Annons

Kvinna åkte rullstol på parketten – anklagades för vanvård

Nyheter Den äldre kvinnan körde rullstol i vardagsrummet så att parkettgolvet blev slitet. I en tvist efter kvinnans död ansåg hyresvärden att det handlade om vanvård av lägenheten.
Så här såg parketten ut efter att en kvinna kört rullstol på den under många år. Det var normalt slitage, som enligt Roger Höög på Hyresgästföreningen inte är något hyresgäster ska betala för.
Så här såg parketten ut efter att en kvinna kört rullstol på den under många år. Det var normalt slitage, som enligt Roger Höög på Hyresgästföreningen inte är något hyresgäster ska betala för.

Den äldre kvinnan bodde i en lägenhet i Stockholmstrakten, där hon i livets slutskede behövde mycket hjälp. En ledstång och en lyftanordning installerades för att hjälpa kvinnan, som dagligen fick besök från hemtjänsten. Hennes son bodde i samma lägenhet.

När kvinnan avled förra året ville sonen ta över bostaden. Men hyresvärden, en bostadsrättsförening, krävde att sonen skulle flytta ut. Värden ansåg att kvinnan förstört parkettgolvet genom att köra rullstol på det. Man kallade det hela för vanvård av lägenheten och att det var sonens fel.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

”Borde ha lagt mattor på parketten”

Han borde ha skyddat parketten med mattor, ansåg värden. Dessutom fanns det hål i taket efter hemtjänstens lyftanordning och rester efter den installerade ledstången som sonen också borde ha åtgärdat.

Sonen skulle alltså tvingas flytta. Han tog då ärendet till Hyresnämnden, som gav honom rätt att bo kvar. Hyresvärden överklagade till Hovrätten, som också ansåg att sonen skulle få ta över lägenheten.

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, förklarar att man kan bli ersättningsskyldig för skador som till exempel hemtjänsten orsakar.

Annons
Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

– Som hyresgäst är man ansvarig för de skador som uppstår i lägenheten gentemot fastighetsägaren. Det spelar ingen roll vem som har orsakat skadorna – du själv, någon som tillhör hushållet eller någon som du har släppt in. Hyresgästen kan behöva åtgärda de skador som går utöver onormalt slitage. Bara för att någonting är slitet behöver inte det betyda att man måste ersätta det.

– Men man kan också kräva ersättning av dem som orsakat skadorna.

Har en månads uppsägningstid

Om ett barn bott tillsammans med en förälder som sedan avlidit, får man automatiskt ta över lägenheten då?

– Normalsituationen kanske är sådan, men om man ska överlåta hyresavtalet till någon annan ska man ha sammanbott varaktigt med den personen. Varaktigt är ett luddigt begrepp, men praxis är uppemot tre år. Det finns exempel på när det har varit mycket kortare, till exempel vid plötsliga dödsfall när barn som planerat att bo tillsammans med sin förälder lång tid framåt fått ta över dödsboet.

Vad bör man tänka på som hyresgäst när det gäller att ta över lägenheten efter ett dödsbo?

Annons

– Då ska dödsboet överlåta lägenheten och den nya hyresgästen ansöker om det hos fastighetsägaren. Personen ska visa att den har haft ett varaktigt samboende med den som avlidit, att den alltså inte varit inneboende. Man kanske har haft gemensamma saker som kylskåp och delat hushållsekonomi.

Läs ocksåFlyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"En tvådelad bild. Den vänstra är en närbild på en golvmopp på ett golv. Den högra är en bild på en liten familj, en kvinna med bakåtstruket hår i blond hästsvans till vänster, en liten pojke cirka ett år i mitten med vit skjorta och svart fluga, och en man till höger med svart hår.

– Det är också viktigt att veta att om ett dödsbo vill säga upp lägenheten så har man en månads uppsägningstid, i normala fall är uppsägningstiden tre månader. Säger man inte upp lägenheten blir dödsboet ansvarig för hyran.

Läs artikeln på arabiska här.

Fakta: Att tänka på vid dödsfall

Bostaden

  • Säg upp hyreskontraktet. Görs det inom en månad efter dödsfallet gäller en månads uppsägningstid. Därefter gäller vanlig uppsägningstid, tre månader.
  • Säg upp avtal för el, telefon/mobil, tv och internet.

Post

  • Säg upp prenumerationer.
  • Säg upp föreningsmedlemskap.
  • Skaffa vårdnadsintyg genom begravningsbyrån. Det behöver du för att kunna hämta ut paket i den dödes namn och betala räkningar.
  • Sätt upp ”nej tack till reklam”.
  • Anmäl eftersändning till Svensk adressändring.

Övrigt

  • Säg upp försäkringar.
  • Stoppa autogiron.
  • Töm sopor, kylskåp och brevlåda.
  • Dödsfallet registreras automatiskt hos myndigheter som berörs genom att läkaren sänder dödsbeviset till Skattemyndigheten.

Källa: Fonus

Läs också 20-åring gjorde lumpen men fick inget bostadsbidrag – så gör du rätt: ”Svårt få tag på papper” Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.