndet.

Sedan ifjol finns en tvåårig hyresuppgörelse mellan Hyresgästföreningen och de fyra kommunala hyresvärdarna Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder. Den berör nästan var fjärde göteborgare.

Att årets höjning skulle bli i snitt 1,2 procent från 1 mars var alltså klart sedan innan, men däremot inte hur hyreshöjningen skulle differentieras mellan olika hus. Differentieringen har offentliggjorts de senaste veckorna. Poseidons hyresgäster fick besked om sina nya hyror igår, måndag.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Hos Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget sprids hyreshöjningarna ut i ett spann mellan 0 och 2,4 procent.

Hos minstingen Gårdstensbostäder sker ingen differentiering, alla hyresgäster får 1,2 procent.

Men i förhandlingen med Poseidon har det uppstått internt gnissel inom Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

Normalt är det en blandning av förtroendevalda hyresgäster och anställda tjänstepersoner som sätter sig vid förhandlingsbordet. Men i december beslutade regionstyrelsen för Hyresgästföreningen Västra Sverige att förhandlingsdelegationen för Poseidon skulle ”pausas”.

Förhandlingarna med Poseidon har efter det skötts helt av regionstyrelsen och av anställda tjänstepersoner.

Annons

”Då upprepade försök att få delegationen att fungera inte har gett resultat, bedömer regionstyrelsen att man behöver pausa delegationen med omedelbar verkan. Däremot vill regionstyrelsen förtydliga att ingen delegat blivit av med sitt uppdrag”, skriver regionstyrelsen i ett meddelande om beslutet.

Ronny Bengtsson, regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Ronny Bengtsson är regionordförande i Västra Sverige.

– Bakgrunden är att vi fått flera signaler från ledamöter i delegationen om att det inte fungerar så bra internt. Tyvärr finns det beteenden som upplevs som kränkande och som bryter mot Hyresgästföreningens värdegrund. Vi har också fått signaler om att man inte jobbar enligt de ramar och riktlinjer som beslutats på regionfullmäktige, säger Ronny Bengtsson.

Han betonar att ingen inblandad är avstängd, utan att det handlar om en paus för att få delegationen att fungera igen.

– Nu vill vi reda i det här. Hur kan vi hjälpa delegationen, vad behövs? Vi tar in extern hjälp för att alla ska kunna bli hörda. Vi hade hoppats att det skulle gå fortare, men vi jobbar på det, säger Ronny Bengtsson.

I delegationen ingår både förtroendevalda och tjänstepersoner. Har spänningarna varit mellan de båda grupperna eller går skiljelinjerna på annat vis?

– Jag vill inte gå in på några detaljer, utan nu får vi arbeta med detta, säger Ronny Bengtsson.

Mirja H Lappalainen säger att hon än så länge inte hört något om den kommande utredningen. Men hon tycker att det som hänt följer ett mönster.

– Så här är det hela tiden när människor blir suspenderade, uteslutna eller avstängda. Ingen får veta varför. Det är hemliga utredningar och hysch-hysch, säger hon.

Annons

Hon anser också att de förtroendevaldas inflytande minskar.

– Vi får mindre och mindre att säga till om. I våras när hyresförhandlingarna varit hos HMK (hyresmarknadskommittén) och kom tillbaka hit så tog regionorföranden och förhandlingschefen hand om alltihop. Vi ville kräva sänkta hyror eller åtminstone frysta. Istället blev det 1,7 procent ökning ifjol och 1,2 i år.

Har du några gissningar om varför delegationen blivit ”pausad”? Har det varit dålig stämning?

– Det finns en del tjänstemän som tycker vi är för tuffa, men det är vår roll att vara det. Vi sitter där för att tillvarata hyresgästernas intressen, inte tjänstemännens intressen eller fastighetsägarnas. Självklart måste man diskutera och debattera. Problemet är att man inte får säga något inom Hyresgästföreningen längre, säger Mirja H Lappalainen.

UPPDATERING: Carl-Johan Bergström, förhandlingschef för region Västra Sverige, svarar att det är helt stadgeenligt att regionstyrelsen tar över när en förhandling gått upp till HMK, som var fallet i fjol.

– Det är så stadgarna fungerar. Om inte delegationen kan lösa det så tar regionstyrelsen över, säger Carl-Johan Bergström.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2022 – hela listan

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.