Kritik när Ängelholmshem ger halva vinsten till kommunen
Rune Johansson (M) är styrelseordförande i Ängelholmshem och en av de som står bakom förslaget. Han förstår inte kritiken.
– Jag tycker att de är så fel ute, säger han och jämför med att om man handlar mat på Ica inte sedan förväntar sig att man ska ta del av affärens vinst.
Han tycker det är självklart att ägarna måste få sin del. Argumenten är att bolagets ekonomi är välskött och många miljoner har satsats på underhåll.
Kan inte hyrorna då istället sänkas?
– Om vi hade haft höga hyror, säger Rune Johansson.
Rune Johansson påpekar att det är kommunen som äger Ängelholmshem, inte hyresgästerna.
När Kristianstad kommun ville ta pengar ur ABK blev protesterna höga och politikerna tvingades backa. Nu kan även ett annat kommunalt bostadsbolag i Skåne vara på väg att släppa ifrån sig vinst. Ängelholmshems styrelse har klubbat ett förslag som går ut på att halva bolagets vinst, det vill säga cirka 2,3 miljoner kronor tillfaller kommunen. I maj ska bolagsstämman, där kommunen finns representerad, ta ställning.
Enligt vd Benth Jensen är bakgrunden till förslaget nya ägardirektiv. De tolkar han som att ägarna, det vill säga kommunen, vill ha så mycket utdelning som är möjligt enligt lagen. Han vill inte direkt uttala sig om Hyresgästföreningens kritik men menar att en utdelning inte är fel.
– Naturligtvis har ägarna rätt till viss avkastning när den har satt in kapital i bolaget, säger han.
Hyresgästföreningens huvudkritik är att det inte ingick en så stor utdelning i hyresöverenskommelsen och att hyresgästerna dubbelbeskattas på ett sätt som inte villa- och bostadsägare. De betalar kommunal skatt och sedan till kommunen igen via hyresavin.
– De ska vara med och bekosta kommunal verksamhet de redan varit med och betalat via skattesedeln, säger Peter Olsén, förhandlare vid Hyresgästföreningen.
En ny lag för kommunala bostadsbolag infördes förra året. Om hur vinsten får plockas ut av ägarna, det vill säga kommunerna, säger den:
* Hela vinsten kan tas ut om:
1. Den går till ”kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning”.
2. Den går till ”bostadsbehov för personer för vilka kommunen har särskilt ansvar”.
Lagstiftaren har medvetet inte gett detaljer om eventuella åtgärder, med motiveringen att det vet kommunerna bäst själva.
* Halva vinster kan tas ut utan att den öronmärks.
* Från fastighetsförsäljningar kan hälften av reavinsterna tas utan motivering.
Källa: Lag om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, Hyresgästföreningen.