Kursändring kring renovering välkomnas i Göteborg

Göteborg ”Absolut ett steg i rätt riktning”. Hyresgästföreningen välkomnar det överraskande initiativet om nollnivå från Göteborgs kommunala hyresvärdar. Men det väcker samtidigt frågor.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästföreningen i region Västra Sverige driver frågan om en nollnivå i alla förhandlingar som gäller ombyggnation. Beslutet togs av regionfullmäktige förra våren. Då hade förtroendevalda hyresgäster motionerat om saken tre år i följd. Bild från debatten på regionfullmäktigemötet 2018.

Förtroendevalda hyresgäster i Göteborg har länge drivit på för att Hyresgästföreningen ska kräva nollnivåer vid förhandlingar inför renovering.

Hittills har Hyresgästföreningen i region Västra Sverige valt att avstå från ett absolut krav. Föreningen har dock beslutat att ta upp nollnivå vid varje förhandling. Värdarna har tvärvägrat.

Läs ocksåGöteborgs kommunala värdar lovar nollnivå vid renovering

Nu väljer Göteborgs fyra allmännyttiga bostadsbolag att självmant införa nollnivå vid renovering. Var femte nyrenoverad lägenhet ska slippa standardhöjning och höjd hyra, enligt de nya riktlinjerna.

Hyresgästföreningen utgår ifrån att enträget lobbyarbete och hyresgästers kamp har bidragit till de kommunala värdarnas drag.

– Det kommer inte av sig självt, sådant här. Här finns ett tydligt hyresgästperspektiv, och det står att man ska behålla fler hyresrätter med låg hyra i beståndet, säger Lennart Johansson, förhandlare och ombyggnadsansvarig på regionkontoret i Göteborg.

Läs ocksåStärkta krav på nollalternativ i Storgöteborg

Framtidenkoncernens initiativ kom som en överraskning för Hyresgästföreningen. Men Lennart Johansson är försiktigt optimistisk.

– Det är absolut ett steg i rätt riktning. Det är en stor spelare, med stort renoveringsbehov, konstaterar han.

Däremot väcker den nya rutinen frågor. Hyresgästföreningen är exempelvis ännu inte på det klara med vad som händer om fler än 20 procent av hyresgästerna vill slippa standard- och hyreshöjning.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Modellen kan också kräva undantag från nuvarande bruksvärdessystem, som parterna på hyresmarknaden sedan länge är överens om. Annars riskerar löftet om utebliven hyreshöjning att eka tomt.

– Byter man tätskikt måste man byta ytskikt, till något som håller 50 år till. Enligt nuvarande system innebär det en standardhöjning, en modernisering. Då kanske vi som parter ska tolka hyreslagen på ett annorlunda sätt, säger Lennart Johansson.

– Och om fastigheten säljs till en privat fastighetsägare som vill göra en ny bruksvärdering, vad händer då?

LÄS MER: Göteborgs kommunala värdar lovar nollnivå vid renovering

Läs också Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.