Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: ”Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter”
Det är en efterlängtad dag för familjen Eckert – särskilt för mellandottern. Hon fyller nio år samma dag som kronofogden äntligen låser upp dörren till familjens hem, som de varit utestängda från i månader.
Även om flickans ägodelar varken är nya eller inslagna, känns de som den perfekta presenten.
– Ja! Jag har saknat dem så mycket. Men inte bara leksakerna. Jag har längtat efter min varma jacka och skor, säger flickan som vi kan kalla Jolene.
Hennes mamma, Janine Eckert, vill hålla sina barn anonyma.
– Barnen har mått fruktansvärt dåligt under den här tiden. De sover dåligt och vill aldrig lämna min sida. De har verkligen känt av oron och stressen, säger hon.
En lång kamp
Sedan dess har familjen tvingats bo i en liten stuga 17 mil bort. Barnen, tre flickor mellan 3 och 11 år, har inte kunnat gå i skolan och de har saknat ordentliga kläder när det blev kallare ute.
– Vi stod helt utan hem och ägodelar. Det enda vi hade var kläderna i resväskorna. Allt har varit kaos, säger Janine.
För fyra år sedan lämnade hon och hennes dåvarande man Tyskland för ett liv i Sverige, nära naturen i Jämtland.
Efter ett par år skilde sig paret och Janine hittade sitt eget paradis, en gård i Norrlands inland, som hon fick hyra billigt mot att hon höll gården i brukligt skick.
Men ett otydligt kontrakt ledde till en konflikt med hyresvärden, som svarade med att låsa huset för att pressa henne på mer pengar.
– Barnen älskade det här stället och vill fortfarande bo här. Men vi kan inte stanna efter allt som hänt, säger Janine.
Nu har Kronofogdemyndigheten gett henne tillträde till huvudbyggnaden, men inte till de andra byggnaderna på gården.
Sex av sju dörrar är fortfarande låsta. Hon kommer till exempel inte åt elskåpet om strömmen skulle försvinna. Vilket det ofta kan göra på vintern, enligt Janine, och förutom ett fåtal gårdar intill är det mil till närmaste samhälle.
– Jag hoppas på att kronofogden fattar ett beslut snart, men man vet aldrig. Det känns som svenska myndigheter bara försvårat allt.
Glädje blandas med oro
De två äldsta flickorna smyger upp för trappan. De minns knappt vad som finns i deras rum, och upptäckten av leksakerna blir en glad överraskning.
En av flickorna hoppar på en studsmatta medan den andra hittar sitt inredda dockhus och travar med sällskapsspel.
Nere i köket står en födelsedagskaka som flickorna bakat tillsammans med Janines väninna.
– Det känns som att få tillbaka allt på min födelsedag är som presenter, säger Jolene.
Men glädjen blandas med oro.
Janine märker direkt att något inte stämmer. Värmen är uppskruvad, och på duschstången hänger ett par främmande jeans. Hon misstänker att någon bott i huset.
Dessutom saknas viktiga redskap, som snöslungan och en ordentlig skyffel – något som kan bli ett akut problem med tanke på att snön redan börjat falla.
– Det är mycket obehagligt. Det verkar ju som någon annan bott här. Hur mycket har den personen rotat runt bland våra saker? Och vart har redskapen tagit vägen?
En fortsatt mardröm
Janine är tydligt uppgiven. Hon tömmer bilen på de sista väskorna och bär in de nykläckta kycklingarna i hallen. Hunden Coco skuttar obekymrat runt henne och kör huvudet i snön.
Det som skulle bli en lättnad och ett avslut på en svår tid har istället förvandlats till nya problem.
– Jag kräver ingenting av någon. Jag vill bara ha mina saker så att vi kan gå vidare med våra liv. Men den här mardrömmen verkar aldrig ta slut.
- Lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad ”privatuthyrningslagen”, gäller vid uthyrning av ägd bostad, som en villa eller bostadsrätt. Den gäller också uthyrning av en del av bostaden, ett rum till exempel. Lagen omfattar dock inte uthyrning av hyresrätter i andra hand, där istället ”hyreslagen” (12 kap jordabalken) gäller.
- Hyrs två bostäder ut samtidigt, gäller privatuthyrningslagen bara för den första bostaden. För den andra gäller hyreslagen. Om det är tre bostäder som hyrs ut gäller hyreslagen för alla.
Hyra
- Hyresvärden får ta ut en skälig hyra. Om hyran är mycket högre än bostadens kostnader (kapital- och driftkostnader samt eventuellt möbeltillägg) kan den anses oskälig. Hyresgästen kan då vända sig till hyresnämnden för att få hyran sänkt.
Uppsägningstid
- Hyresgästen har alltid rätt att säga upp avtalet med en månads uppsägningstid. Hyresvärden kan säga upp avtalet med tre månaders uppsägningstid.
Besittningsskydd
- Hyresgästen har inget besittningsskydd. Det innebär att hyresvärden kan säga upp avtalet utan särskilda skäl, så länge uppsägningstiden följs.
Avtal och villkor
- Hyresvärd och hyresgäst kan komma överens om villkoren för uthyrningen, men vissa minimiregler som uppsägningstid och hyra måste följas. Ett skriftligt avtal rekommenderas, även om muntliga avtal är tillåtna så är de svårare att bevisa vid en tvist.
Källa: Sveriges domstolar och boupplysningen.se