Annons

Kronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: ”Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp”

Dalarna Kronofogdens faktura blev en chock. Över 100 000 kronor kostade det att vräka mannen som hyrt Dany Palms villa. ”Det mesta som fraktades bort var rent skräp”, säger han.
Foto: Conny Pettersson
Dany Palm fick en vräkningsnota från Kronofogden på 103 000 kronor. Han hade ingen aning om att det skulle bli så dyrt. "Jag är en privatperson, inte någon stor hyresvärd som vet hur det här går till", säger han.

Stockholmaren Dany Palm köpte för över tio år sedan en villa på en ort i Dalarna. Säljare var en man som därefter kom att hyra huset av Dany.

Flera år senare blev det bråk om hyran och efter att ha stämt mannen förlikades parterna i tingsrätten. Hyresgästen fick betala en summa pengar till Dany plus att han skulle flytta från huset.

Läs ocksåFrån hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Men några månader senare fick Dany vända sig till Kronofogden för att få mannen vräkt.
– Jag har aldrig hyrt ut till någon tidigare så jag visste inte hur det här går till, säger Dany som hyrde ut villan privat.

”Skitmycket grejer”

I slutet av oktober 2021 träffades Dany och representanter från Kronofogden vid huset för att se vad som skulle forslas bort. Hyresgästen hade flyttat en del av sina saker, men fastigheten var ändå belamrad med prylar. ”Det fanns fortfarande en stor mängd egendom kvar”, som Kronofogden har uttryckt det.

Enligt Dany var det mesta som fanns där skräp och gammal bråte.

Läs ocksåSopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"Tvådelad bild. Silhuett föreställande en kvinna plus en bild på skräpet som ligger överallt i hyresgästens vardagsrum.

Hyresgästen bekräftar också detta för Hem & Hyra.
– Det var skitmycket grejer som var trasiga, sönderslagna, repade och fula, säger han.

Och det här är saker du inte har någon användning för?
– Påsar med skräp har man inte så mycket användning för.

Eftersom det var så många prylar i huset tog det två dagar att flytta allt. Första dagen packades och flyttades 143 flyttkartonger, totalt 60 kubikmeter. Två lastbilar fraktade sakerna till den nya adressen.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.
Det kan bli dyrt att flytta grejer om man anlitar Kronofogden för en vräkning. Det har Dany Palm fått erfara och han har nu JO-anmält myndigheten. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Vedträn och trasiga pulkor

En vecka senare tömde flyttfirman det sista i huset och garaget. Den här gången blev det 107 flyttlådor.

Sedan kom räkningen – 103 000 kronor.

När Dany fick fakturan trodde han inte sina ögon.
– Jag trodde aldrig att de skulle flytta allt skräp. De hade verkligen tagit med sig allt – vedklabbar, trasiga pulkor, datasopor, gamla hockeyhjälmar, frigolit … De hade till och med monterat ned en liten uppskruvad tavla i garaget. Bara det måste ha tagit en jäkla tid.

Kronofogden är enligt lag skyldig att transportera bort all egendom när någon vräks. Men myndigheten gör undantag för saker som av hygieniska skäl inte går att magasinera – och för sopor.

Färgburkar, flaskor med innehåll och tidningar är sådant som Kronofogden kan klassa som sopor.

Lista på sopor

Tidigare hanterade Kronofogdens enheter sopor olika. En del transporterade bort dem medan andra lät sökanden (oftast en hyresvärd) ta hand om dem. Några veckor efter vräkningen i Dalarna förtydligade myndigheten reglerna och numera får sökanden alltid ta hand om soporna.

Annons

I Danys fall skeppades allt i väg från huset. Någon prövning om det var sopor eller ej gjordes över huvud taget inte, enligt myndighetens egna uppgifter.

Men till saken hör att Kronofogden har en väldigt specifik definition på vad som är sopor. I handboken Utmätning står följande listat: odiskat glas och porslin, flaskor med vätskor, öppnade tvättmedelspaket, målarfärgsburkar, färsk mat, krukväxter, blöta textilier, trasiga möbler och mattor.

Även det som hyresgästen tydligt markerat som sopor, till exempel gamla dagstidningar, kan slängas.

En bedömningsfråga

Men – huvudregeln är att om det finns tveksamheter ska egendomen packas med, inte slängas.

Daniel Dalenbring är jurist på Kronofogden. Han uttalar sig inte om Danys ärende men säger att vad som räknas som sopor är en bedömningsfråga.
– Ja, och det är förrättningsmannen, den inspektör som ansvarar för avhysningen, som gör den bedömningen på plats, säger Dalenbring.

Även om en bedömning gjorts är det med andra ord inte alls säkert att prylarna som flyttades från villan skulle ha klassats som sopor av Kronofogden.

