Kumla tar grepp mot svartuthyrning
Det som för bara några år sedan var ett storstadsproblem har spritt sig ut i mindre kommuner: otillåten andrahandsuthyrning eller svartuthyrning som det kallas i folkmun.
Kumla Bostäder med drygt 2100 lägenheter arbetar sedan i februari aktivt mot svartuthyrning. Efter modell från Örebrobostäder har de inrättat en särskild arbetsgrupp som via detektivarbete och kontroll i folkbokföringsregistret ska säkerställa att hyresgäster med förstahandskontrakt är skrivna och bor på adressen.
– Det vore naivt att tro att vi är förskonade från detta. Vi tittade på hur Öbo arbetat med detta och tog hjälp av dem. Under våren inventerade vi våra lägenheter och hittade flera misstänkta olovliga andrahandsuthyrningar, säger en av personerna som ingår i den särskilda gruppen hos Kumla Bostäder.
På grund av hotbilden är de som jobbar med att söka rätt på otillåten andrahandsuthyrning anonyma.
– I andra bostadsbolag har kollegor blivit hotade, vi vill undvika det, säger representanten från gruppen.
För det är känsliga saker. Att bli anklagad för att inte ha behov av sin lägenhet och uppmanas att säga upp kontraktet kan väcka både ilska, sorg och förvåning. Alla som misstänks hyra ut svart kontaktas via brev och får chansen att bemöta misstankarna brevledes innan Kumla Bostäder fattar beslut. Därefter kan hyresgästen välja mellan att säga upp kontraktet själv eller gå till hyresnämnden.
– Många gör det i god tro, de tänker ”det är ju min lägenhet och den gör jag vad jag vill med”. Då kanske man hyr ut till ett barn eller en vän. Men så finns det de som gör det för att tjäna pengar och som vet att det är fel. Även om vi sällan får veta hur mycket de tagit i överhyra så tycker vi att det är förskräckligt, säger representanten.
För att inte uppröra i onödan görs enligt Kumla Bostäder ett noggrant arbete innan bolaget kontaktar hyresgästen med sina misstankar.
Hittills har ett 20-tal otillåtna andrahandsuthyrningar upptäckts.
Åtta av dessa har nekat och därför har ärendena gått vidare till hyresnämnden. Där har hyresnämnden gått på Kumla Bostäders linje i samtliga fall, men två har överklagat.
Utöver 20-talet ärenden som nämns ovan, har ytterligare en handfull hyresgäster valt att säga upp sina kontrakt direkt när Kumla Bostäder konfronterat dem med sina misstankar.
– Det känns tryggt att veta att vi gjort ett ordentligt arbete innan. För vi är inte ute efter att sätta dit någon utan vill bara ha kontroll över våra lägenheter. För när någon hyr ut olovligt i andra hand låter de någon gå före vårt kösystem och det är inte rättvist, säger representanten.
Är gruppen ett projekt eller permanent?
– Tyvärr handlar det inte om ett projekt. Det här är ett problem som vi tror kommer bli värre i och med att bostadsbristen växer. Då finns det några som vill tjäna pengar och andra som har panik och som är i behov av en bostad som är beredda att betala.
Att gruppen skapats just nu beror även på den lagförändring som trädde i kraft 1 oktober. Förändringen innebär en skärpning på flera punkter och mest uppmärksammat är att den som köper ett hyreskontrakt svart inte bara riskerar att bli av med kontraktet utan även kan hamna i fängelse.
– Vi har sett att den ska komma och velat ligga i fas med den, säger representanten.
- Lagtexten förtydligar att andrahandshyran inte får vara högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler (max 15 procent) och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband.
- Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte chans att rätta sig.
- Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.
- Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.
- Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.