Kronofogden kraftsamlar – färre barn ska vräkas från sina hem
Under flera år minskade antalet barn som berörs av vräkning. Men sedan 2018 har kurvorna vänt upp och nivån är den högsta sedan 2012.
Förra året vräktes 298 barnfamiljer, en ökning med 49 jämfört med föregående år.
Totalt berördes 572 barn av vräkningar, även det en ökning jämfört med 2020.
Och det finns stora geografiska skillnader.
– I Dalarna, Stockholm och Skåne ökar antalet barn som berörs av vräkning, medan Västmanland, Västra Götaland och Örebro går åt andra hållet, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.
Att bli vräkt får ofta allvarliga konsekvenser, med både personligt lidande för de som drabbas och stora kostnader för samhället.
Kronofogden utför vräkningar, men arbetat också preventivt med att förebygga dem.
Nu har myndigheten fått i uppdrag av regeringen att särskilt arbeta för att stärka den lokala samverkan mellan hyresvärdar och socialtjänst för att förebygga vräkningar. Särskilt i fall som berör barn.
– Vi vet att hyresvärdar och hyresgäster ofta löser situationen utan vår inblandning, och vi ser att många hyresvärdar återkallar sina ansökningar om vräkning, säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden.
Han vill lyfta goda exempel för att inspirera andra kommuner att samarbeta mer.
– Runtom i landet finns många framgångsrika exempel på hur man arbetar för att förebygga vräkningar genom lokal samverkan. Nu vill vi att ännu fler aktörer ska se fördelarna med att samverka. På så sätt kan färre drabbas av en vräkning och det personliga lidandet som följer av det. Samtidigt minskar kostnaderna för samhället.
Nu genomför Kronofogden en nationell digital temavecka som en del i regeringsuppdraget. Syftet är att fler hyresvärdar och kommuner ska samverka för att så få som möjligt ska vräkas.
– Ett exempel att förebygga är att hyresvärden kontaktar hyresgästen redan vid den första uteblivna betalningen och tillsammans försöker hitta en lösning, säger Reza Saleh Baars.
– Vi har stor kunskap och erfarenhet, och hjälper gärna till att starta lokal samverkan.
- En hyresgäst som har problem med att betala hyran bör så tidigt som möjligt kontakta hyresvärden för att hitta en lösning.
- För hyresvärden är det viktigt att arbeta förebyggande, till exempel genom att prata med hyresgästen redan vid den första uteblivna hyran.
- Kronofogden har ett metodstöd, som visar hur lokal samverkan mellan kommuner och hyresvärdar effektivt kan förebygga och förhindra vräkningar.