Annons

Kungahuset vinner strid om hyresvilla på Djurgården – unik hyrestvist avgjord

Stockholm Den långdragna tvisten mellan kungahuset och en hyresgäst har avgjorts i hyresnämnden. Hyresgästen får inte lov att ta över den unika Djurgårdsvillan med sex rum och kök. Hon hävdar att hon bott med sin mamma och därför har rätt att ta över kontraktet. Men hyresnämnden håller inte med. Den kungliga dispositionsrätten gör att kungahuset får behålla hyresvillan.
Foto: Peter Knutson/Kungl. Hovstaterna/Kenneth Samuelsson
Kungahuset vinner tvisten om en hyresvilla på Djurgården.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om tvisten i hyresnämnden mellan en hyresgäst och kungahuset där en unik villa på Djurgården ligger i potten. Hyresgästen har varit folkbokförd i villan sedan 2015 och har hela tiden hävdat att hon har rätt att bo kvar i villan efter att hennes föräldrar dött.

Hovet har hela tiden krävt att hon flyttar ut och hävdar att villan ska användas som bostad åt anställda vid hovet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Tanken var att beslut i ärendet skulle komma i augusti. Men tvisten som pågått i nästan två år blev försenad när ett hyresråd fick bytas ut efter att det framkommit uppgifter som gjorde att personens lämplighet kunde ifrågasättas.

Kungahuset vinner

Men i dag kom hyresnämnden med sitt beslut som går kungahusets väg – hyresnämnden slår fast att hyresgästen inte får ta över hyresvillan. Det som gör att kungahuset vinner tvisten med hyresgästen är den kungliga dispositionsrätten.

Genom en mer än 200 år gammal överenskommelse mellan staten och kungen får kungahuset fritt använda cirka 350 hyresbostäder, varav 120 stycken lägenheter och villor ligger på Djurgården, en av dem är djurgårdsvillan.

Läs ocksåOväntad vändning i tvist mellan kungahuset och hyresgäst – hyresråd byts ut
Hyresvillan ligger avskilt på Djurgården.

Hem & Hyra har i en stor granskning visat vilka som har en gräddfil till de attraktiva bostäderna som kungen förfogar över.

Annons

Hyresnämnden skriver att om inte kungen kan bestämma över bostäderna så urholkas hela dispositionsrätten, det är också skälet till att hyresgästens ansökan om att få ta över villan avvisas.

Enkelt uttryckt anser nämnden att om alla som bor i bostäderna, som omfattas av dispositionsrätten, skulle få ta över dem så skulle antalet bostäder som hovet förfogar över, minska.

Läs ocksåKungahuset tar strid för hyresvilla på Djurgården – vill få ut dotter efter mammans död

”Missnöjd med beslutet”

Hyresgästens juridiska ombud Erik Åberg på Casper Advokater, är förvånad över och missnöjd med beslutet.

– Hyresnämnden anser att dispositionsrätten trumfar hyreslagen, vilket jag tycker är fel. Man ska bara ta hänsyn till om hyresvärden kan nöja sig med hyresgästen, till exempel att hyresgästen har möjlighet att betala hyran när man prövar en överlåtelse av hyresrätt – inte dispositionsrätten, säger han.

Ska ni överklaga?

Annons

– Det har vi inte hunnit prata om, säger han.

Staffan Larsson är ståthållare vid hovet och den som på uppdrag av kungen bestämmer vem som ska få bo i bostäderna som ingår i den kungliga dispositionsrätten, på bland annat Djurgården. Han är nöjd över hyresnämndens beslut.

– De här bostäderna är primärt till för hovets anställda och kungafamiljen och det är väldigt viktigt att hyresnämnden slår fast att den kungliga dispositionsrätten gäller för de här bostäderna, säger han.

Läs också Han bestämmer över kungahusets bostadskö: ”Kulturpersonligheter ringer och vill ha en bostad” Hyresgäst ville byta bort 1700–talsvilla på 452 kvadrat – stoppades av kungahusets specialkrav Kungens billiga bostäder inte för allmänheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.