Kunde ha fixat det själv

Dany menar att han inte fick någon information om vad som skulle hända med skräpet. Om han hade fått reda på det kunde han själv ha kört bort de värdelösa grejerna, kanske med hjälp av hyresgästen.
– Ja, vi är inte osams så vi kanske kunde ha kommit överens om något, säger Dany.

Men du såg ju själv hur mycket det var och du hade anlitat Kronofogden för att få hjälp med att forsla bort sakerna. Borde du inte ha agerat på något sätt?
– Nej, jag tycker inte det. Jag vill inte spela offer men jag är en privatperson, inte någon stor hyresvärd som vet hur det här går till. Det fanns inte i min föreställningsvärld att de skulle frakta bort rent skräp.

Hyresgästen har samma uppfattning som Dany.
– Fogden sa bara att ”nu kommer vi att flytta dina grejer” och då vara det bara att åka med.

Fick betala förskott

Den som blir vräkt ska i första hand betala alla kostnader. Kan inte hyresgästen betala står därför hyresvärden (i det här fallet Dany) som sökande för kostnaderna, undantaget magasinering.

Och ibland tar Kronofogden ut ett förskott vid en vräkning. Det gör man om det rör sig om större belopp och om Kronofogden exempelvis inte har så mycket information om den sökande.

Annons

Det här gjorde att Dany betalade 40 000 kronor i förskott till Kronofogden.
– Jag satte in den här summan, men tänkte att den garanterat kommer att räcka, säger Dany.

Kronofogden försöker alltid få den som vräks att betala. Går inte det får den sökande stå för kostnaderna.

Slutsumman 2,5 gånger högre

Ett förskott kan ses som en slags bedömning av hur mycket vräkningen kan komma att kosta.
– Fast slutsumman blev 2,5 gånger högre än förskottet. 40 000 kronor var mitt värsta-scenario men det blev över 100 000, konstaterar Dany.

Men Daniel Dalenbring betonar att ett förskott ska ses just som en bedömning.
– Det kan förstås vara svårt att veta eftersom det kan se väldigt olika ut när vi kommer till en bostad. En sökande kan alltså inte titta på förskottet och sedan tänka att så här mycket blir det, säger han.

Hyresgästen lovar att betala

Kronofogden mätte ut egendom för 23 000 kronor vid flytten så totalt har Dany ”bara” betalat 80 000 för vräkningen. Han tror inte att hyresgästen kommer att kunna göra rätt för sig, pengarna han har betalt är förlorade.

Men hyresgästen säger att han kommer att få ta hela kostnaden på 103 000 kronor.
– Kronofogden har mätt ut en bil från mig, den kommer att täcka hela beloppet. Jag kan jobba ihop pengar också, men en vanlig person kan ju knäckas av en sådan här summa, säger han.

Har JO-anmält

Dany har nu anmält Kronofogden till Justitieombudsmannen, JO, som nu handlägger ärendet. Kronofogden vill inte kommentera fallet utan hänvisar till det svar man skickat till JO.

Där skriver Kronofogden att Dany visste om att det var betydande mängder som skulle transporteras bort och att han informerats om vad som skulle hända i ärendet.

”Jag vet att jag har rätt även om det inte alltid betyder att man får rätt”, säger Dany Palm som svar på frågan om han tror att JO kommer att klandra Kronofogden.

Myndigheten konstaterar också att förrättningsmannens uppskattning av kostnaderna inte visade sig stämma med slutkostnaden. Men det innebär inte att Kronofogden agerat fel. Dessutom påpekar Kronofogden att man inte är skyldig att ta ut förskott.

Sammantaget avvisar Kronofogden Danys klagomål.

En sak är säker, jag kommer aldrig att hyra ut igen.

Själv är han mycket besviken och har tappat tilltron till Kronofogden.
– Jag är ingen rättshaverist och jag tror på våra myndigheter. Men i det här fallet har jag blivit riktigt dåligt behandlad och jag tycker det är bra att både hyresgäster och hyresvärdar får veta hur det kan gå till.
– Och en sak är säker, jag kommer aldrig att hyra ut igen.

Fakta: JO granskar myndigheterna

Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.
Källa: jo.se

Fakta: Obetalda hyror i över åtta av tio vräkningar

Den absolut vanligaste orsaken till att en hyresgäst vräks är att han eller hon inte betalat hyran. I över 80 procent av vräkningarna är orsaken obetald hyra.
Den som allvarligt stör sin grannar riskerar också att vräkas.
Andra orsaker till att hyresgäster tvingas lämna sina hem är vanvård av lägenheten, brottslig verksamhet och olovlig uthyrning.

Läs också Kvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrätt Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.