Annons

Kritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsare

Nyheter Kenneth Gustavsson, tidigare regionordförande i södra Skåne, föreslås till Hyresgästföreningens förbundsstyrelse. Nu visar det sig att flera förtroendevalda slagit larm om hans ledarstil, som beskrivs som nedlåtande, förminskande och exkluderande. Men det handlar också om årets hyresförhandlingar. En anmälan gick direkt till valberedningen.
Kenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.
Foto: András Frimmel/Kristina Wahlgren

Kenneth Gustavsson, Hyresgästföreningens mångårige regionordförande i södra Skåne, fick nog efter årets tuffa hyresförhandlingar. Han avgick för att ägna mer tid åt sin familj. Det var hans besked i februari.

– Jag kommer inte att orka ta fajten ett år till, sa han.

Läs ocksåValberedningen står bakom beslutet om kritiserade hyresgästbasen: "Ska egentligen inte prata med dig"Marianne Svensson, ordförande i Hyresgästföreningens valberedning.

Nu kan Hem & Hyra avslöja att det riktades skarp skriftlig kritik mot Kenneth Gustavsson, bland annat genom Hyresföreningens så kallade visselblåsarfunktion, strax innan beskedet om avhoppet. Det är en funktion som inrättades för några år sedan för att fånga upp allvarliga missförhållanden.

Hem & Hyra har läst två av anmälningarna. Kritiken i dem är kopplad till hans ledarstil men även till hyresförhandlingarna:

”Under förhandlingsprocessen och fram till överenskommelsen har det varit väldigt bristfällig information och underlag” och ”Kenneth har en förmåga att inte inkludera alla i sina kallelser och om man blir inkluderad så finns det sällan underlag, agenda eller information om vad mötet egentligen ska handla om”, skriver en anmälare.

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

En annan skriver: ”Jag måste säga att jag blev chockad hur möten i stora förhandlingsdelegationen gick till. Demokratin var helt satt ur spel. Kenneth som höll i mötena hade en otroligt nedlåtande ton”.

Trots de interna larmen och trots att minst en av visselblåsarna varit i direkt kontakt med valberedningen om kritiken kan Kenneth Gustavsson nu vara på väg tillbaka. Han är nominerad till en av landets tyngsta poster inom Hyresgästföreningen, som ledamot i förbundsstyrelsen.

 Besvikelse över nominering till förbundsstyrelsen

Nu väljer tre visselblåsare att träda fram för första gången. De har som förtroendevalda deltagit i hyresförhandlingarna i Malmö och de berättar om hur de har slagit larm. De reagerar starkt mot att Kenneth Gustavsson har blivit föreslagen till förbundsstyrelsen.

– Jag är oerhört besviken. Jag har varit i kontakt med valberedningen och de är fullt insatta i situationen kring honom. Mitt förtroende för valberedningen sjunker drastiskt av detta, säger Mia Göransson, husombud och som suttit med i förhandlingsdelegationen i Malmö.

– Jag förstår inte hur han har kunnat bli nominerad. Har det inte spelat någon roll att vi har använt visselblåsarfunktionen, säger Boel Pettersson, fram tills nyligen förtroendevald och tidigare även ledamot i regionstyrelsen i södra Skåne.

– Valberedningen kanske inte förstår vad som har hänt, men det är ju ett problem om det är så. Vi måste ha en demokratisk organisation om vi ska lyckas med hyresförhandlingarna. Det gäller att folk inte blir förminskade, bortviftade eller direkt attackerade, säger Alex Veicht, som suttit med i förhandlingsdelegationen i Malmö.

Läs ocksåLedarstilen och nedsättande jargong - därför slutar kvinnorna i södra Skånes regionstyrelse

Bor inte i hyresrätt

Ännu en sak som en av visselblåsarna reagerat på är att Kenneth Gustavsson sedan fyra år inte längre bor i hyresrätt.

– Jag kan tycka att en person som själv inte bor i hyresrätt och som absolut inte blir påverkad av hyreshöjningarna eller uppgörelserna han är med och gör, han ska inte ha där att göra, säger Boel Pettersson.

Hyresgästföreningens förbundsstämma ska i juni ta ställning till två motioner som handlar just om krav på att förtroendevalda ska bo i hyresrätt. En av dessa kommer från Malmö.

Kenneth Gustavsson
Kenneth Gustavsson avgick efter nio år som regionordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne. Nu är han nominerad som ledamot till Hyresgästföreningens förbundsstyrelse.

