Annons

Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats

Helsingborg När trapphissen gick sönder ville värden inte betala för en ny. Därför blev Kurt Webing instängd och isolerad i sin lägenhet. Nu, över fyra månader senare, har hyresvärden installerat en ny: ”Det känns väldigt bra”.
En man som sitter i en rullstol vid ett bord. I bakgrunden en kvinna.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Kurt och Christina Webing har länge väntat på att kunna gå ut tillsammans.

Trapphissen var klarmonterad i fredags och 83-årige Kurt Webing, som är rullstolsburen, har redan använt den. Men han har ännu inte lyckats ta sig hela vägen ut på stan. Orsaken är att han också behöver en avsats från den höga entrén som vetter ut mot gatan. Men den ska kommunen stå för, så Kurt tror att det ska lösa sig snabbt.

Efter att Hem & Hyra skrev om Kurts situation i Helsingborg uppmärksammades den också av bland annat TV4 och Sveriges Radio.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Kurt Webing är tacksam för att många har belyst hur han har det.

– Annars tror jag inte att det hade hänt någonting alls, säger han.

Trapphissen från tidigare hyresgäst

När trapphissen gick sönder i maj gjorde Kurt en felanmälan till hyresvärden Willhem. Han är beroende av den för att ta sig ut. När tiden gick och Kurt inte fick något gehör vände han sig till Hyresnämnden i Malmö i juni med ett så kallat åtgärdsföreläggande.

Trapphissen finns i huset efter att en tidigare hyresgäst fått den monterad efter att ha beviljats så kallad bostadsanpassning. Det hände innan Willhem köpte fastigheten. Hyresgästen är avliden sedan flera år.

Annons
En äldre man som sitter i rullstol och en äldre kvinna som står ovanför trappsteg i ett trapphus i ett hyreshus.
Kurt Webing och hustrun Christina Webing i augusti vid den trasiga trapphissen som hindrade Kurt att komma ut ur fastigheten i centrala Helsingborg.

Trapphissen har under åren lagats flera gånger, men till slut gick inte det längre och den behövde bytas ut. Enligt Willhem har det tagit tid att reda ut vem som ska stå för kostnaden, och de har fört diskussioner med Helsingborgs stad. Enligt Willhem kostar en ny cirka 200 000 kronor.

Dragit tillbaka ansökan

I slutet av augusti sa Willhem till Hem & Hyra att de hade beslutat att beställa en ny, men att det fortfarande inte var utrett vems ansvar hissen är.

För Kurt Webing har det dock hela tiden varit tydligt. Redan i maj fick han besked från kommunen att det var fastighetsägarens ansvar.

Nu har Kurt Webing dragit tillbaka sin ansökan till hyresnämnden och ser fram emot att kunna röra sig friare.

– Nu känns det väldigt bra.

Annons
Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

Förmodligen kommer han att begära hyresnedsättning för tiden som han har varit instängd.

– Det har varit jobbigt, instängd i nästan fem månader, och hela sommaren.

Här mer om bakgrunden till Kurts situation: Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd

Läs ocksåHyresgäst ringde hyresvärden 50 gånger om dagen – vräksDetaljbild, person med grått hår syns bakifrån inzoomat på örat och en hand som håller en mobiltelefon mot örat. En hyresgäst i Hudiksvall har ringt sin hyresvärd så mycket att det blivit ett arbetsmiljöproblem.
Läs också Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock" Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.