Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: ”Bor i trånga utrymmen”
Den slitna enplansbyggnaden ligger några hundra meter från Märsta centrum i Sigtuna kommun. Här fanns tidigare en krog med varuintag vid en pizzeria och en närbutik. Men för några år sedan byggdes utrymmet om. På baksidan där det förr lastades in varor finns numera fem dörrar.
Ockerhyra för mini-ettor
Hans Törnqvist, ordförande för Hyresgästföreningen i Sigtuna, berättar att många som bor i området hörde av sig till honom redan 2021.
– De hade sett folk vid byggnaden och att det hängt tvätt utanför. De tyckte att det verkade märkligt.
När han åkte till platsen upptäckte han brevlådor och barnvagnar utanför. Det visade sig att bristen på bostäder här fått stora konsekvenser för barnfamiljer som saknat andra alternativ.
– Flera barnfamiljer bodde i trånga utrymmen. De berättade att de inte hade något val. Att det här var det enda de kunde få. Dessutom betalade de ockerhyra.
Hyran var dubbelt så hög som för nyproducerade lägenheter i kommunen, berättar han.
Mini-ettor utan fönster
Margareta Karlsson som också är aktiv i Hyresgästföreningen i Sigtuna kontaktade ansvariga på kommunen och ställde frågor om boendet.
– Jag undrade om det fanns tillstånd att omvandla lokalen till bostäder och om de hade en godtagbar standard.
Hon tvivlade på att bostäderna kunde vara godkända som permanent boende. Det enda ljusinsläppet var genom små, frostade glas i ytterdörren. Vanliga fönster saknades i de flesta fall.
– Om en brand skulle bryta ut på trädäcket utanför bostäderna saknas möjlighet att ta sig ut då dörren är den enda utrymningsvägen, säger hon.
Ärendet lades ned
Sigtuna kommun ställde frågor om verksamheten till fastighetsägaren Tingdalens Invest AB. Kommunen hade också synpunkter på klotter på byggnaden. Tingdalens Invest AB svarade att företaget bedrev vandrarhem- och hotellverksamhet och hade tillstånden som krävdes. Efter att bolaget skickat foton på att klottret sanerats lade kommunen ned ärendet.
– Kommunen nöjde sig med att klottret var sanerat och gick inte vidare för att undersöka bostäderna märkligt nog, säger Hans Törnqvist.
Det hade snabbt gått att få fram uppgifter som visade att flera personer varit folkbokförda på adressen länge. Ett bevis för att det inte handlade om någon hotellverksamhet, säger Hans Törnqvist.
Kommunen gör kontroll
Upsala Nya Tidning uppmärksammade bostäderna i september förra året och ungefär samtidigt öppnades ett nytt tillsynsärende i Sigtuna kommun.
När kommunen åter ställde frågor till Tingdalens Invest AB fortsatte bolaget att hävda att de bedrev vandrarhems- och hotellverksamhet. Företaget uppgav att de uppgifter som förekommit i media varit missvisande och meddelade att de inte skulle vidta några åtgärder.
Men efter att kommunen varit på plats i oktober förra året konstaterade bygg- och miljönämnden i december att det handlade om permanenta bostäder och inte tillfällig vistelse som fastighetsägaren hävdade.
”Inte okej som permanent boende”
När tillsynsansvariga på kommunen besökte adressen såg de inga tecken på hotellverksamhet.
– Rummen var inte numrerade. Enligt fastighetsägaren fanns det en reception i källaren men vi fick inte tillträde till den, säger Jeanette Jacobsson, jurist och tillsynshandläggare, bygg- och miljöförvaltningen, Sigtuna kommun.
Däremot tydde flera saker på varaktigt boende. Flera brevlådor fanns utanför byggnaden. Tio personer var folkbokförda på adressen, varav flera barn. Dessutom förlängs hyreskontrakten med fyra månader i taget.
Kommunen kan konstatera att bostäderna inte uppfyller kraven för permanent boende.
– Det handlar om små rum på drygt femton kvadrat med loft. De ligger på rad med ytterdörrar som ger det enda ljusinsläppet. Bara ett rum på gaveln har fönster. Det är inte okej som permanent boende. Det är inte tillräckligt med dagsljus, säger Jeanette Jacobsson.
”Olovlig verksamhet”
Bygg- och miljönämnden i Sigtuna vill nu att Tingdalens Invest AB gör en rättelse annars riskerar bolaget en straffavgift.
– Fastighetsägaren har bara bygglov för tillfällig vistelse och därför är verksamheten olovlig, säger Jeanette Jacobsson.
Hon kan inte svara på varför kommunen inte gick vidare och undersökte boendet första gången det anmäldes.
– Man fick en förklaring från fastighetsägaren att det var hotellverksamhet och man gjorde en bedömning att det inte fanns skäl att gå vidare med anmälan, säger hon.
Fastighetsägaren ska rätta
Tingdalens Invest AB har meddelat kommunen att företaget nu kommer göra en frivillig rättelse, säga upp hyresgästerna och skriva om hyresavtalen. Bolaget uppger att de redan har spekulanter som vill driva verksamheten.
Hans Törnqvist hoppas att kommunen följer upp vad som sker med hyresgästerna.
– Jag hoppas att de ser till att barnfamiljerna får ett skäligt boende.
Saknar tillstånd som krävs
Fastighetsägaren har hela tiden hävdat att bolaget bedrivit vandrarhem- och hotellverksamhet, något som kommunen alltså menar inte stämmer. Samtidigt visar det sig att Tingdalens Invest AB saknar nödvändiga tillstånd för hotell- och pensionatverksamhet. Det meddelar Polismyndigheten när Hem & Hyra begär ut uppgifter.
Enligt myndigheten krävs tillstånd för hotell- eller pensionat och om det saknas innebär det ett brott och att fastighetsägaren riskerar böter.
Hem & Hyra har ställt frågor om hur kommunen ser på att fastighetsägaren inte har tillstånd för hotell- och pensionatverksamhet och vad som kommer hända med barnfamiljerna som nu måste flytta.
Kommunen säger att det är en fråga för polismyndigheten, att tillståndet saknas.
Olive Carlson, enhetschef, utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sigtuna, skriver i ett mejlsvar att barnfamiljerna som nu ställs på gatan inte kan räkna med något stöd utan måste söka en annan bostad själva.
– Sigtuna kommun har inga boenden att erbjuda familjerna. Om personerna inte har ekonomi att betala sin hyra kan de söka ekonomiskt bistånd hos kommunen.
Hem & Hyra har också sökt fastighetsägaren för att ställa frågor om varför mini-ettorna utan fönster hyrts ut som permanent boende. Vi har också frågat varför bolaget inte har tillstånd som krävs för hotell- och pensionatverksamhet och vad som händer nu med barnfamiljerna som hyrt av bolaget. När vi når företrädaren för Tingdalens Invest AB hänvisar han till att han är på konferens och inte har möjlighet att svara på frågor. Trots upprepade försök senare har företrädaren inte gått att nå.
Det finns dagljuskrav i byggregelsystemet. Boverket slår fast att bostäder måste ha fönster för att vara godkända. Källa: Boverket