Kenneth Gustavsson vill inte svara på några frågor kopplat till kritiken till honom. Och han säger sig inte känna till att det gjort några anmälningar mot honom.

– Nej, nej, nej, nej. Det känner jag inte till.

Så det är inget som påverkat ditt beslut att avgå som regionordförande?

– Du, jag vill inte diskutera det med dig över huvud taget. Jag lämnade regionens ordförandeskap. That’s it.

Annons

Känner du till kritiken som riktas mot dig?

– Jag vill inte diskutera mer med dig. Jag hänvisar till vår centrala pressavdelning, säger Kenneth Gustavsson, och avslutar samtalet.

Hem & Hyra har fortsatt att söka honom men han har inte återkommit.

Kritik mot ledarstilen

Det är inte första gången som det stormar runt Kenneth Gustavsson. Samarbetsproblem mellan honom och anställda har lett till att han tidigare lämnat flera förtroendeuppdrag. Ett gränsdragningsavtal upprättades på grund av arbetsmiljöproblem i region södra Skåne, kopplat till honom. Han har kritiserats för sin bryska ledarstil i regionstyrelsen, vilket Hem & Hyra har rapporterat om. Flera kvinnor vittnade då om hur de känt sig tvingade att lämna regionstyrelsen i södra Skåne, bland annat på grund av en gammaldags och ibland sexistisk jargong.

Problemen ska ha fortsatt, enligt visselblåsarna.

– Han tystar nya, unga och framför allt kvinnor med olika härskartekniker. Och han skrämmer bort folk. Så kan vi inte ha det i Hyresgästföreningen. Jag har blivit både uppläxad och utskälld flera gånger. Han lämnar möten om han inte får som han vill. Det handlar om en totalitär ledarstil, säger Mia Göransson.

Boel Pettersson satt tidigare i regionstyrelsen:

– Jag lämnade styrelsen på grund av honom och jag var inte ensam om det. Vi har slagit larm tidigare utan att det har hjälpt, säger hon.

– Han är dålig på att ta när någon säger emot honom. Han blir konfrontativ, avbryter och förminskar. Det har skett mot många men framför allt mot kvinnor, säger Alex Veicht.

Bunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Ville acceptera ett högre bud från hyresvärdarna

Den senaste kritiken riktar sig också mot hur han har hanterat hyresförhandlingarna. Anställda tjänstemän sköter förhandlingarna med fastighetsägarna, men det ligger på förtroendevalda medlemmar att ge mandat för hur långt man kan sträcka sig.

– Kenneth ville bara att vi skulle göra vad han tyckte helt enkelt. Och det är inte demokrati, säger Alex Veicht.

I år fick Malmös hyresgäster en av landets högsta hyreshöjningar på 5 procent. Men det räckte inte: sex privata fastighetsägare har krävt ytterligare 2 procent. Beskedet om det unika yrkandet slog ned som en bomb bland Malmös hyresgäster i slutet av mars. Men Hem & Hyra kan nu avslöja att ett liknande bud varit känt inom Hyresgästföreningen redan före årsskiftet. Och Kenneth Gustavsson ska, enligt visselblåsarna, ha försökt förmå den förtroendevalda förhandlingsdelegationen att acceptera budet.

– Min uppfattning är att han inte gick hyresgästernas ärenden utan fastighetsägarnas. Hade han fått sin vilja igenom hade årets hyreshöjning blivit högre än vad den blev, säger Boel Pettersson.

Kaotiskt möte om årets hyror

Budet innebar en höjning med 4,75 procent den 1 februari och ytterligare en höjning med 2 procent den 1 juli, alltså totalt 6,75 procent. Det kom från de privata hyresvärdarna Heimstaden och Trianon och presenterades av Kenneth Gustavsson till övriga delegater som värdarnas slutbud. Det skedde i ett mejl i slutet av året som Hem & Hyra har läst. Om de förtroendevalda sade nej skulle förhandlingen stranda. Enligt flera som Hem & Hyra har pratat med förespråkade Kenneth Gustavsson att budet skulle accepteras.

När förhandlingsdelegationen skulle ha omröstning presenterades plötsligt fullmakter från frånvarande delegater. Dessa skulle säga ja till budet. Men efter högljudda protester ska fullmakterna till slut ha uteslutits, mitt under mötet. Budet röstades ner.

