Annons

Kungahuset i ny hyrestvist – tog ut ”värmetillägg” på över 300 000 för hyresrätt på Djurgården

Stockholm Kungahuset har hamnat i en rejäl hyrestvist med en av sina hyresgäster. Hovet beskylls för att ha tagit ut ett otillåtet hyrespåslag för värme – i över 10 år. I väntan på att tvisten ska lösas har hyresgästen deponerat över 300 000 kronor hos länsstyrelsen. Nu har parterna nått en förlikning.
Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna/Kenneth Samuelsson
Hovet har hamnat i tvist med en hyresgäst om ett påslag på hyran som tagits ut i över tio år - nu har parterna nått en förlikning.

Kungahuset disponerar över cirka 350 bostäder i Sverige som de får använda fritt. Men att hovet hamnar i en konflikt med någon av sina hyresgäster är ovanligt.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om en tvist om en hyresvilla på Djurgården och ett bytesärende med en villa på 452 kvadratmeter och 14 rum.

Läs ocksåKungens billiga bostäder inte för allmänhetenKungen med familj har hand om nycklarna till omkring 350 lägenheter och villor runtom i Stockholmsregionen. Hyrorna är modesta. Medlemmar i det kungliga huset betalar ingen hyra alls.

Fick betala 2 000 extra i månaden

Den senaste tvisten mellan kungahuset och en hyresgäst är av det ovanligare slaget. Bakgrunden är att hyresgästen har hyrt en lägenhet av Kungliga Djurgårdens förvaltning, KDF, sedan 2010.

Utöver kallhyran på lite över 11 000 kronor har hon fått betala ett tillägg för värme och varmvatten på cirka 2 000 kronor i månaden för trean på 109 kvadratmeter.

Erik Åberg på Casper Advokater, har hjälpt hyresgästen att kräva tillbaka flera hundra tusen kronor av hovet.

Men hyresgästen anlitade advokaten Erik Åberg på Casper Advokater, som konstaterade att det värmetillägg som hovet tagit ut under många år, var otillåtet.

– Det finns en förhandlingsklausul i hennes hyreskontrakt och då ska hyresvärden förhandla om värme och varmvattentillägget men det har de inte gjort, säger han.

Skickade brev till kungens ståthållare

I juli 2020 skickade Erik Åberg ett brev till kungens ståthållare Staffan Larsson. I brevet står att Kungliga Djurgårdsförvaltningen har tagit ut totalt 226 224 kronor i värmetillägg av hyresgästen sedan 2010.

Det står också att kungahuset har utgått från oljepriset när de beräknat hyresgästens värmetillägg – detta trots att hennes lägenhet värms med bergvärme.
Eftersom parterna inte kommit överens om hur värmetillägget ska beräknas genom en förhandlingsöverenskommelse – är den summa som hovet tagit ut otillåten och ska betalas tillbaka till hyresgästen, är advokatens slutsats.

Annons
Läs ocksåHan bestämmer över kungahusets bostadskö: ”Kulturpersonligheter ringer och vill ha en bostad”

Deponerade över 300 000 hos länsstyrelsen

Men enligt Erik Åberg hade inte brevet önskad effekt och i december 2020 började hyresgästen därför deponera hyran hos Länsstyrelsen Stockholm i stället för att betala till hyresvärden.

– Hon gjorde det eftersom hyresvärden fortsatte att avisera det felaktiga värmetillägget på hyresavierna, säger han.

En hyresgäst kan deponera hyran hos Länsstyrelsen i stället för att ge den till värden när hyresgästen till exempel hävdar att de har betalat för hög hyra. Hyresgästen deponerade totalt 321 000 kronor fram till mars 2024, pengar hon hävdade att hovet hade tagit ut i otillåtet värmetillägg och var skyldig henne.

Läs ocksåHyresgäst ville byta bort 1700–talsvilla på 452 kvadrat – stoppades av kungahusets specialkrav

Hyresgästen har sedan ansökt om att få tillbaka pengarna och fått dem utbetalda visar dokument från Länsstyrelsen.

Får behålla pengarna

Nu har hyresgästen och kungahuset nått en förlikning. Det bekräftar både hyresgästens advokat och Kungliga Djurgårdens förvaltning, KDF, för Hem & Hyra. Förlikningen innebär att kvinnan får behålla de över 300 000 kronorna som hon deponerat hos länsstyrelsen.

– Det har också skett förhandlingar som medfört att värmen och varmvattnet numera ingår i hennes hyra, säger Erik Åberg.

Kungliga Djurgårdens förvaltning har hamnat i tvist med en hyresgäst på Djurgården.

Kan inte svara på frågor om avtal

Magnus Andersson, slottsfogde på Kungliga Djurgårdens förvaltning, KDF, bekräftar att de nådde en förlikning med hyresgästen tidigare i höstas. Men han vill inte gå in på några detaljer.

– Har vi gjort en felaktig tolkning eller begått ett misstag ska vi rätta till det. Sedan var jag inte med när KDF slöt hyresavtalet med henne för över tio år sedan så jag kan inte svara på frågor kring det, säger han.

Annons

Hyresgästens ombud hävdar att ni har tagit ut ett värmetillägg under många år av hyresgästen utan att förhandla – detta trots att det finns en förhandlingsklausul i hyresavtalet. Hur ser du på det?

– Vi har bedömt utgången av en juridisk process som så osäker att vi valde att ingå en förlikning med hyresgästen. Hade vi varit tvärsäkra på vår sak hade vi gått till domstol, säger han.

Har ni ingått förlikningar med fler hyresgäster?

– Nej det har vi inte, säger han.

Vet du varför KDF, enligt uppgift, ska ha beräknat hyresgästens värmedebitering utifrån oljepriset – trots att lägenheten värms upp med bergvärme?

– Nej vet tyvärr inte varför man valde oljepriset som beräkningsgrund, säger han.

Fakta: Deponera hyra – så funkar det

Som hyresgäst kan du deponera en del av eller hela hyran om du anser att du har rätt att göra avdrag på på grund av brister i bostaden eller om du anser att du har ett ekonomiskt motkrav på hyresvärden.

Pengarna betalas då istället in till länsstyrelsen i väntan på åtgärd eller rättslig process. Fördelen är att värden inte kan vräka dig för obetald hyra. Men du får inte deponera för mycket – då riskerar du ändå att bli vräkt.

Det kan vara bra att anlita en jurist eller ta hjälp av Hyresgästföreningen för att få råd kring deponering av hyra.

Information om regler kring deponering av hyra finns hos länsstyrelsen.

Läs också Kungahuset tar strid för hyresvilla på Djurgården – vill få ut dotter efter mammans död Kungahuset vinner strid om hyresvilla på Djurgården – unik hyrestvist avgjord Oväntad vändning i tvist mellan kungahuset och hyresgäst – hyresråd byts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.