– Det var ett kaotiskt möte där vissa av oss inte kände till att man kunde lämna fullmakter medan de som var med digitalt inte hade någon rösträtt. Och vi hade en regionordförande som stod och förordade det högre budet ifrån privata fastighetsägare. Det är rätt graverande, säger Mia Göransson.

Annons

– Förutom hans agerande så upplevde jag det här med fullmakterna som nästan kuppartat. Fullmakterna skulle ge majoritet i ett beslut som innebar en högre hyra än där det faktiskt slutade, säger Alex Veicht.

Vi har mejlat frågor om hyresförhandlingarna till Kenneth Gustavsson men han har inte svarat.

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Både ris och ros

Förbundsordförande i Hyresgästföreningen, Marie Linder, vill inte kommentera det enskilda fallet men säger ändå:

– Det är ju så att är man i ledande ställning i vår organisation får man räkna med att man får både ris och ros. Får man då i det fallet ris måste man fundera på om det finns saker som man ska ta tag i. Det gäller mig och det gäller alla andra.

Det gäller en person som fått återkommande kritik.

– Jag kommenterar inte enskilda personer. Men tar man på sig ett uppdrag så får man både kritik och beröm. Man måste alltid hela tiden fundera på vad man kan utveckla, vad man kan förbättra och man måste förhålla sig till att man är i en maktposition.

Utredde anmälan

I region södra Skåne har man hanterat en av anmälningarna enligt de rutiner som finns när någon slår larm. Kenneth Gustavsson är informerad, liksom regionstyrelsen. Eftersom han valde att avgå avslutades ärendet. Det berättar Håkan Björkenklev, ny regionordförande, och den som var ansvarig för utredningen.

Hur ser du på kritiken?

– Det är klart att vi som har jobbat med honom i många år kanske inte har sett det på samma vis. Men mötena i förhandlingsdelegationen gick ibland över styr på grund av att det fanns grupper som hade en annan agenda kopplat till hyresnivåerna.

Är det kritiken som ledde till avhoppet?

– Om man som människa får osakliga påhopp på ens ledarstil så är det klart att det påverkar ens beslut. Men jag vill inte kommentera kritiken i sig.

Marianne Svensson, ordförande i Hyresgästföreningens valberedning.
Marianne Svensson, ordförande i Hyresgästföreningens nationella valberedning.

”Kenneth platsar i förbundsstyrelsen”

Efter att Kenneth Gustavsson lämnade som regionordförande har han inga andra förtroendeuppdrag kvar förutom ett som ersättare i förbundsstyrelsen, enligt uppgift från Hyresgästföreningen. I juni han kan väljas in som ordinarie ledamot i förbundsstyrelsen. Där har man ansvar för att verkställa förbundsstämmans beslut och att leda riksförbundets verksamhet. Valberedningens ordförande Marianne Svensson, bekräftar att man känner till kritiken och anmälningarna. Kritiken har man diskuterat med Kenneth Gustavsson direkt.

– Vi tycker att Kenneth platsar i förbundsstyrelsen. Så det kan jag säga. Något mer säger jag inte. Men jag vet vad som har hänt.

Läs hela intervjun med Marianne Svensson här.

LÄS MER: Så förhandlas din hyra – Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna

Fakta: Har du tips?

Är du aktiv i Hyresgästföreningen? Vet du mer om situationen eller hur årets hyresförhandlingar i Malmö har gått till? Känner du till fler visselblåsningar inom Hyresgästföreningen? Kontakta: kristina.wahlgren@hemhyra.se. Du har alltid rätt att vara anonym som tipsare. Det går också bra att höra av sig via den krypterade chattjänsten Signal till Kristina Wahlgren på 0761 18 27 22.

Läs mer om hur du kan tipsa någon av Hem & Hyras reportrar på ett säkert sätt här.

Fakta: Detta är Hem & Hyra

Hem & Hyra, print och sajten.

Hem & Hyra är tidningen och webbplatsen för dig som hyr din bostad eller är intresserad av boende ur ett konsumentperspektiv. Den är Hyresgästföreningens medlemstidning. Oavsett publiceringsform är Hem & Hyras uppdrag detsamma, att utifrån journalistiska principer bevaka och granska Bostadssverige. Tidningen har även i uppdrag att granska Hyresgästföreningen.

Som magasin kommer tidningen åtta gånger per år med en upplaga på cirka 550 000 exemplar per utgåva. På Hem & Hyras webbplats, hemhyra.se, hittar du granskningar, de senaste bostadsnyheterna, testerna, tipsen för hyresgäster, svaren från juristen och mycket mera.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.